Grad

HSU POKREĆE IZGRADNJU LIFTOVA ‘Ovo nije problem samo starijim stanarima’

Predsjednica gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Olga Muratti održala je ovog petka konferenciju za medije na temu ‘Ugradnja dizala u zgradama’ u prostorima stranke.

Gradonačelnik Mato Franković pristao je na sufinanciranje većine preostalih sredstava, od kojih bi glavninu u iznosu od 85 posto financirali europski fondovi, potvrdila je Muratti.

– Pri početku projekta gradonačelnik Franković ga je podržao. Rekao je da će odobriti sufinanciranje preostalih 15 posto i da će kod sastavljanja proračuna za 2019. godinu o tome voditi računa i predvidjeti inicijalna sredstva koja će ovisiti o broju zahtjeva – rekla je Muratti, pojašnjavajući kako će stanari snositi vrlo mali dio troškova.

Cilj konferencije bio je podizanje svijesti na pokretanje projekta ugradnje dizala u odgovarajuće zgrade, a prisustvovali su i dopredsjednica gradske organizacije stranke Lucija Šalja, dopredsjednik Miljenko Lučin i tajnica stranke Maja Marčinko.

– U akciju izgradnje liftova u zgradama koje za to ispunjavaju osnovne preduvjete, dakle zgrade s prizemljem i 3 dodatna kata, krenula je Hrvatska stranka umirovljenika diljem Hrvatske. Radi se većinom o starijim zgradama i samim time starijim stanovnicima. Osim za starije osobe nedostatak liftova je problem i za obitelji s mlađom djecom, invalidne osobe i općenito osobe slabije pokretljivosti – izjavila je Muratti.

Prikupljanja potpisa potpore i utvrđivanja stanja na terenu trajat će mjesec dana, a procjene cijena ugradnje pojedinačnih liftova iznose 350 tisuća kuna, osim u iznimnim slučajevima.

– Imamo i dobru suradnju sa Domoupravom Dubrovnik, a direktor Končić izišao u susret i dat će nam kontakte predstavnika stanara kako bismo ih mogli kontaktirati i kako bi nam oni u svojim zgradama pomogli u prikupljanju potpisa potpore. U prostorima stranke ćemo dežurati svaki ponedjeljak, utorak i srijedu od do 12 sati, a organizirat ćemo se i na terenu. Svatko će imati mogućnost izjasniti se – kazala je Muratti o trenutnoj podršci.

Osim stambenih zgrada, potencijalni korisnici projekta su i zgrade gradske uprave, uključujući zgradu gdje se nalaze i prostori stranke.

– Domouprava će nam dati popis zgrada kao što je ova gdje već postoje liftovi koji ne funkcioniraju. Prednost će imati zgrade s više katova, ali i zgrade s dostupnim prostorima za izgradnju ili liftovima koji trenutno nisu u funkciji – pojasnila je.

Osim novog projekta, Muratti je govorila i o stavu Hrvatske stranke umirovljenika po pitanju najavljenih reformi mirovinskog sustava.

– Protivimo se povećanju staža na 67 godina života što je i prijedlog Vlade jer je dokazano da prosječni životni niži u Hrvatskoj nego u ostatku Europske unije, što znači da smo daleko od takvih standarda življenja. Osim toga treba riješiti i pitanje penalizacije, jer su predložene mjere neprihvatljive. Mislimo da je radni staž od 41 godine dovoljan za punu mirovinu. Inzistiramo i na obiteljskim mirovinama u slučaju smrti jednog bračnog druga. Još jedan problem su i minimalne mirovine. Službeni podaci nisu točni jer mi nemamo navedeni broj osiguranika s minimalnim mirovinama, uglavnom jer se ljudi koji primaju dio mirovine iz inozemstva, čega je jako puno u pograničnim dijelovima – zaključila je Muratti.

Pročitajte još

Novouređena Ulica kardinala Stepinca dobila uporabnu dozvolu

Dulist

Prvog dana kolovoza prešli smo brojku od 9 tisuća turista

Dulist

‘SIGURNA DESTINACIJA’ The Telegraph pisao o Dubrovniku i Frankovićevu pismu britanskom premijeru

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija