Aktualno

Grad nije podmirio svoje obveze!

Radovi na Odjelu palijativne skrbi Opće bolnice Dubrovnik došli su svome kraju, i kroz koji mjesec  dočekat će svoje prve pacijente.
– Preostaje do početka sedmog mjeseca završiti sve detalje, a službeno obilježavanje kraja radova očekujemo oko sredine srpnja – rekao nam je ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Branko Bazdan.

– Mi kao investitor moramo s našom komisijom pregledati sve, i zaključiti jeli sve izvedeno kako je i ugovoreno i u skladu sa strukom – kaže Bazdan te dodaje kako će kompletan Odjel u funkciji ipak tamo negdje oko jeseni.
– Odjel će ukupno imati dva krila. Prvo je palijativna skrb, drugo će biti hospicij, odnosno produženo liječenje – kaže on te dodaje kako će troškove palijativne skrbi plaćati HZZO, dok će hospicij pokrivati sami pacijenti i bolnica.
 
Uloženo preko 10 milijuna kuna!
 
Sobe su zasada prazne, i čeka se zaključenje natječaja za opremanje, no završne konture odjela su tu.
– Vrijednost radova je oko osam milijuna kuna s PDV-om, a opreme koja tek treba doći je oko 2.2 milijuna kuna – ističe Bazdan, te dodaje kako sve ide po planu, no problem se javio s Gradom Dubrovnikom.
– Oni su se do kraja svibnja bili obvezali podmiriti 500 tisuća kuna troška izvođačima – istaknuo je ravnatelj bolnice te dodao kako iako primopredaja još nije izvršena rokovi plaćanju su iza njih, ali izvođači još ne najajvljuju traženje penala.
Podsjetimo, sporazum o suradnji na uređenju odjela za palijativnu skrb i produženo liječenje u dubrovačkoj Općoj bolnici, potpisan je u studenom 2012. godine. Ugovor su potpisali župan dubrovački-neretvanski  Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Andro Vlahušić, upravitelj Zaklade "Blaga djela" Nikola Obuljen, dubrovački biskup Mate Uzinić i ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Branko Bazdan.

 

60 kreveta na 1700 metara četvornih
Projekt težak 10.5 milijuna kuna

Projekt predviđa 1700 metara četvornih u sklopu kojih će biti ukupno 60 kreveta, a Zaklada "Blaga djela" izdvojila je za njega četiri milijuna kuna, dubrovačka Opća bolnica 2,2 milijuna, županija i grad Dubrovnik po dva milijuna te dubrovačka biskupija 400 tisuća kuna.

 

Cicely Saunders
Dubrovnik među prvima

Dubrovnik će tako među prvima u Hrvatskoj dobiti program palijativne skrbi u sklopu bolnice, a inače, ovakva njega za pacijente u svojim posljendjim danima provodi se u više od 100 zemalja svijeta, a pokrenula ga je u Velikoj Britaniji, 1967. medicinska sestra Cicely Saunders.
 

 
 

Pročitajte još

Obilježavamo Dan državnosti Republike Hrvatske

Dulist

NAKON NEGODOVANJA GRAĐANA Villa Dubrovnik se više ne hvali privatnom plažom

Dulist

Pomozimo našem sugrađaninu Ivici Šariću – Žiki u borbi s teškom bolešću

Dulist