Politika

POTREBICA OŠTRO OBRADOVIĆU ‘Znam ljude koji su za posao u Vodovodu davali mito Valentinu Dujmoviću’

POTREBICA OŠTRO OBRADOVIĆU 'Znam ljude koji su za posao u Vodovodu davali mito Valentinu Dujmoviću'

Gradonačelnik Mato Franković uvodno je vijećnike izvijestio o provedenoj analizi postupka bagatelne i jednostavne nabave Vodovoda Dubrovnik d.o.o.

-Još prije 20-ak dana dobili ste izvješće o djelomično provedenoj reviziji. Ističe kako nisu vršena vještva ugradnje količine materijala na određenim radovima, što će eventualno biti odrađeno od strane nekih drugih tijela u slučaju daljnjih nepravilnosti – rekao je Franković.

-Postoje postupci u kojima su radovi izvedeni prije postupka bagatelne i jednostavne nabave. Za 15-ak radova je utvrđeno da su izvršeni i zaključeni i tek nakon toga je za iste proveden postupak javne nabave. Postupak je nakon izvođenja radova proveden vjerojatno s ciljem da se naknadno opravda prethodno protupravno izvedeni radovi. To nitko ne može sebi dopustiti. I zamislite, na naknadno provedenoj javnoj nabavi odabere se onaj koji je prethodno te radove već izvršio. To je ovim utvrđeno, a iznosi okončanih situacija identični su iznosima iz ponuda. Ne postoji nijedno gradilište na kojem nema odstupanja, i nema šanse da bude u 0,0 kubika točno, osim ako nije namješteno, a vidimo da jest, jer javna nabava nije provedena – objašnjavao je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na radove za koje se s vrlo visokim stupnjem vjerojatnosti može zaključiti da neki radovi nisu niti provedeni, a sve je rađeno na osnovu dokumenata koje posjeduje Vodovod, jer se revizija ne bavi istražnim radnjama.

-Zašto se može zaključiti da radovi nisu izvedeni? Jer Društvo ne raspolaže dokumentacijom iz koje bi se moglo zaključiti da su radovi stvarno izvedeni – rekao je i osvrnuo se na radove koje je izvela tvrtka Ipsum, za koje je ugovor o izvođenju sklopljen 7. prosinca, a dan kasnije isti su bili okončani!

Osim toga bivša Uprava Vodovoda nije pribavila ugovorena sredstva osiguranja te će se određena potraživanja teško ili nikako naplatiti.

-U 13 postupaka utvrđene su nezakonitosti, plaćen je iznos od preko 3 milijuna kuna, a 366 tisuća kuna su radovi koji vrlo vjerojatno nisu nikad ni izvedeni. Time je nanesena znatna imovinska šteta Vodovodu, znatno će se otežano naplatiti potraživanja ili se uopće neće naplatiti – govorio je Franković dodavši kako je, kad je riječ o CS Ombla, u svrhu izbjegavanja javne nabave postupak rascjepkan na 17 postupaka bagatelne nabave ‘pogodujući izvoditeljima, a na štetu Društva’.

-Sve ovo upućuje na netransparentnost, sumnjivo izvedene radove. Pitamo se danas što su ti ljudi radili toliko godina. Važnija je bila dvorana na Ombli, vjerojatno će se šišmiši spusti u nju, umjesto da se radila vodoopskrba Brsečina – rekao je Franković.

Vijećnik HNS-a Miho Obradović osvrnuo se na to kako reviziju rade revizori, a ne odvjetničko društvo koje je radilo analizu koja je dostavljena vijećnicima.

-Od svega što sam rekao, vama smeta tko je to radio – rekao mu je Franković.

-Treba podvući crtu u ovoj našoj napaćenoj državi. Kakvu poruku šaljemo mladima ako ćemo razmišljati o tome koje je odvjetničko društvo ovo radilo, a ne zašto je netko radio bez postupka javne nabave. Kolega Ivan Jelčić recimo ima građevinsku tvrtku, traži posao i vidi na stranicama Vodovoda javnu nabavu za čišćenje crpnih stanica. Ima svu opremu i on se javi. Kako su mu objasnili da on ne može dobiti taj posao jer su radovi već obavljeni – pitao se gradonačelnik.

-Ne blatim nikoga, samo iznosim činjenice. Jedino što sam mogao pogriješiti jest ona sumnja da su radovi izvršeni, jer Vodovod za to nema dokumentaciju. Možda je to rađeno po noći, mrak je, sve izgleda veliko, a ništa. Umoran sam od priče o Vodovodu – rekao je gradonačelnik.

-Vi ste zazivali reviziju i dobro ste konstatirali da ovo nije revizija nego analiza. Ako želite dubinsnku reviziju, neka Gradsko vijeće donese odluku da se ona i napravi – rekao je Marko Potrebica vijećniku Obradoviću.

-Slažem se da ovo nije revizija, ali nebitno je to. Niste osporili problem o izvršenim radovima za koje je naknadno raspisana javna nabava – rekao je Gordan Špero vijećniku Obradoviću. Obradović je rekao kako je samo imao repliku na gradonačelnika, dok će se na sve osvrnuti tijekom rasprave.

-Nevjerojatna lakoća postojanja. To je ono što krasi bivšu upravu Vodovoda – rekao je vijećnik Emilio Puljizević.

-Kad ovo čitate ne znam koliko se puta ponavlja riječ najvjerojatnije, zapravo u svakom je zaključku imate – rekao je Miho Obradović dodavši kako je odvjetnik koji je ovo radio veći stručnjak od ovlaštenih revizora.

– Dujmovića se napadalo za bagatelnu nabavu koju provodi služba i povjerenstvo od najmanje tri osobe, a gospodine Ćisić upravo ste vi bili u mnogima od njih. Ne znam jeste li nakon izbora dobili sinkopu. Najčešća primjedba je bila kakao bagatelna nabava nije objavljena na službenim stranicama, a tu se vidi koji su ciljevi ove analize. Trebalo se samo malo potruditi i potražiti sve na internetskom pregledniku. Ja sam se potrudio i sve pronašao – govorio je tijekom rasprave Obradović.

-Više puta ste prozivali predsjednika Uprave da nedostaje oprema i da ju je nosio doma, a ovim se potvrđuje da je sva oprema ugrađena u prostor na Ombli – osrvnuo se dalje.

-Mišljenje ovog odvjetnika je krajnje tendeniozno, a početni dio analize odvjetnika Zovka i ovog drugog odvjetnika je isti te se može zaključiti da ju sve to radila ista osoba. Tvrdite da se pogodovalo svim izvođačima, a kako niste naveli sve koji su radili za Vodovod pa i tvrtku Ličilac Gorica pa je možda i gospodin Potrebica išao pituravati apartman gospodina Dujmovića – rekao je Obradović.

-Svi znaju da nemam nikakve veze s poslovanjem tvrtke mog oca. Ja znam ljude, Miho Obradoviću, koji su za posao u Vodovodu davali mito Valentinu Dujmoviću i spreman sam svjedočiti na sudu ako ćemo se spuštati na tu razinu – odgovorio mu je Marko Potrebica.

-Da ja znam takvu infomaciju o davanju mita, ja bih osobno takvu osobu prijavio. Ne znam zašto to niste prijavili – replicirao mu je Obradović.

-Situacije je ovjeravao glasnogovornik HNS-a, Tihomir Matić – čitao je dijelove analize Marko Potrebica i pitao se je li to moguće. Jednako tako, dao je podršku Mihu Obradoviću u provođenju dubinske revizije poslovanja Vodovoda.

Član uprave ove tvrtke Zoran Ćosić upitao je Obradovića da mu reče o kojem se poslu radi.

-Da je moj ćaća zaradio pare, Miho Obradović bi vrištao i rekao Potrebica je uzeo milijune, nemojte i vi nasjesti jer da taj postupak nije bio u redu, Miho Obradović bi skakao od sreće – odgovorio je Ćosiću Marko Potrebica.

– Mislim da ste bili u više povjerenstava – rekao je Ćosiću Obradović.

-Vodovod je tvrtka u kojoj su se izgleda kamionima iznosili računi i zapisnici. Nemojte selektivno iznositi dokumente. Iznesite cijelu hrpu jer odakle vama orignalna dokumentacija iz Vodovoda – rekao je Potrebica.

-Trebali smo pozvati gospodina Dujmovića da brani ovo izvješće pa neka onda kaže da neće doći – rekao je Obradović jer se, govori, ovako ne može braniti.

-Javne nabave nisu provedene po hrvatskim zakonima, rascjepkane su i poslovi su namješteni pojedinim tvrtkama – rekla je zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić vijećnici Matiji Čale Mratović.

-Kad HNS traži dubinsku analizu da obrani bivšu upravu, ja to pozdravljam i napravimo to – rekao je u raspravi Potrebica dodavši kako Obradović ni nakon mjeseca dana proučavanja dokumentacije nije našao nikakva podmetanja.

-Ja gospodinu Dujmoviću ne želim ništa loše, ali vi ovdje danas banalizirate kao da se ništa loše nije dogodilo – govorio je Marko Potrebica.

Izvješće su vijećnici primili na znanje.

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist