Aktualno

Građani pobijedili banke!

Jutros je na Trgovačkom sudu u Zagrebu izrečena povijesna presuda u slučaju „Franak“, tužbi građana prema osam banki zbog valutne klauzule u švicarskim francima, prema kojoj je sudac Radovan Dobronić presudio u korist građana!

Kako piše Net.hr, sudac Dobronić je u svojim zaključcima utvrdio kako je Erste & Steiermärkische Bank postupila suprotno odredbama Zakona o zaštiti potrošača. Raiffeisenbank je povrijedila kolektivna prava potrošača, jer ugovorena valuta u francima nije potrošača u potpunosti informiralao riziku od 2004. do 2007., a Hypo alpe-adria-bank je od 2004. do 2008. povrijedila kolektivna prava potrošača korisniska kredita 
zaključujući ugovore o franku, a da nisu potrošača u cijelosti informirala o svim bitnim parametrima za donošenje odluke.

Krivi su i jer nisu utvrdili parametre izračuna kamatnih stopa, tj. utvrđeno je da su to učinili na štetu potrošača, kazao je sudac. Za neinformiranje potrošača i za izračun kamatne stope sudac je prozvao i šestooptuženu banku, OTP banku.

Sudac je slično presudio i kada je riječ o Société générale – Splitskoj banci – nisu informirali o parametrima za donošenje valjane odluke o kreditu. Nisu informirali o parametrima za donošenje valjane odluke o kreditu.
Kamatna stopa se mijenjala u skladu s internim aktima banke, a da korisnik kredita nije bio točno obaviješten o metodi izračuna i parametrima izračuna. I to se odnosi na svih osam banaka, kazao je sudac.

– To je suprotno odredbama zakona o zaštiti potrošača, a povrijeđen je i zakon o obveznim odnosima nalaže im se da u roku od 60 dana potrošačima ponude da glavnicu izraze u kunama – izjavio je sudac.

Inače, procjena je udruge Franak kako u Hrvatskoj ima više od sto tisuća korisnika kredita vezanih za švicarce, od kojih je njih 75 tisuća stambenih kredita, kojima su zbog 'klizanja' franka i promjene kamatnih stopa rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.

Podsjetimo, tužba je podignuta protiv osam poslovnih banaka i to je prva ovakva tužba u povijesti hrvatskoga pravosuđa, koja će vrijediti za sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, uzetim u osam banaka koje je "Potrošač" tužio.

Pročitajte još

OPG OBITELJI BUCONIĆ Mati Kate je ‘doktorica za artičoke’, a ni jagode nisu za bacit’!

Mia Njavro Banić

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

Od petka aktivne dodatne linije iz Dubrovnika prema Zagrebu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija