Natrag
21.2.2019 15:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Hidroelektrane bi mogle uništiti Neretvu”

24.7.2012 @ 20:50 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Lokalna podružnica Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) usprotivila se planovima izgradnje hidroelektrana Gornji horizonti u Republici Srpskoj te hidroelektrane Dubrovnik 2.

Upozoravaju da bi one mogle uništiti slijev i deltu rijeke Neretve, a time ugroziti i stanovništvo, pogotovo ono koje živi od poljoprivrede. Iz WWF-a upozoravaju kako je ovaj projekt izgradnje hidroelektrana potrebno gledati u kontekstu cijele istočne Hercegovine do Malostonskog zaljeva.

– Prema posljednjim planovima iz slijeva Neretve u slijev Trebišnjice preusmjeravala bi se golema količina vode, veća nego što je cijeli protok Neretve u Mostaru, što znači da će predloženi projekti imati drastični utjecaj na hidrologiju i ekologiju područja s pogubnim posljedicama za lokalno stanovništvo i u Hrvatskoj i u BiH – rekao je lokalni koordinator WWF-a u BiH Zoran Mateljak dodavši da će ovi projekti, ako se ostvare, prouzrokovati zaslanjenje delte Neretve i potpuni nestanak poljoprivredne proizvodnje u toj regiji.

Predsjednik Zadruge branitelja "Modro Zelena" iz Metkovića Nebojša Jerković upitao je hrvatsku vladu je li im važnija financijska korist kroz turističke kapacitete koje planiraju izgraditi u dolini Neretve ili budućnost i opstanak stanovništva tog kraja koji žive od poljoprivrede. 
 
Irma Popović Dujmović iz WWF Mediteranskog programa istaknula je da Hrvatska ne brinući se za opstanak i očuvanje Neretve krši niz međunarodnih konvencija o zaštiti svjetskih prirodnih vrijednosti, njih osam, među kojima je i Ramsarska konvencija.

WWF je pozvao vlade RH i BiH da zaustave planirane projekte dok se ne izradi zajednička Strateška procjena utjecaja na okoliš planiranih projekata te završi i prihvati Plan upravljanja Neretve i Trebišnjice. Smatraju i da uspješnost spomenutih projekata ovisi o pozitivnoj ocijeni javnosti i europskih institucija na koje će, kažu, apelirati u iduće vrijeme. WWF je jedna od najvećih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s oko pet milijuna pristaša.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana