Natrag
17.2.2019 13:00

facebook

twitter

google

rss

dulist

Hercegovci blokirali granicu s Hrvatskom

1.7.2013 @ 22:48 Nikša Miletić Politika

Podijelite:

Stanovnici hercegovačkog sela Prolog, u općini Ljubuški, blokirali su u ponedjeljak cestu ispred malograničnog prijelaza Prolog-Podprolog i potpuno blokirali promet između BiH i Hrvatske preko tog graničnog prijelaza zbog velikograničnog prijelaza Veliki Prolog -Prolog.

Kamionima i osobnim automobilima blokirali su cestu Ljubuški –Vrgorac, stotinjak metara prije graničnog prijelaza, prosvjedujući zbog zatvaranja graničnog prijelaza Veliki Prolog-Prolog, koji je od jutros zatvoren i koji po dolasku Europske unije više neće postojati, piše tportal.hr.

Stanovnici s obje strane granice, prikupili su 355 potpisa u peticiji kojom se protive ukidanju najstarijeg graničnog prijelaza u tom području, no novi režim graničnih prijelaza i graničnih točaka jednostavno je spustio rampu i dolaskom Europskih zakona predvidio da se promet ljudi i roba u tom području preusmjeri na prijelaze Crveni Grm i Podprolog, te granični prijelaz Orah-Orahovlje.

-Ovaj problem postoji od 2006. godine kada su htjeli ukinuti ovaj prijelaz, ali tada su razgovarali čelnici općina Vrgorac i općine Ljubuški, nakon čega je dovedena struja i voda na prijelaz i od tada funkcionira kao granična točka- rekao nam je Mate Jelavić-Bozavac s Velikog Prologa – koji kaže da je stanovništvu tada obećano da je tako ostati i u buduće.

-Mi ćemo danas blokirati promet na sat vremena da upozorimo na naš problem, ukoliko se ne otvori granična točka Veliki Prolog-Prolog, mi ćemo opet blokirati cestu i nećemo se maknuti dok se ne udovolji našem zahtjevu- izričit je Ante Pavlović, predsjednik Mjesnog odbora Prolog.

Na mjesto blokade stigli su novinari i granična policija BiH, prosvjednici trenutno ne žele skloniti automobile i pustiti promet, dok se BiH policajci muče s prosvjednicima na graničnom prijelazu Podprolog hrvatski policajci prvi radni dan pod Europskim znakom provode mirno postavljajući znakove Europske unije na ulazu u Republiku Hrvatsku.
 

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana