Aktualno

“HEP prisvaja zemljišta za nepostojeći projekt HE Ombla”

Članice Građanske inicijative "Spasimo Omblu i njezine stanovnike" Katarina i Ljubica Matović poslale su priopćenje za javnost u kojem skreću pozornost na najnoviji problem oko Hidroelektrane Ombla. Naime, kako ističu, HEP je započeo s oduzimanjem zemljišta u Rijeci dubrovačkoj za pristupne puteve HE na Ombli.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Državna geodetska uprava, PU za katastar Dubrovnik počela je dostavljati unatrag petnaestak dana rješenja povodom zahtjeva HEP-a d.d. Zagreb na osnovu predanog parcelacijskog elaborata pristupnog puta za projekt HE Ombla. A sve radi promjene podataka u k.o.Prijevor, Komolac i  uskoro Rožat.

Nakon što su nas kontaktirali stanovnici Rijeke dubrovačke i članovi naše G.I."Spasimo Oomblu i njezine stanovnike", a koji su bili  zaprepašteni i uznemireni ovakvim skandaloznim rješenjem, angažirali smo odvjetnički tim, koji nas je savjetovao i iznio ključne prepreke izdavanja ovakvog  rješenja:

  • Na popisu primatelja rješenja nalaze se umrle osobe, čak neke preminule prije 40-tak godina. Prema općim odredbama ZOUP-a stranka koja je umrla ne može biti stranka u postupku.
  • Parcelacijski elaborat se ne može predati bez suglasnosti, znanja i  potpisa vlasnika ili posjednika zemljišta.
  • Građevinska dozvola nikad nije dostavljena vlasnicima, posjednicima i suposjednicima na koju se pozivaju u rješenju.
  • Za vrijeme izmjera i obilježja terena tj. pripremnih radnji, vlasnici zemlje nisu bili pismeno obaviješteni.
  • Propisano je da se nositelji prava na nekretninama obavještavaju o izradi parcelacijskog elaborata, izrađivači elaboratu su bili dužni pokazati granice zemljišta na kojima imaju prava. Granice nositeljima prava nikad nisu pokazane na terenu.
  • Prema svemu navedenom nije dokazan pravni interes da bi se taj postupak proveo.
  • Ne postoji niti jedan ured Državne geodetske uprave u RH-a koji bi mogao provesti ovakvu parcelaciju, pa se upozorava Središnja geodetska uprava na ovakve propuste i tražimo da se opće upravni postupak u cijelosti poništi i da se uvaže žalbe.
  • Vlasnici zemlje koji su nam se obratili, u više navrata su se protivili parceliziranju njihovog zemljišta, i dalje naglašavaju da ne daju suglasnost za takvu gradnju štetnog projekta.

Sličan pokušaj je bio na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, 27.6.2012., kad su na dnevnom redu bile točke 22. i 23., a glasile su: "Prijedlog rješenja o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra , u općoj upotrebi za nekretnine u K.O.Komolac i K.O. Rožat  u svrhu izgradnje HE Ombla. Ali "dogodilo se čudo", spomenute točka 22. i 23. izbrisane s dnevnog reda tadašnje sjednice. O tome događaju građani su bili obaviješteni u ranim jutarnjim satima putem radio postaja. Tada je Grad Dubrovnik pokušao besplatno ustupiti svoja javna dobra HEP-u za izgradnju pristupnih putova za HE Ombla.

Postupak izvlaštenja zemljišta nije proveden. Nemoguće ga je provesti jer se projekt nije realizirao niti će, dok ne prođe određene procedure.
 
1. Projekt HE Ombla koji je zaustavljen, zakonom je predviđeno da se provedu određene procedure za potvrđivanje Nature 2000 od strane EU komisije.
2. Nije dokazan javni interes za projekt HE Omble.
3. Vlada RH-a nije donijela odluku o gradnji.
4. EBRD banka, 27.5.2013 je raskinula ugovor s HEP-om tj. odustala od kreditiranja projekta.  
5. Ekološka prihvatljivost projekta mora biti dokazana novim studijama, a ni po dosadašnjima nije bila prihvatljiva za izgradnju HE Ombla.
 
Još jedini razlog može biti da se radi o "privatnom interesu", gradskom interesu, očigledno se netko preko HEP-a koji posjeduje dozvolu za taj put želi domoći puta?
Interes HNS  na lokalnoj razini, gradonačelnika Grada Dubrovnika u kombinaciji s vodećim ljudima HEP-a – HNS-a?
Pristupni put za projekt se nalazi prostorno na lokalnoj razini, a zaustavljeni projekt na tom putu na državnoj razini?
Isti dan kad smo ovo saznali  obavijestili smo Premijera Vlade RH Zorana Milanović, Ministra pravosuđa Orsata Miljenić, Ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlović.
 
Smije li se ovo događati u RH, koja je demokratska i pravna državi, članica EU, a u koju smo ipak primljeni pod uvjetom da pravosuđe mora bolje funkcionirati?
 
U ime članova Građanske inicijative "Spasimo Omblu i njezine stanovnike"
Katarina i Ljubica Matović

(U privitku se nalazi rješenje katastra Dubrovnik, koje nije upotpunjeno zbog imena koji se spominju, da bi izbjegli neugodnosti koje bi možda mogli imati vlasnici zemlje).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pročitajte još

IMAJU ČAK I SVOJ HOSTEL Korejski gosti obožavaju, ali i odustaju od Dubrovnika!

Iva Dedo

VETERANSKI TURNIR ‘Evo nas opet’ prvaci Hladnice

Barbara Đurasović

GORDANA ROKOLJ: Liječnik ne bi mogao raditi da ga učiteljica nije naučila pisati i čitati. Nismo manje važni!

Maria Prkut