Grad

GRADSKO VIJEĆE Kocka mora, spomenik ‘palim Windowsima’ može se ukloniti jedino bombom!?

GRADSKO VIJEĆE Kocka mora, spomenik 'palim Windowsima' može se ukloniti jedino bombom!?

U Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika s početkom u 10 sati održala se 11. sjednica Gradskog vijeća. Na dnevnom redu je, među ostalim Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna za 2015. godinu, Prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati, Prijedlog zaključka o prihvaćanju Prijedloga za uvođenje video nadzora na javnim površinama Grada Dubrovnika itd.

TIJEK SJEDNICE:

16:00 Završila je 11. sjednica Gradskog vijeća.

Izvješće nadležnog Upravnog odjela o dosadašnjim aktivnostima u svezi izgradnje novog spomenika braniteljima na Pilama

15:30 Bez suglasnosti autora nije moguće maknuti spomenik s navedene lokacije i raspisati novi javni natječaj. Mi smo o tome izvijestili gradonačelnika, a smatramo kako je o tome trebalo informirati autora – rekla je resorna pročelnica Jelena Lončarić.

Marko Potrebica: Mi sad saznajemo kako je tumačenje nadležnih gradskih službi da se treba pitat autora. Mi smo zbunjeni da nitko nas nije službeno obavijestio, da je naša odluka, po vašem tumačenju protuzakonita. Mi se ne slažemo s takvim tumačenjem, da se spomenik ‘palim windowsima’ ne može maknuti!

Vlahušić je odgovorio kako se neće ‘natezati’ s autorom spomenika koji je pobijedio na javnom natječaju.

-Proveden je javni natječaj, a sad je pitanje kako se autorsko djelo može ukloniti. Godine 1991. godine su se uklanjali na jedan način. Spomenik ‘Palom borcu’ se uklonio na jednostavan način. Nepoznati počinitelj ga je uklonio bombom – rekao je Vlahušić.

Marko Potrebica rekao je kako odbija bilo kakvo povezivanje s uništavanjem spomenika, te istaknuo kako je samo kritizirao jer Gradsko vijeće mjesec dana nije izviješteno o tome da je njegova odluka zbog određenih zakonskih prepreka, po tumačenju gradskih službi, neprovediva.

Vlahušić je rekao i kako u Hrvatskoj ne postoji iskustvo uklanjanja jednog spomenika, te kako je ‘Kocka mora’ polovično rješenje, jer Pile po tada raspisanom natječaju, nisu trebale izgledati kako danas izgledaju.

Ivo Gjaja je rekao kako je spomenik rugoba te kako je 19 udruga potpisalo da se taj spomenik ukloni i zamijeni.

-Nelogično je da autor jednog rješenja može zabraniti vlasniku da ga makne. To je danas hrđa i guta novac. Mi smo ostavili 400 tisuća kuna za taj spomenik. U što je to uloženo – rekao je Gjaja.

Vlahušić je rekao kako je za postavljanje spomenika odgovorno Gradsko vijeće te kako je to u njihovoj ovlasti.

Izvješće nadležnog Upravnog odjela o dosadašnjim aktivnostima u svezi osnivanja Muzeja Domovinskog rata

15:20 Pročelnica za kulturu Ana Hilje rekla je kako je Ministarstvo kulture tražilo nadopunu dokumentacije, a kao podloga trebala bi biti iskorištena građa Muzeja suvremene povijesti. Sukladno zakonu, taj Muzej će morat biti izdvojen iz sastava Dubrovačkih muzeja.

Prijedlog zaključka o dodjeli Nagrade „Vlaho Brangjolica“ za volontera 2015. godine

15:16 Pristigla je samo jedna prijava od strane Društva za zaštitu životinja – Sandra Sambrailo imenovana je jednoglasno za volontera 2015. godine

Prijedlog zaključka o postavljanju Memorijalnog spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na čest.zem. 220/6 k.o. Komolac/ Prijedlog zaključka o postavljanju Spomenika žrtvama Holokausta Židovske općine u Dubrovniku.

15:10 Jednoglasno su usvojene obje točke.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju teksta Ugovora između Grada Dubrovnika i Laguna trade d.o.o. – Marina „Frapa“ o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra za smještaj privremenih građevina, strojeva i opreme za vrijeme gradnje marine u Gružu

15:00 Vlahušić je uvodno rekao kako će Franjo Pašalić, prema prijedlogu ugovora, plaćati 6 tisuća kuna mjesečno za parking ispred Kazbeka.

Maro Kristić istaknuo je kako je ovu koncesiju trebala dodijeliti Vlada, te podsjetio kako je Pašalić neovlašteno doveo strojeve na taj predio.

-On već dva mjeseca vrši radove, a sada je vrijeme da ga u tome zaustavite. Gradonačelnik je mogao sam sklopiti ugovor, a u međuvremenu su trebala biti uređena prava i obveze za izgradnju Lapadske obale. Građevinska dozvola nije legalna i neće moći dobiti uporabnu dozvolu jer je temeljena na GUP-u koji nije u skladu s UPU-om – rekao je Kristić te istaknuo kako je Pašalić preuzeo obvezu izgradnje Lapadske obale.

Marko Potrebica istaknuo je kako nije točno da je Paalić preuzeo takvu obvezu, već kako je to informacija koja je pošla sa sastanka iz Grada Dubrovnika, a Pašalić je na njemu demantirao da je preuzeo obvezu izgradnje Lapadske obale. Podsjetimo, gradonačelnik Dubrovnika šest godina je javnost držao u uvjerenju kako će Lapadsku obalu urediti koncesionar marine u Gružu.

Lukša Matušić pitao je kako se došlo do cifre od šest tisuća kuna te istaknuo kako mu se brojka čini mala.

Vlahušić je odgovorio kako se s marinom u Gružu otvara novo političko pitanje u Gradu, te rekao kako smatra da koncesionar treba obnoviti Lapadsku obalu te rekao kako je to njegova želja.

-Pašalić je na sastanku rekao kako može spriječiti izgradnju Lapadske obale jer je u njegovoj koncesiji i obalni zid Lapadske obale – rekao je Vlahušić te istaknuo kako je tada Pašaliću odgovorio kako neće dovesti nijedan kamion.

-To je bilo divljaštvo- rekao je Vlahušić.

Koncesija Pašaliću je dodijeljena uz suzdržanost Lukše Matušića i protivljenje liste Srđ je Grad.

 

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Prijedloga za uvođenje video nadzora na javnim površinama Grada Dubrovnika

14:43 Pročelnik Miho Katičić rekao je uvodno kako je oštećenje fontane Eko Oblića dobar uvod ovoj točki, a naglasio je kako Dubrovnik jedan od najsigurnijih gradova u svijetu.

– Namjera ovog video nadzora je prevencija. Prevencija svih onih aktivnosti koje se ipak u manjoj mjeri događaju, a sekundarno represija – rekao je Katičić te istaknuo kako je Grad Dubrovnik prije 10-ak godina uveden video nadzor u suradnji s PU DN, prvenstveno na dječjim igralištima itd.

Napomenuo je kako je video nadzor uveden na 30-ak lokacija i za to je potrošeno oko pola milijuna kuna, te istaknuo kako će na jednom od sljedećih vijeća osiguralo uvođenje videonadzora na dodatnih 30-ak lokacija.

Olga Muratti (HSU) tražila je uključivanje osnovnih škola kojima je Grad Dubrovnik osnivač ili da se iznađe način da se škole o svom trošku uvedu u takvo nešto.

Ljubo Nikolić rekao je kako su na prošloj sjednici tražili reviziju ove točke, te dodao kako ne spori da je potrebno uvođenje video nadzora kako bi se izvršila prevencija.

-To nije jedini razlog, a možemo ga koristiti i za primjerice promet ili brojanje turista. Treba pitati i tko je vlasnik ovih podataka koji se prikupe. To bi trebao biti Grad Dubrovnik, a ne Policija koja se na ovaj sustav treba samo nasloniti, a ne biti vlasnik podataka – rekao je Nikolić.

Katičić je odgovorio kako se ostavlja mogućnost i nadzora prometa, te kako je sustav otvoren i za Smart City i za sve druge.

Odluka je usvojena.

Prijedlog izmjena i dopuna Programa obavljanja komunalnih djelatnosti od lokalnog značenja za Grad Dubrovnik u 2015. godini.

14:28 Lukša Matušić (DDS) pitao je je li pronađena osoba koja je odložila led u Velikoj Onofrijevoj fontani,te na koji način je kažnjena.

Pročelnik Marko Miljanić rekao je kako se sumnja na Ice bar Onofrio te kako je donesena odluka o oduzimanju stolova. Podsjetimo, Ice bar tu površinu više ni nema u najmu.

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila  (8+1) u zoni posebnog prometnog režima

14:15 U sklopu rasprave oko ukidanja tzv. rooming lista za putničke agencije, prema kojima su od plaćanja bili oslobođeni oni prijevoznici koji dostave podatke o putnicima koji moraju odsjedati u nekom od objekata na jugu Hrvatske.

Ljubomir Nikolić tražio je da se Odluka ne ukine već da se naprave mehanizmi provedbe ovakve odluke.

Mato Franković istaknuo je kako su ‘rooming liste’ katastrofalna odluka od koje dubrovačke agencije nisu imale koristi. Predložio je uvođenje vinjeta, rekavši da će na taj način koristi imati dubrovačke agencije, dok će to stranim agencijama biti neisplativo.

Rooming liste su ukinute.

UPU NUNCIJATA ZA BRANITELJE

13:20 Maro Kristić pozdravio je donošenje ovog UPU-a, te pitao postoji li lista branitelja koji još uvijek imaju pravo na ovakvo stambeno zbrinjavanje.

Mato Franković zahvalio se resornoj pročelnici i podsjetio kako je još 2008. godine denesena odluka o tome koji brantelji imaju pravo na zemljište na Nuncijati.

-S ovim će se ispraviti brojne nepravde prema branitljeima. Život teče dalje, a neki od njih su izgubili pravo na ovakvo stambeno zbrinjavanje da idimo kako to riješiti – rekao je predsjednik GV-a Mato Franković.

-Bitni su nam sada jasni rokovi, a presudno je pitanje ceste jer ako će planirana cesta oduljiti projket, može li se s postojećom cestom riješiti pitanje komunikacije gradom – rekao je Franković.

Pero Vićan rekao je kako su branitelji koji su dobili zemljište već upisani kao suvlasnici idealnog dijela zemljišta, te napomenuo kako se ne smije raditi razlika između branitelja. Podsjetio je i kako dio njih sada živi u zaista lošim uvjetima.

-Grad Dubrovnik će ovo platiti oko 60 milijuna kuna. Svaka parcela košta oko milijun i pol kuna, rekao je Vlahušić te dodao kako je njegov prijedlog da se branitelji sufinanciraju za kupnju stanova u POS-u jer je to osjetno jeftinija opcija.

Istaknuo je kako bi trebalo donijeti i mjere koje bi spriječile mešetarenje.

-27 branitelja je ostvarilo kredit. Na idućem proračunu će se naći zgradnja za 108 stanova, Ministarstvo branitelja za to trenutno ne može raspisati natječaj,a novci su osigurani – rekao je Vlahušić.

Resorna pročelnica Jelena Lončarić istaknula je kako će se zatražiti revizija liste čim ova odluka stupi na snagu te istaknula kako očekuje javnu raspravu krajem siječnja – istaknula je Lončarić te dodala kako Plan izrađuje IGH urbanizam.

UPU je usvojen jednoglasno.

REBALANS PRORAČUNA

12:20 Na redu je treći po redu rebalans proračuna za 2015. godinu.

Pročelnik za financije Niko Pavlović rekao je kako postoje realni razlozi za ovaj rebalans te dodao kako se prihodi povećavaju za 10,2 milijuna kuna.

-Najznačajnija promjena je 13.7 milijuna kuna, a to su kamate koje ja Grad naplatio za spor sa HEP-om. Porez na imovinu je veći za 3 milijuna kuna, a smanjen je prihod od žičare koja neće biti naplaćena do kraja godine. Kapitalni projekti povećavaju se za 2 milijuna kuna – rekao je Pavlović.

Prema ovom rebalansu plan prihoda je na 369 milijuna kuna, uz primitke od financijske imovine i zaduživanja i sredstva iz prethodnih godina proračun je ‘stao’ na 396,7 milijuna kuna.

Pero Vićan je istaknuo kako je laž da se projekti nisu mogli raditi zbog pada Proračuna za 2015. godinu, te kako se projekti ne rade kad uđu u proračun.

-Jedan dio pročelnika i UO nije radio ništa za vrijeme dok nije bilo proračuna – rekao je Vićan e čestitao gradonačelnik za zaustavljanje natječaja za građevinski materijal za gradske kotareve i mjesne odbore, rekavši kako se ne može raditi nezakonito.

-Ne mogu pojedini pročelnici odlučivati dokle će koja ulica ići – rekao je Vićan.

Marko Potrebica iznio je amandmane na proračun – boćarsko igralište na Osojniku, odnosno ogradu koja se nalazi u neposrednoj blizini, nabavku uređaja za neonatologiju i zamjeu kreveta u OB Dubrovnik itd.

Ljubo Nikolić pitao je zašto se prebaciva 4,4 milijuna kuna Libertasu, a pitao je i zašto Ugovor za žičaru nije već potpisan kako bi se s novcima moglo već sada raspolagati.

-Hoće li se retroaktivno raspolagati s tih 6 milijuna kuna koje se trebalo naplatiti od srpnja – pitao je Nikolić.

Maro Kristić pitao je zašto se za stavku turističke staze rebalansira sa 60 tisuća kuna na 1.4 milijuna kuna, te zatražio pojašnjenje projekta Expo energetska učinkovitost za koji je rebalans 2 milijuna kuna. Zanimao ga je i Zimski festival za koji se prebacuje 1.5 milijuna kuna, dok taj projekt nije uopće bio planiran.

Vićan je istaknuo kako DDS neće podržati rebalans jer se novci troše ‘kao pijani milijarderi’.

Vlahušić je odgovorio kako ugovor o Žičari nije mogao doći jer još nije dogovoren konačan broj godina, s obzirom da je Odlukom GV-a usvojena koncesija DO umjesto na 50 godina. Rekao je i kako će za ovu godinu biti naplaćeno oko 4.5 milijuna kuna, a dogodine i više.

Rebalans je prihvaćen uz DDS-ove vijećnike protiv.

VIJEĆNIČKA PITANJA

10: 30 Maro Kristić je pitao zašto se nisu naplatila jamstva u iznosu od 2 milijuna kuna s obzirom da koncesionar tvrđave Imperial nije ispunio svoje obveze do 20. studenog.

Također zanimalo ga je zašto u Gradu rade ljudi koji imaju uvjete za mirovinu, te zašto gradska komunalna društva ne raspisuju natječaje.

Vlahušić je odgovorio kako Grad Dubrovnik također nije ispunio svoje koncesijske obveze, poput rješavanja pitanja zapadnog bastiona, te rekao kako bi garanciju naplatio da je Grad ispunio sve što je trebao.

Rekao je kako prema Kolektivnom ugovoru ne postoji obveza odlaska u mirovinu s napunjenih 65 godina već u tekućoj kalendarskoj godini.

10:41 Ljubomir Nikolić tražio je pojašnjenje oko trakavice oko gradnje u Peytonu, te pitao tko će biti odgovoran ako se tvrđava Imperial ne bude mogla obnoviti sljedećih pet godina s obzirom da se rekonstrukcija može napraviti tek nakon građevinske dozvole za cestu i pročistač.

Vlahušić je odgovorio kako je to zemljišta dodijeljeno još 2008. godine, dakle u vrijeme Dubravke Šuice.

-Dvojica HRVI dobila su to zemljište za rješavanje svog stambenog pitanja. Odtada oni pokušavaju dobiti papire, a stanari se bune protiv te odluke. Lokacijska dozvola postoji, ali nemaju pravomoćnu građevinsku dozvolu jer se vode pravni spor. Jedino što se može napraviti je poništiti odluka GV-a i reći tim ljudima da su pogriješili i krivo radili – kaže Vlahušić te dodaje kako ‘sviđalo se to nekome ili ne neki vojni invalidi su prošli bolje nego drugi’.

10:50 Ivan Viđen pitao je zašto se prostor u vlasništvu Kinematografa, konkretnije Kina Slavica prenamijenio iz kulturne u mještovitu namjenu, te kome se time pogoduje.

Rekao je kako je ponovno devastirana fontana u parku Eko Omblića, te pitao s obzirom kkao je to 27 put u 10 godina je li to sigurnosni problem.

Vlahušić je rekao kako je Kino Slavica 2/3 u vlasništvu Grada, a 1/3 je u vlasništvu privatnika te kako se oko tog zemljišta vode sporovi.

-Za kino Slavicu planira se na ljetnoj pozornici napraviti sveučilišna knjižnica, a tuda će se prolaziti do Skočibude koja će biti ljetna biblioteka. Vila Slavica će s četiri etaže biti ljetna kuće sveučilišne biblioteke, a u prstoru ispod će biti maksimalno komercijalnih i kulturnih sadržaja. Kino Slavica neće biti zatvoreno kao danas, a to je moja zasluga. To je bio zaključan i devastiran prostor. Sada će to biti komunikacija između gornjeg i donjeg grada, a to će biti velika biblioteka. To će biti jedan od najvećih kapitalnih projekata koje imamo i bit će prijavljen na EU fondove. Želimo to povezati i s prostorom sveučilišnog kampusa, a cijeli taj prostor je prostor javne nammjene – rekao je Vlahušić.

-Što se tiče fontane, ne znam nijednu drugu fontanu u Gradu koja se uništava. Možda je problem u Eko Omblićima – rekao je Vlahušić.

Viđen mu je odgovorio kako je taj odgovor neukusan te ga podsjetio kako su fontane u parku u Pilama i na Gracu bile oštećene.

10:58 Esad Ćustović pitao je kad će se napraviti komunikacija između Nove i Stare Mokošice od OŠ Mokošica, te zašto je oko Minčete još uvijek parkiran kamion te postavljen kiosk.

Raguž je odgovorio kako se oko kamiona i kioska vode sudski sporovi s privatnim vlasnikom, dok je za pitanje oko pješačke komunikacije za djecu rekao da se na tome radi.

11:02 Olga Muratti pitala je što se napravilo oko Blagih djela, te kada će djeca s posebnim potrebama moći naučiti plivati u Dubrovniku.

Ponovno se osvrnula na komunalne probleme na Elafitima, posebice njezinog rodnog Šipana, od rasvjete do kanalizacije te pitala do kad će se štiti službenici komunalnog odjela koji ignoriraju pozive mjesnog odbora.

Vlahušić je odgovorio kako ne zna koliko bi sijalica trebalo svijetliti u Luci Šipanskoj jer ga ”njegovi uvjeravaju” da je sve u redu, a Muratti tvrdi da se ništa nije napravilo.

-Ne mogu vjerovati da se šest godina 10 lampi postavlja kao problem između Šipana i Grada – rekao je Vlahušić te dodao kako će osobno ispitati što se događa.

Muratti ga je pozvala da dođe na Šipan, ali po noći da vidi točno  čemu je riječ.

11: 12 Matija Ćale Mratović pitala je zašto je negrađevinska čestica iznad izvora Palata pogodovanjem pretvorena u građevinsko, te istaknula kako je nakon početka upotrebe te zgrade počelo zagađenje.

Pitala je što će Grad napraviti kako bi se saniralo onečišćenje, te kako će Grad prisiliti domaćinstva da se priključe na kanalizaciju te navela isti problem u Rožatu gdje se ljudi ne žele priključiti, čak ni nakon izgradnje kanalizacijskog sustava.

Vlahušić je rekao kako pitanje Palate nije jednostavno riješiti te dodao kako bi u slučaju primjene zakona ne bi smjelo biti ceste iznad izvora Palate.

-Dio ljudi je dobio građevinske dozvole, a sada postoji ogroman pritisak i drugih da grade skoro na samom izvoru. Crpna stanica Orašac bit će gotova do kraja godine, a radi se na projektu da se Ombla priključi na Palatu, odnosno da se isključi izvor Palata. Sigurnost tog izvora je moguća samo ako se spoji s drugim izvorom – rekao je Vlahušić.

11:16 Lukša Matušić pitao je Vlahušića zna li dokad će trajati radovi na Ininoj benzinskoj postaji.

-Ovo traje sada već godinu dana, mogli su naftu naći tamo. Uputite im dopis da ne dočekaju sljedeću sezonu – rekao je Matušić kojeg je zanimalo i što je s pompozno najavljivanom obnovom hotela Belvedere.

-Potpuno ste u pravu što se tiče INA-e i da su vlasnici odgovorni ne bi dopustili da im prođe sezona, a pregovori su trajali šest mjeseci. Razlika u stavkama je bila oko 10 tisuća kuna – rekao je Vlahušić te istaknuo kako će inzistirati na datumu otvaranja benzinske postaje.

-Što se tiče Belvedera, na javni poziv javilo se 13 arhitekata, a izabrana su 4 koja moraju do 1. veljače svoje projekte. Među ta 4 su i dva najveća arhitektonska ureda. Bivši vlasnik Zvonimir Stojević predaje svakih mjesec dana zabilježbu spora, ali to ne utječe na investiciju – rekao je Vlahušić.

11:19 Ivana Lazarević (HNS) pitala je tko će napraviti sanaciju kanalizacijskog sustava u gradskoj jezgri.

-Napravljeno je snimanje robotima i dosta je začepljeno od masti. Procjena čišćenja je oko 2 milijuna kuna, a platit će Vodovod od svojih sredstava – rekao je Vlahušić te dodao kako nitko ne kontrolira ugostitelje detaljno što se događa s masti i ulja iz njihovih kuhinja.

Najavio je i kako će za prekršitelje uvesti kazne na način da im oduzimaju stolove. Nije precizirao doduše hoće li to napraviti u sezoni, ili kao u slučaju Ice bara kada zatvore i prepuste najam drugom ugostitelju.

11:26 Nenad Vekarić (HNS) pitao je što je s osnovnom školom Montovjerna, a rekao je kako su kućice nekoga oduševile, a nekoga zgrozile te pitao Vlahušića zašto je ignorirao mišljenje Konzervatora koji su tražili uklanjanje kućica. Pitao ga je i je li razmišljao o još jednom Medu.

-Ako troškovi budu do 15 milijuna kuna, 2017. godine djeca će krenuti tamo u jednosmjensku nastavu – rekao je Vlahušić.

Što se tiče kućica rekao je kako je to njegova ideja već nekoliko godina, a ponovio je i kako mu je pročelnica Konzervatorskog odjela Žana Baća dala usmeno odobrenje, a potom pismeno tražila uklanjanje.

Istaknuo je kako je od Ministarstva kulture dobio pisano odobrenje za kućice s obzirom da se ne radi o ‘stalnom postavu, već izložbi’. Ponovio je kako ga veseli vidjeti ljude na Stradunu.

-Nema stranaca, došli su Dubrovčani, Župljani, Konavljani. Mi smo na Stradunu – rekao je Vlahušić.

Mladen Gojun (SDP) pitao je zašto su prestali radovi na garaži u ulici Stjepana Cvijića i kada će se nastaviti, kao i tko je izvođač.

-Tamo se pojavio dio instalacija koje su djelomično gradske, a dio od stanara. U proračunu se za to izdvaja 200 tisuća kuna, a mi u toj zgradi imamo nekoliko stanova koje ljudi koriste uz malu naknadu. To ćemo morati preuzeti na sebe, a postoje i skupina ljudi koji su socijalni slučajevi. Mi ne možemo dati novce kao da smo banka, jer smo onda u problemu na svaki način – rekao je Vlahušić.

11:45 Domagoj Carević (DUSTRA) pitao je što je s Blagim djelima i tko upravlja s tim sredstvima. Pitao je Vlahušića ima li ambicije da advent u Dubrovniku bude najbolji u Europi i svijetu te da se otvaranje Zimskog festivala radi po uzoru na Ljetne igre.

-Situacija oko Blagih djela je jako kompleksna, a meni se čini da Blaga djela žive svoje posljednje dane. Zaklada ima 20 milijuna kuna, nemaju Upravno vijeće ni upravitelja. Mandat im je istekao prije nekoliko godina, a to znači da ona formalno-pravno ne postoji. Ja se zahvaljujem Nikoli Obuljenu, ali u Statutu stoji da upravitelja imenuje Gradsko vijeće na prijedlog Upravnog vijeća. Meni se čini da je Nikola Obuljen učinio sve da nakon njega Zaklada prestane postojati. Razgovarao sam sa sucima i stručnjacima koji se bave ovakvim stvarima i oni ovo uspoređuju s Ustavnom krizom kakvu imamo danas. Ovo je pat pozicija, ali ono što je dobro je što u Statutu piše da u slučaju prestajanja postojanja Zaklade sva imovina ide Gradu Dubrovniku – rekao je veselo za govornicom Vlahušić.

11:55 Marko Potrebica pitao je Vlahušića osjeća li se odgovornim za situaciju na Palati, a pitao je i zašto je 6 godina uvjeravao javnost da je dužnost koncesionara marine da izgradi Lapadsku obalu te što će s time biti sljedeće godine.

Vlahušić je odgovorio kako je koncesiju za marinu trebala raspisati Županija DN, te ustvrdio kako je to namještano Atalntskoj plovidbi. Isaknuo je kako je AP Gradu dostavila odštetni zahtjev od 2.2 milijuna kuna za financijranje UPU-a Gruški akvatorij iz 2005. godine. Vlahušić je ustvrdio kako taj iznos neće isplatiti.

Potrebica mu je rekao kako je pričao o svemu samo ne ono što ga je pitao, te ponovio pitanje o tome koliko je novaca za Lapadsku obalu zaista izdvojeno.

12:05 Pero Vićan (DDS) rekao je kako zadvljujuća lakoća s kojom Vlahušić ‘dribla’ narod i odgovara na vijećnička pitanja.

-Kino Slavica je bilo sjajno pitanje, a osobno sam inzistirao da se kupi ta 1/3 od privatnih vlasnika koji su htjeli prodati svoj dio. Ta priča o tunelima i bibliotekama, ‘Hvala doviđenja’, to je davno završena priča – rekao je Vićan te dodao kako je postojala prilika da se za 5 milijuna eura kupi prostor Iza Grada.

-Molio sam gradonačelnicu da se to kupi, ali su prevladali privatni interesi, jer se na provi pio jedan šampanjac, a na krmi drugi – rekao je Vićan.

Istaknuo je kako su Blaga djela vrhunac licemjerstva. Blaga djela da prestanu postojati? Pa to nema nigdje u svijetu.

-U Gradu Dubrovniku je podrška takvom stanju, a želim podsjetiti Vlahušića kako je podnosio brojne prijave sudovima, ali sve su izgubili – rekao je Vićan.

Ja vas molim, vi koji rasipnički trošite gradski novac, da osigurate boravak djeci koji imaju autizam za vrijeme školskih praznika. Njihovi roditelji rade – rekao je Vićan prenoseći molbe sugrađana.

Vićan je Vlahušići poklonio i bijeli lincun te predložio da se ‘lincunima prekrije Lovrjenac, Minčeta i Grad i eto nas u Bileći’

UVODNO

10:21 HDZ-ovi prijedlozi su usvojeni, kao i raskidanje ugovora s Razvoj golfom za tvrđavu Imperial.

10:16 Ivan Viđen (Srđ je Grad) je predložio raskidanje ugovora o koncesiji tvrđave Imperial. Podsjetimo, Srđevci su to najavili raditi svaku sjednicu Gradskog vijeća.

10:15 Marko Potrebica tražio je nadopunu dnevnog reda – Izvješće nadležnog Upravnog odjela o dosadašnjim aktivnostima u svezi osnivanja Muzeja Domovinskog rata i izgradnje novog spomenika braniteljima na Pilama.

10:13 Na sjednici je prisutno 24 od 25 vijećnika. Nedostaje HDZ-ova Sanja Putica.

10:05 Umjesto pokojnog Marinka Vlahinića u Gradsko vijeće danas će ući vijećnica HDZ-a Marijeta Hladilo

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović