Aktualno

Građevinare čeka još jedna teška godina

Građevinare čeka još jedna teška godina

Pred građevinarima je još jedna teška godina, zaključak je Hrvatske gospodarske komore.

Posebno teško bit će u prvom polugodištu, s obzirom na za sada nedostatno definirane mogućnosti sudjelovanja u investicijskom planu Europske unije, potrebu ubrzanja korištenja raspoloživih sredstava iz fondova Europske unije kao i utvrđivanja realnog obima mogućih investicija javnog sektora u okolnostima provedbe procedura uklanjanja makroekonomskih neravnoteža i prekomjernog proračunskog manjka.

– Iako su u zadnjem tromjesečju prošle godine blago usporeni negativni trendovi, ipak je na razini 2014. godine ostvaren izrazito visok pad vrijednosti građevinskih radova od 7,0%, štoviše to je najizraženiji godišnji pad vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima od 2010. godine. Pokazatelji u siječnju vezani za građevinske dozvole i vrijednosti predviđenih građevinskih radova ne sugeriraju nastavak povoljnijih kretanja u ovoj godini, barem ne u prvom dijelu godine – ističe direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Kako se navodi u priopćenju HGK, podaci o izvršenim građevinskim radovima, narudžbama i stambenoj gradnji poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenih pokazuju da su u zadnjem tromjesečju prošle godine blago usporeni negativni trendovi s obzirom da je vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima smanjena za 0,9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pritom je vrijednost radova na zgradama porasla za 0,2%, a na ostalim građevinama smanjena za 1,6%. To, međutim, nije znatnije popravilo sliku ukupnih kretanja u 2014. godini koja je obilježio izrazito visok pad vrijednosti radova od 7,0%.

– Radi se o najizraženijem godišnjem padu vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima od 2010. godine koji je generiran visokim smanjenjem vrijednosti radova na ostalim građevinama (-12,5%). S druge strane, prošlu su godinu obilježila nešto povoljnija kretanja vezana uz građevinske radove na zgradama čija je vrijednost porasla za 2,1%. Zabrinjavajuća je činjenica da tako niska vrijednost ukupno izvršenih radova s vlastitim radnicima (12,5 milijardi kuna) nije zabilježena od 2002. godine, a u odnosu na predkriznu 2008. g. ostvaren je pad čak za 46,3% – navode dalje iz HGK.

Kretanje vrijednosti izvršenih radova korelira s kretanjima ranije objavljenih podataka o fizičkom obujmu građevinskih radova, kako po izrazitom padu (obujam je smanjen za 6,6%) tako i po povoljnijem kretanju obujma i vrijednosti radova na zgradama od pokazatelja koji se odnose na ostale građevine, što je ponajprije rezultat smanjenih investicija javnog sektora.

Negativni trendovi nastavljeni su i u stambenoj gradnji s obzirom da je u 2014. godini, u odnosu na 2013. godinu, završeno 26,9% manje stanova s 21,5% manjom površinom pri čemu je broj stanova u gradnji (nezavršeni stanovi) povećan za 18,4%.

Sukladno navedenim tendencijama mijenja se i struktura vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima prema vrstama građevina. Odnosno u 2014. je godini, u odnosu na prethodnu godinu, udio vrijednosti radova na zgradama porastao za 3,7 postotnih bodova na 41,9%, dok je istodobno udio vrijednosti radova na ostalim građevinama smanjen na 58,1%. Naime, povećan je jedino udio nestambenih zgrada, dok su smanjeni udjeli vrijednosti radova na prometnoj infrastrukturi, cjevovodima, komunikacijskim i energetskim vodovima, stambenim zgradama te složenim građevinama na industrijskim prostorima.

Nasuprot padu vrijednosti izvršenih radova, vrijednost novih narudžbi prošle je godine porasla za 0,9% na 13,7 milijardi kuna. To se na određeni način može dovesti u vezu s porastom vrijednosti predviđenih radova sadržanim u odobrenjima za građenje izdanim u prošloj godini. Međutim zabrinjava činjenica da je u siječnju ove godine izdano 22,6% manje građevinskih dozvola sa 53,6% manjom vrijednošću predviđenih građevinskih radova nego u istom mjesecu prošle godine što sugerira da nema mnogo mogućnosti skorog zaustavljanja negativnih trendova u građevinarstvu.

Izvor: hgk.hr

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist