DuList INŽupanija

HPD SNIJEŽNICA ‘Mljetovanje…’

HPD SNIJEŽNICA 'Mljetovanje...'

“Mljetovanje” na otoku Mljetu… najvećem od dubrovačke skupine otoka proteklo je u druženju, pjesmi, gradelama i naravno u hodanju tj planinarenju od skoro 40 km amo tamo, gore dolje, lijevo desno i obratno.

Mljetskom planinarskom obilaznicom koja je duga 43 km uspeli smo i obišli sve veće vrhove, prošli kroz razne šume, špilje, blatine kao i poznato Veliko i Malo jezero na zapadnom dijelu otoka. Cijela trasa plan. obilaznice je markirana i opremljena žigovima na kontrolnim točkama. Neki od nas vrijedno su skupljali žigove u svoje knjižice dok su ostali tu i tamo čopnuli pokoju šparogu. Cijelu subotu se planinarilo da bi navečer Ivan pokazao svu svoju virtuoznost i strpljivost u pripremi gljiva i mesa na gradelama. Tmurna nedjelja je bila rezervirana za nešto opušteniji đir zapadnom stranom otoka gdje je malo planove poremetila lagana kišica koja ipak nije umanjila doživljaj Mljeta kao jedne smirene opuštajuće oaze.

Mljet je inače naš najšumovitiji i najzeleniji otok a dio otoka je proglašen i prvim jadranskim nacionalnim parkom. Status nacionalnog parka područje je dobilo zbog svoje izuzetne kulturno-povijesne baštine kao i zbog „slanih“ jezera, blatina, biljnog svijeta, razvedenih obala, klifova, hridina i brojnih otočića, uvijek zelenog raslinja iznad morske površine, polušpilja, špilja i jama.

Brojne legende se također vežu uz ovaj otok što mu daje dozu mističnosti. Zmije, Odisej i Kalipsa, kraljica Teuta i Sv Pavle samo su djelić zanimljivih legendi vezanih uz Mljet. Dok je otočić Sv Marije s benediktinskim samostanom iz 12. st. zbog izuzetnog estetskog ugođaja i snažne duhovno-kulturne dimenzije svojevrsni simbol otoka i Nacionalnog parka Mljet.

Ove godine od 29. travnja do 1. svibnja na otoku Mljetu bit će organizirani i Dani hrvatskih planinara. Hvalaaa našim domaćinima Brzicama u Saplunari koji su nas ugostili i trpili dvije noći & hvalaaa našem vodiču Damjanu koji je uz članove HPD Sniježnice vodio i članove Pd Subra. Vidimo se opet na Mljetu! :)
Nema nas đe ne dođemo!

Pripremio: Đani Kobilić
www.hpd-snijeznica.hr

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist