Natrag
21.4.2019 14:52

facebook

twitter

google

rss

dulist

GRAĐANI OPREZ Ovako možete provjeriti jedete li jabuku punu pesticida!

21.8.2014 @ 17:54 Nikša Miletić Hrvatska

Podijelite:

Dok se Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministrom Tihomirom Jakovinom i dalje ‘pravi glupo’ oko krađe 20 tona jabuka koje su zbog pesticida opasne po život iz Hrvatske voćarske zajednice stiže upozorenje javnosti.
Glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Frane Ivković u izjavi za Hinu poručuje kako je nužan oprez potrošača, jer prema informacijama koje se pojavljuju, jabuke su nekoliko dana prije krađe prskane pesticidima i opasne su po zdravlje.
Riječ je o sortama koje će tek za mjesec dana biti zrele, kaže Ivković.
Potrošačima je preporučio da, ako kupuju jabuke od nepoznatog izvora, jabuke dobro operu i da ih prije upotrebe razrežu jer, ako je koštica bijela, onda ta jabuka nije zrela i postoji opasnost da je riječ o ukradenim, nedozrelim i prije toga špricanim jabukama.
Ivković se nada brzoj intervenciji policije kako bi se spriječila pojava tih jabuka među potrošačima.
Podsjetimo, iz voćnjaka kraj Križevaca nedavno je ukradeno 20 tona jabuka koje su nedavno prskane pesticidom i zbog toga opasne po zdravlje. Naime, njihova karenca (vrijeme od prskanja do sigurne upotrebe) daleko je trenutno od potrebne, a strahuje se da bi se jabuke mogle pojaviti na policama diljem Hrvatske.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana