Aktualno

GRAFITI BEZ NATJEČAJA Oslikavanje po principu: Vidi zid, zovi Bupića!

GRAFITI BEZ NATJEČAJA Oslikavanje po principu: Vidi zid, zovi Bupića!

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika raspisalo je natječaj za izradu murala na trafostanicama u Zagrebu. Umjetnicima se osigurava umjetnički honorar, kao i materijal i tehnička oprema, a umjetnici, uz određene druge uvjete, moraju dosta­viti i skicu murala kojega bi na određe­noj lokaciji izveli. Sve to potaknulo nas je na razmišljanje o grafitima, koji su posljednjih nekoliko godina iscrtani na nekoliko javnih lokacija u Dubrovniku, od Mokošice preko GOŠK-ovog igrališta do Glavice Babinog kuka. Jesu li se i u našim slučajevima raspisivali natječaji ili su se umjetnici sami nudili Gradu te hoće li se isti u budućnosti raspisi­vati, pitanje je koje smo uputili Gradu Dubrovniku.

GRAFITI BEZ NATJEČAJA Oslikavanje po principu: Vidi zid, zovi Bupića!
Treba podsjetiti kako je 2018. godine Vlaho Bupić, u sklopu uređenja sport­ske infrastrukture, iscrtao je sa surad­nicima zid na GOŠK-ovom igralištu, koji je podigao poprilično prašine u dubrovačkoj javnosti. Dio ovog grafita posvećen je dubrovačkim braniteljima i Domovinskom ratu, a dio splitskom nogometnom klubu, Hajduku. Neki se i danas pitaju zašto se veliča klub koji nije iz Dubrovnika. Nakon oslikavanja lapadskog zida, Bupić, inače arhitekt po struci, je s Robertom Curićem iscr­tao i zid na skretanju u Mostarskoj ulici, a njegova suradnja s Gradom se nastav­lja i dalje.

Prigodni motivi kraj igrališta u Mokošici
— Nakon uređenja podloge dječjeg igra­lišta u ulici Od izvora u Novoj Mokošici (kod Kissa) u siječnju, dogovoreno je da će Vlaho Bupić oslikati tri zida pored istog igrališta prigodnim motivima kojima će se dodatno vizualno upot­puniti ovaj prostor – ističu iz Gradske uprave.
No, za oslikavanje zidova nije se raspisivao natječaj već su svi dosa­dašnji projekti, kako nam navode iz Grada Dubrovnika, realizirani inicija­tivom umjetnika. Pitanje koje se stoga nameće jest, je li moguće da je samo jedna osoba zainteresirana za crtanje grafita po javnim površinama u Dubrovniku? Zar nema i drugih umjet­nika koji bi se okušali u ‘street artu’, odnosno zašto se ne raspiše natječaj ili makar uputi poziv umjetnicima kako bi se dobilo što više mogućih ideja. ­

Ni natječaja ni plana
— Projekti oslikavanja javnih gradskih površina dosad su realizirani inicijativ­nom umjetnika koji su se javili gradskoj upravi sa svojim prijedlogom, odnosno nacrtom. Na isti način je dogovoreno oslikavanje zidova igrališta u Mokošici, u okviru projekta uređenja tog pro­stora. Grad Dubrovnik trenutno nema plan oslikavanja svojih površina koji bi se odnosio na tzv. uličnu umjetnost, ali u svakom slučaju otvoreni smo za ovu vrstu umjetnosti i kreativne ideje na za to primjerenim površinama – navode nam iz Grada Dubrovnika.
Osim već spomenutih projekata, iz Gradske uprave nam navode kako su oslikani i zidovi na dječjem igralištu na šetnici u Uvali Lapad te na autobu­snom kolodvoru. Napravili su to mladi umjetnici likovne grupe akademske slikarice Lene Kramarić, koja djeluje u sklopu Centra za mlade, a sve u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala.

GRAFITI BEZ NATJEČAJA Oslikavanje po principu: Vidi zid, zovi Bupića!

Uskoro bismo murale mogli ugle­dati i na ogradnom zidu na Kanta­figu. Ovdje treba podsjetiti i na mural Mirona Milića, kojega je ovaj umjetnik napravio u sklopu projekta ‘Grad kan­didat: Razotkrivanje’ na zgradi Lučke uprave Dubrovnik. Akademski slikar, grafičar, ilustrator i street artist Miron Milić se u posljednjih nekoliko godina osebujnim i originalnim radovima nametnuo kao jedno od najvažnijih imena domaće street art scene. Reali­zirao je tako na javnoj površini u Gružu mural koji se odnosio na koncept kan­didature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture. Tematizirao je pomorstvo i luku kao mjesto otvore­nosti grada prema vanjskom svijetu, ali i kao mjesto vječne transformacije grada – luke.

Iscrtavanje zida na Kantafigu
O novim planovima u lučkom području upitali smo Blaža Peza, ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik. On ističe kako postoji inicijativa Lučke uprave za izradu murala i to na području novoiz­građenog ogradnog zida na Kantafigu.
— U sklopu provedbe EU projekta Razvojne agencije grada Dubrov­nika DURA i Grada Dubrovnika osli­kan je zid na Autobusnom kolodvoru Dubrovnik. Nastavno na navedenu suradnju, planira se daljnja realiza­cija oslikavanja zidova na lučkom području – govori nam Pezo. No, nije nam odgovorio hoće li se za oslikava­nje raspisivati natječaj te pod kojim će se uvjetima angažirati umjetnici. Bit će svakako zanimljivo vidjeti hoće li i na ogradni zid na Kantafigu ‘baciti oko’ Vlaho Bupić, ili će se ipak kroz neki novi natječaj javiti neki novi umjetnici s novim kreativnim idejama.
Ne treba zaboraviti kako su murali u mnogim europskim gradovima postali dio suvremene urbane kulture, a u njima leži i veliki turistički potencijal. No, u Dubrovniku je ovaj oblik umjet­ničkog izražavanja očito prepušten slučaju pa je teško za očekivati kako će naši grafiti postati nove turističke atrakcije.

Objavljeno u tiskanom izdanju 26. veljače 2020.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist