Natrag
22.2.2019 08:06

facebook

twitter

google

rss

dulist

Grad nije podmirio svoje obveze!

30.6.2013 @ 10:39 Ana Prohaska Aktualno
2;2

Podijelite:

Radovi na Odjelu palijativne skrbi Opće bolnice Dubrovnik došli su svome kraju, i kroz koji mjesec  dočekat će svoje prve pacijente.
– Preostaje do početka sedmog mjeseca završiti sve detalje, a službeno obilježavanje kraja radova očekujemo oko sredine srpnja – rekao nam je ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Branko Bazdan.

– Mi kao investitor moramo s našom komisijom pregledati sve, i zaključiti jeli sve izvedeno kako je i ugovoreno i u skladu sa strukom – kaže Bazdan te dodaje kako će kompletan Odjel u funkciji ipak tamo negdje oko jeseni.
– Odjel će ukupno imati dva krila. Prvo je palijativna skrb, drugo će biti hospicij, odnosno produženo liječenje – kaže on te dodaje kako će troškove palijativne skrbi plaćati HZZO, dok će hospicij pokrivati sami pacijenti i bolnica.
 
Uloženo preko 10 milijuna kuna!
 
Sobe su zasada prazne, i čeka se zaključenje natječaja za opremanje, no završne konture odjela su tu.
– Vrijednost radova je oko osam milijuna kuna s PDV-om, a opreme koja tek treba doći je oko 2.2 milijuna kuna – ističe Bazdan, te dodaje kako sve ide po planu, no problem se javio s Gradom Dubrovnikom.
– Oni su se do kraja svibnja bili obvezali podmiriti 500 tisuća kuna troška izvođačima – istaknuo je ravnatelj bolnice te dodao kako iako primopredaja još nije izvršena rokovi plaćanju su iza njih, ali izvođači još ne najajvljuju traženje penala.
Podsjetimo, sporazum o suradnji na uređenju odjela za palijativnu skrb i produženo liječenje u dubrovačkoj Općoj bolnici, potpisan je u studenom 2012. godine. Ugovor su potpisali župan dubrovački-neretvanski  Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Andro Vlahušić, upravitelj Zaklade "Blaga djela" Nikola Obuljen, dubrovački biskup Mate Uzinić i ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Branko Bazdan.

 

60 kreveta na 1700 metara četvornih
Projekt težak 10.5 milijuna kuna

Projekt predviđa 1700 metara četvornih u sklopu kojih će biti ukupno 60 kreveta, a Zaklada "Blaga djela" izdvojila je za njega četiri milijuna kuna, dubrovačka Opća bolnica 2,2 milijuna, županija i grad Dubrovnik po dva milijuna te dubrovačka biskupija 400 tisuća kuna.

 

Cicely Saunders
Dubrovnik među prvima

Dubrovnik će tako među prvima u Hrvatskoj dobiti program palijativne skrbi u sklopu bolnice, a inače, ovakva njega za pacijente u svojim posljendjim danima provodi se u više od 100 zemalja svijeta, a pokrenula ga je u Velikoj Britaniji, 1967. medicinska sestra Cicely Saunders.
 

 
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana