Grad

GRAD I VALAMAR OZBILJNO ZAINTERESIRANI Dobiva li Dubrovnik konačno kongresni centar?

GRAD I VALAMAR OZBILJNO ZAINTERESIRANI Dobiva li Dubrovnik konačno kongresni centar?

U Ranjini je danas održan sastanak na temu projekta Višenamjenskog kongresnog centra u Dubrovniku. Sastanku su prisustvovali župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom i v.d. pročelnikom UO za gospodarstvo i more Ivom Klaićem, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, regionalni direktor tvrtke Valamar Tomo Dumančić, predstavnik tvrtke Horwath Consulting Siniša Tatalović te odvjetnik Oleg Uskoković.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom podsjetio kako je Županija pokrenula projekt Kongresnog centra, izradila dvije studije koje potvrđuju projekt, a Vlada RH na sjednici održanoj početkom veljače u Dubrovniku dala je potporu projektu te zadužila Ministarstvo turizma da zajedno s Dubrovačko-neretvanskom županijom i Gradom Dubrovnikom poduzme sve potrebne aktivnosti za utvrđivanje preduvjeta potrebnih za realizaciju Projekta. Naglasio je nužnost dogovora o načinu realizacije projekta koji je procijenjen na oko 76 milijuna eura i izgledan je jedino uz financiranje iz fondova EU.

Državni tajnik Frano Matušić je istaknuo kako je Vlada snažno podupire projekt te istaknuo potrebu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

“Ovo je razvojni koncept koji produljava sezonu. Tražimo rješenje kako ovo predstaviti kroz Operativni program kako bi mogli povući sredstva EU”, rekao je Matušić.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako su i Grad i Valamar ozbiljno zainteresirani za izgradnju Kongresnog centra te kako nema razloga da se on koči zbog postojećeg pravnog spora.

“Grad ima spor na tom zemljištu s Valamarom, ali nema razloga da ne postignemo nagodbu i idemo dalje u projekt”, rekao je Franković.

Direktor regije Dubrovnik Valamara Tomo Dumančić istaknuo je kako ta hotelska kuća podržava uvođenje operatera u taj projekt poput tvrtke GL Events ili neke druge tvrtke koja ima opsežno iskustvo u tom poslu.

Sudionici su se složili da je potrebno dobiti obvezujuću suglasnost Valama i Grada Dubrovnika o ustupanju zemljišta za ovu namjenu, da će Grad Dubrovnik provesti otvoreni međunarodni arhitektonsko urbanistički natječaj na projektni zadatak koji će ponuditi Horwath consulting te da će Ministarstvo turizma predložiti Radnu skupinu za vođenje projekta i utvrditi mogućnosti financiranja iz fondova EU kao i organizirati sljedeći sastanak. Sudionici su se usuglasili o nužnosti uključenja posebne tvrtke Operatora Centra, koji će se izabrati na javnom međunarodnom natječaju.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist