Natrag
23.4.2018 00:03

facebook

twitter

google

rss

dulist

Hrvatskom kolaju krivotvorene novčanice

18.7.2012 @ 18:22 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Hrvatskom kolaju krivotvorene novčanice eura i kuna, upozorila je Hrvatska narodna banka.

Posljednjih šest mjeseci u Hrvatskoj kruži 512 komada krivotvorenih novčanica. Najviše je onih od 50 eura i 500 kuna.
– Kad smo zbrojili sve, otkrili smo više krivotvorenih eura nego kuna – rekao je Željko Brkić iz MUP-a za Dnevnik.hr. Krivotvorene kune u većini slučajeva izrađene su toliko loše da ih svatko može prepoznati, dok su euri iznimno kvalitetni. Primjerice, za krivotvorenu novčanicu od 500 eura ocjenu vrlo dobar dala je i europska središnja banka.

– Ona je povučena iz financijske institucije, iz banke. Nije je prepoznao niti šalterski službenik – rekao je Brkić.
 
HNB stoga upozorava kako postoji nekoliko metoda prepoznavanja krivotvorina.

Kad novčanicu okrenete prema jakom izvoru svjetla, morate vidjeti vodeni znak, zaštitnu nit. Na propusnom svjetlu vidi se i minijaturni trokuti s prednje i stražnje strane, i oni moraju tvoriti slovo H. Uz sve to, kod svake novčanice mora se osjetiti tekstura.

Najčešće se pojavljuju na području PU zagrebačke, splitsko dalmatinske i istarske. A mjesta gdje se otkrivaju su banke i maloprodaja.  
Novce stoga mijenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama, ne na sumnjivim mjestima. I pazite što primate, jer krivotvorine su stalno prisutne. Kazne za krivotvoreni novac su do 10 godina zatvora.
 
 
 
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana