Politika

HDZ i branitelji traže Milanovićevu ostavku

HDZ i branitelji traže Milanovićevu ostavku

Val reakcija oporbe i braniteljskih udruga izazvala je jučerašnja izjava premijera Zorana Milanovića kako se u Hrvatskoj zbio 'građanski rat', a nije izostala ni reakcija HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije.

– Hrvatska nije Danska, ni Finska u kojoj se zna čuti da je Finska za Fince, a svi ostali su gosti. Međutim, ta Finska nije imala građanski rat nikada – kazao je jučer Milanović.

Povjerenstvo za hrvatske branitelje HDZ Grada Zagreba oštro je osudilo tu izjavu kao ‘neprimjerenu i skandaloznu’.
– To je teška uvreda ne samo za hrvatske branitelje, nego za sve domoljube, Hrvate i građane Republike Hrvatske koji vole i cijene svoju državu. Zar premijeru Milanoviću ništa ne znači preko 15 000 poginulih i nekoliko desetaka tisuća ranjenih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja čijom je krvlju natopljena naša domovina. Zar premijeru Milanoviću ništa ne znače majke, udovice i djeca poginulih branitelja da na taj način omalovažava njihovu žrtvu – zapitali su se u priopćenju iz HDZ-ovog Povjerenstva za branitelje Grada Zagreba, zatraživši na kraju premijerovu neopozivu ostavku.

Ni županijski HDZ nije ostao bez reakcije. Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Branko Bačić i predsjednik županijskog Povjerenstva za branitelje HDZ-a Teo Andrić u priopćenju su istaknuli kako ih je premijerova izjava ‘ispunila nevjericom i razočarenjem’.

– Navikli smo se da takve izjave dolaze od nekih osoba iz Srbije koje i dalje žale što je Hrvatska nezavisna država, a svjesni smo i činjenice da je takva teza sadržana i u srpskoj protutužbi za genocid. Radi se o neshvatljivoj izjavi hrvatskog premijera koja je opasan pokušaj revizije Domovinskog rata, a on je, nedvojbeno, bio obrambeni rat za nezavisnost.  Riječ je , dakle, o falsificiranju povijesti, a kojima su i dan danas skloni velikosrpski ideolozi i svi oni koji ne mogu prežaliti našu briljantnu pobjedu u ratu koji nam je nametnut – ističu iz županijskog HDZ-a.

– Vijeće Europe  je odavno prihvatilo činjenicu da je na Hrvatsku izvršena brutalna agresija koja nam je nanijela štetu od nekoliko milijardi eura i koja je, što je još tragičnije, odnijela na tisuće života hrvatskih građana. I Hrvatski je Sabor u vrijeme Vlade Ivice Račana donio Deklaraciju o Domovinskom ratu u kojoj također jasno piše kako je bila riječ o agresiji, a ne nekakvom građanskom ratu, kako to Milanović izjavljuje. Posljednje su presude hrvatskim generalima pred haškim tribunalom dale toj Deklaraciji i Vijeću Europe za pravo – navodi se u priopćenju županijskog HDZ-a.

– Stoga ne možemo nego biti ogorčeni na izjave premijera Milanovića jer se kroz njegove olako izrečene riječi može isčitati kako je, ako je to bio građanski rat, zloglasna JNA imala pravo raditi što je radila hrvatskom narodu i svim njenim državljanima. Predsjednik Vlade očito ne razumije ni modernu hrvatsku povijest ni krvlju plaćenu slobodu. Uz ispriku svim braniteljima i obiteljima onih koji su svoje živote utkali u hrvatsku državnost, očekujemo i ispriku premijera svim državljanima Hrvatske. Isto tako, insistiramo da SDP i stranke vladajuće koalicije osude premijera zbog ove izjave i jasno se o nje ograde – stoji u priopćenju kojeg potpisuju predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Branko Bačić i predsjednik županijskog Povjerenstva za branitelje HDZ-a Teo Andrić.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist