Natrag
23.3.2019 16:52

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘GRAD U BOJI’ Fehim Vukotić Sarajlijama predstavio svoj Dubrovnik

14.9.2018 @ 7:45 Dulist Kultura
11;11

Podijelite:

Izložba pod nazivom ‘Grad u boji’ dubrovačkog umjetnika Fehima Feše Vukotića 6. rujna svečano je otvorena u Gradskoj vijećnici u Sarajevu.

Uz trojicu velikana likovne umjetnosti na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine: Eda Murtića, Mersada Berbera i Safeta Zeca, dubrovački umjetnik Fehim Feša Vukotić imao je čast izlagati upravo u impozantnom prostoru sarajevske Vijećnice gdje je ni manje ni više prezentirao svoj rodni Grad koji je oduvijek bio i ostao njegovom vječnom inspiracijom za likovna djela.

Vukotićeve kompozicije u najnovijem ciklusu pod nazivom ‘Grad u boji’ postaju nizovi mirnih i preciznih poteza kistom po platnu. Vertikalni raster platnâ velikih dimenzija, ponegdje iluzivno složenih u diptihe i poliptihe, odaju njegovu trenutnu opsesiju i stanje duha. Iako možemo tražiti izvore ciklusa u geometrijskoj apstrakciji ili pak minimalizmu, Fehimovo slikarstvo prvenstveno počiva na dubrovačkoj kolorističkoj tradiciji, a itekako u sebi nosi i organičku komponentu. Slikarstvo Fehima Vukotića ne počiva na tonskoj potki. Upravo suprotno, on slika čistim, otvorenim bojama dok iz njegovog temperamenta izbijaju široki, gestualni potezi kistom izrazito dinamičkih silnica. Njegove kompozicije postaju nerazmrsivi čvorovi, prepleti i kolorističke petlje Grada koji je ujedno osnovni motiv i stimulans njegovog umjetničkog stvaralaštva.

Fehim Vukotić i dalje ‘raste’ u svom likovnom stvaralaštvu, a opus slika predstavljen u Sarajevu nastavit će se i u njegovom Gradu kojemu je i posvećena sama izložba. Izložbi su nazočili brojni umjetnici, kulturnjaci i ljubitelji umjetnosti, ali i ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života poput samog predsjednika države, ministra unutrašnjih poslova, gradonačelnika Sarajeva, pročelnika i brojni drugi.

Izložba ostaje otvorena do 26. rujna 2018. godine.

TEKST I FOTO: Andrea Batinić Ivanković

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana