Grad

HDZ TRAŽI DOPUNU Pročitajte njihovu Deklaraciju o položaju Dubrovnika

HDZ TRAŽI DOPUNU Pročitajte njihovu Deklaraciju o položaju Dubrovnika

Dubrovački HDZ tražio je dopunu dnevnog reda nadolazeće sjednice o položaju Dubrovnika, ili pojednostavljeno o regionalnosti.

Naime, predsjednik Mladeži HDZ-a i gradski vijećnik Mario Obuljen tražio (u ime kluba vijećnika) tražio je od predsjednika GV-a Nika Bulića (HDZ) da u materijale uvrsti i Deklaraciju o položaju i regionalnom statusu Dubrovnika.
”Grad Dubrovnik taj status zaslužuje s više osnova od kojih ću samo neke izdvojiti; povijesnih, kulturnih, gospodarskih vrijednosti, kao i njegove uloge i značaja u Domovinskom ratu, te prometne izoliranosti od ostatka RH. Niti jedan od ovih komponenti ne mogu izdvojiti kao važniji jedan od drugog, oni su svi jednako važni i svi zaslužuju prioritet i po važnosti prvo mjesto”, piše Obuljen.
Tekst Deklaracije prenosimo u cjelosti:

Gradsko vijeće grada Dubrovnika ističe činjenicu da je, sukladno odredbama Ustava Republike Hrvatske i Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, Dubrovačko-neretvanska županija sa sjedištem u Dubrovniku ustrojena kao jedinica područne, odnosno regionalne, samouprave.

Gradsko Vijeće grada Dubrovnika naglašava da su Grad Dubrovnik i Dubrovačko – neretvanska županija u proteklih 20 godina, usprkos pretrpljenim ratnim razaranjima, postali jedna od najrazvijenijih hrvatskih gradova / županija te su po svom ugledu prepoznati i izvan granica Republike Hrvatske. Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija su u svojem dosadašnjem djelovanju posve ispunili zadaću kreatora i koordinatora lokalnog/regionalnog razvoja na svom području, a doneseni strateški dokumenti i prostorni planovi te ukupno djelovanje jasno su pozicionirali Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju kao samoodrživu i prepoznatu regiju.

Gradsko Vijeće utvrđuje da je Nacrtom prijedloga Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, predlaganjem planskih područja, umanjivanjem uloge županija, smanjivanjem uloge regionalnih razvojnih agencija ugrožen status Grada Dubrovnika kao sjedišta regionalne samouprave i da je to, zapravo, posredni put prema okrupnjavanju područnih/regionalnih jedinica u pet regija, što je za Grad Dubrovnik i Županiju neprihvatljivo.

Gradsko Vijeće grada Dubrovnika utvrđuje sljedeće strateške regionalne interese na krajnjem jugu Hrvatske:

povezati dubrovačko područje s ostatkom zemlje i osigurati Pelješkim mostom cjelovitost teritorija Republike Hrvatske,

utvrditi pravedne granice prema BiH kod Neuma i Crnoj Gori kod Prevlake,

omogućiti sugrađanima kvalitetan život, radna mjesta, perspektivu mladima,

osigurati održiv razvoj, ujednačen za sve dijelove Grada i DNŽ te očuvati lokalni ustroj koji to omogućuje

– očuvati bogatu kulturnu baštinu Dubrovnika i cijele Županije, kao i očuvati okoliš i prirodne ljepote kao temelje našeg turizma, gospodarstva u cjelini kao i kvalitetnog življenja uopće,

– očuvati, odnosno vratiti, regionalna sjedišta državnih institucija u Dubrovnik

Gradsko Vijeće grada Dubrovnika je uvjereno da je za ostvarenje navedenih interesa nužno da Županija ostane jedinica područne/regionalne samouprave te čvrsto stoji na, već višekratno izrečenom, stajalištu da:

1. U svakom budućem regionalnom ustroju u Republici Hrvatskoj Dubrovačko-neretvanska županija mora biti samostalna područna jedinica, a grad Dubrovnik njeno regionalno središte. Grad Dubrovnik odbacuje bilo kakav status koje je niži od statusa županije, regije, odnosno planskog područja tj. koji je niži od prve ustrojbene razine ispod državne. U prilog tome stoje povijesni, geostrateški, zemljopisni, gospodarski i razvojni argumenti, a simbolično i suštinski i dubrovački grb koji se nalazi u kruni hrvatskog državnog grba.

2. Županija kao jedinica područne/regionalne samouprave izraz je prava građana na regionalnu samoupravu i mora ostati ustrojena u skladu s voljom i interesima građana na određenom području, mora joj se osigurati više prava i veća sredstva u skladu s proklamiranom decentralizacijom i načelom supsidijarnosti.

3. Odbacuje se predloženi model planskih područja iz Nacrta prijedloga Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, kojim se Dubrovačko- neretvanska županija uvrštava u plansko područje Srednji i Južni Jadran, kao i druge odredbe Nacrta koje umanjuju ulogu županije i njenih agencija u regionalnom razvoju, koje umanjuju ulogu manjih gradova i ruralnog područja i kojima se ukidaju područja od posebne državne skrbi bez odgovarajućeg prijelaznog razdoblja i prije dokidanja teritorijalne odvojenosti dubrovačkog područja od matice zemlje.

4. Traži se zaustavljanje preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno grada Dubrovnika, i vraćanje preseljenih sjedišta nazad u Dubrovnik.

5. Traži se od Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Predsjednika Republike Hrvatske da osiguraju poštivanje iskazane volje ovog Gradskog Vijeća kao legitimno izabranog tijela, predstavnika građana u gradu Dubrovniku.

 

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović