Aktualno

Građani BiH u Hrvatsku samo sa 100 eura

Građani BiH u Hrvatsku samo sa 100 eura

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, građani Bosne i Hercegovine morat će na graničnom prijelazu dokazati da imaju po 100 eura za svaki dan boravka u Hrvatskoj, potvrdilo je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Građani će moći ući u Hrvatsku i s važećim sredstvima bezgotovinskog plaćanja, objasnila je glasnogovornica MUP-a Hrvatske Helena Biočić.
– Tu se ubrajaju putnički čekovi, čekovne knjižice, kreditne kartice. Može se dokazati posjedovanje sredstava za uzdržavanje i u konvertibilnim gotovinskim novčanim sredstvima – rekla je Biočić.

Kako bi u Hrvatsku mogli ući s najmanje 50 eura po danu, građani BiH trebat će imati dokaz o uplaćenom turističkom angažmanu ili ovjereno jamstveno pismo fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske.

Također, nakon 1. srpnja na snagu stupa i novi carinski režim s BiH. U putničkom prometu će se primjenjivati europska regulativa, prema kojoj je dozvoljen prijenos robe iz trećih zemalja (BiH, Srbija) za osobne potrebe putnika (nekomercijalna roba) bez naplate carine i PDV-a do vrijednosti 300 eura po putniku, a u zračnom i pomorskom prometu do 430 eura (podsjetimo, trenutačno je dozvoljen unos u vrijednosti do tisuću kuna).

No, osim sendviča za dnevnu upotrebu, tj. 'razumne količine hrane' za osobne potrebe putnika za jedan dan, putnici u Hrvatsku ne smiju unijeti velike količine hrane. Oni koji ponesu veću količinu, npr. nekoliko litara mlijeka, kilogram mesa i slično, riskiraju da im se hrana oduzme na granici.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist