Aktualno

HDZ-ovci pozvali birače da zaokruže ZA

HDZ-ovci pozvali birače da zaokruže ZA

Danas je u stožeru HDZ-a u Petilovrijencima održana konferencija na temu 'HDZ za brak i obitelj'. Marija Vučković, kao predsjednica zajednice žena Katarina Zrinski, istaknula je kako je ono što žele naglasiti kako je u tijeku izglasavanje referenduma o braku,

gdje HDZ podržava inicijativu 'U ime obitelji', odnosno da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je 'brak zajednica muškarca i žene'.

-Mi smo narodnjačka stranka i u našem programu stoji da počivamo na načelima demokracije i kršćanske civilizacije, te na poštivanju i prihvaćanju socijalnog nauka katoličke Crkve. Obitelj je po tome temeljna jedinica društva i države, a brak je osnova obitelji. Stoga pozivamo sve da izađu u nedjelju na referendum kojeg su izborili sami građani RH, te da zaokruže za – istaknula je Vučković.

-Nisu u pravu oni koji govore kako ovaj referendum omalovažava i umanjuje prava bilo koga, manjinskih skupina u RH. Hrvatska je po pitanju pravne regulative istospolnih zajednica potpuno u okviru europskih pravnih standarda. Dvadeset europskih država ne priznaje istospolne zajednice, osamnaest, među kojima je i Hrvatska, regulira ih kao alternativne zajednice, a devet europskih država regulira i istospolni brak. Ovo je referendum koji regulira definiciju braka.HDZ podržava ovaj referendum i inicijativu 'U ime obitelji' – istaknuo je HDZ-ovac Jakša Franković.

– Postalo je popularno poistovjećivati se s Europom. Država koja se smatra najdemokratičnijom u Europi je Švicarska – u njoj se trenutno provodi ista ili vrlo slična inicijativa kao kod nas, 'Za brak i obitelj, protiv nepravde prema bračnim partnerima'. U Švicarskoj, koja je toliko razvijena, čija federalna skupština i federalno vijeće podržavaju taj referendum, nitko ne govori da su ovi koji su za referendum gorštaci, ustaše ili kao što često možemo čuti u našim krajevima. Tko je ovdje lud? Je li to što sam ja za to što podržavam – nazadan? Mislim da nisam – istaknuo je Teo Andrić.

– Kažu, s ovim je povrijeđena demokracija, jer netko nema ista prava. Koji je osnov demokracije? Glas naroda, pedeset posto plus jedan glas, što će se upravo dogoditi na ovom referendumu. Dabogda se sve važnije stvari rješavale referendumom, onda bismo znali na čemu smo, a ne što nam nameću određene garniture koje trenutno vode državu – naglasio je Andrić.

Na pitanje usporedbe Švicarske, koja si može prištiti 47 milijuna kuna vrijednosti za referendum, te Hrvatske, koja to ne može, Vučković je odgovorila kako 'su to građani, sa svojih 740 316 potpisa odlučili da postoji potreba o raspisivanju referenduma i tu drugog rješenja nema'.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist