Kultura

HRVATSKA PREVLAKA „Povijesna granica je utvrđena i tu nema rasprave“

HRVATSKA PREVLAKA „Povijesna granica je utvrđena i tu nema rasprave“

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je u petak navečer u Čitaonici Narodne knjižnice Grad knjigu ‘Hrvatska Prevlaka’ pravnika, diplomata, političara i domoljuba Hrvoja Kačića.

– Knjiga ‘Hrvatska Prevlaka’ tematizira Prevlaku u povijesnom i suvremenom kontekstu s predznakom važnosti koji taj prostor ima i danas – kazala je uvodno tajnica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Jelena Obradović Mojaš.

– Kačić ne štedi truda povijesnim, političkim i pravnim argumentima dokazati da su poluotok Prevlaka s područjem od sela Popovići prema utvrdi Soko  do Sutorine i Rta Oštro još od 1419. godine bili dubrovački, odnosno hrvatski. Iz Kačićevih argumenata je više nego očito da Prevlaka nikad nije bila u sastavu Crne Gore. Prevlaka je komad nacionalnog teritorija koji nema cijene, a ima iznimnu stratešku važnost, preveliku da bi ju Hrvatska prepustila drugome – istaknuo je Stjepan Krasić, koji je u svom osvrtu podsjetio na zbivanja u pripremi i razvitku agresije na šire dubrovačko područje 1991. godine.

– Kačićeva knjiga daje cjelovitu sliku ne samo Prevlake 1991. godine, već i cijelog hrvatskog juga. Kačić je prvi progovorio u obrani Prevlake i Konavala i ja mu čestitam što je ustrajao i postao primjer drugim dubrovačkim i hrvatskim intelektualcima – izjavio je Stijepo Obad, podsjetivši na povijesni pregled sukoba oko najjužnijeg hrvatskog teritorija.

– Prevlaka je hrvatska zemlja od XV. stoljeća, kad je došla u sastav Dubrovačke Republike. Treba je čuvati i braniti, a ne se ponašati maćehinski. Povijesna crta je utvrđena i nema se tu što raspravljati, već se treba odrediti prema granici na moru – zaključio je Obad.

– Na Prevlaci ništa sporno nema niti smije biti, ali neki to zanemaruju. Nakon što je granica bilateralno utvrđena problemi se javljaju 1991. i 1992. godine. Činjenice i dokazi ne smiju se ignorirati. – riječi su autora knjige Hrvoja Kačića, koji je iznio niz dokumenata kojima je potkrijepio svoje stavove.

– Izraz ‘Hrvatska Prevlaka’ koristio je predstavnik UN-a Cyrus Vance, koji je došao u Hrvatsku u jesen 1991. godine. Ako je on to utvrdio, a to se ponavljalo u brojnim rezolucijama promatrača, kako onda hrvatski predstavnici to mogu ignorirati kad dolazi do potpisa Privremenog protokola? – zapitao se Kačić.

U popratnom programu nastupili su Nena Ćorak, Patricia Ćorak i Lovro Kovačević.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović