Aktualno

GRADSKO VIJEĆE Dana suglasnost, dubrovačko smeće ide u Gunju

GRADSKO VIJEĆE Dana suglasnost, dubrovačko smeće ide u Gunju

U raspravi o zatvaranju Grabovice gradonačelnik Vlahušić rekao je kako je zatvaranje neminovno i kako se otpad mora odvoziti u Gunju u Slavoniju.
Istaknuo je kako to ne bi bilo potrebno da je napravljen Centar za gospodarenje otpadom ”Lučino razdolje” , te kako će to koštati oko 23 milijuna kuna od čega će prijevoz dubrovačkog smeća biti 15 milijuna kuna dok će ostata pasti na općine Mljet, Konavlje, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje.
Nikša Selmani pitao je što sada kada je mikrozoniranje pokazalo da postoji veza između Grabovice i izvora Omble. Istaknuo je kako je u ponedjeljak istaknuto kako pročistač još uvijek nema građvinsku dozvolu, a dodao je kako se obnova vodoopskrbnog tunela mora obaviti u tri faze kako bi se zadovoljila sigurnost vode koju traži Studija utjecaja na okoliš.
Vlahušić je rekao kako se za Grabovicu tražilo proširenje kako bi se kupila godinu dana vremena, te dodao kako to nije moguće.
-Mikrozoniranje nije ispitivanje kakvoće vode, trebalo je pet do šest dana da boja dođe do Omble, da je trebalo sedam dana dobili bi dozvolu. Kada su velike kiše postoji mogućnost da dio tih tvari dođe do Omble, ali zato se i rade te kontrole – rekao je on te dodao kako na računu Čistoće postoji deset milijuna kuna za zatvranjae Grabovice, odnosno striktno namjenskih sredstava.
HDZ-ov Marko Potrebica rekao je kako se ovom odlukom daje suglasnost za sanaciju Grabovicu, kao i za provođenje postupka natječaja za odvoz, kao i za samu lokaciju, te kako je kao odlagalište odabrana baš Gunja.
-Uopće ne sumnjam da postoji neko drugo odlagalište jer stavka prijevoza je najznačajnija stavka. Imamo li bliže odlagalište? S obzirom da je manipulacija otpadom izuzetno značajan biznis jeste li razmišljali napraviti reviziju nalaza tvtrke Geo Aqua kako bi prolongirali sve?
Potrebica je istaknuo kako je načelnik općine Gunja reao kako se njihovo odlagalište mora zatvoriti do kraja 2017. godine, što znači da je riječ o gašenju vatre na rok od šest mjeseci – rekao je Potrebica.
Direktorica Čistoće Nataša Gabričević rekla je kako je točno da se sva neusklađena odlagališta moraju zatvoriti do 2018. godine, a istaknula je kako je je prva godina kritična.
– Mi kad pričamo o odvozu u Gunju pričamo o prolasku kroz BiH. To možemo na graničnom prijelazu u Županji, a mijenja se odredba na graničnom prijelazu Neumu. Možemo odvoziti možda i u Otočac po kapacitetu, Gunja možda neće biti jedina opcija – rekla je ona te dodala kako revizija tih analiza nema smisla jer zbog okolnosti i zona u kojoj su se dogodile nema širenja Grabovice.

Vlahušić je rekao kako je ovo vrh sante leda, odnosno rada od dvije godine.

Pero Vićan pitao je je li morao doći ministar Dobrović kako bi nam rekao s kakvim mi problemom živimo već 30 godina.
-On je vrlo odgovoran čovjek, šef Katedre na vrlo ozbiljnom fakultetu i moram čestiti Upravnom odjelu za zaštitu okoliša i za izdavanje dozvola da ne da dozvolu jer je to u interesu naše djece – rekao je Vićan te pitao vijećnike jesu li zaboravili ‘aferu Grabovica’.
-Svaka godpođa na Osojniku i Komolcu zna da sve što završi na Grabovici završava u Ombli. To traje 30 godina. Nije kriva direktorica Čistoće, ni gradonačelenik, da nije osam godina na toj funkciji. Problem je tu, a ja podržavam sve mjere koje su poduzete u zadnje vrijeme, a Grabovica je šuplja ko rešeto babe Mare. Da su ugrađene zaista nepropusne folije problem bi bio isto prisutan, ali znatno manji – rekao je Vićan te dodao kako se u sanaciju Grabovice utrošilo ‘novca koji nisu za normalne ljude’.
Pitao je postoji li igdje u susjednim državama neko bliže odlagalište te dodao kako se ovim počelo baviti ozbiljno kada je voda došla do grla.
Odluka je na koncu jednoglasno usvojena.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist