Kultura

Gostovanje Slobodana Prosperova Novaka za kraj Mjeseca hrvatske knjige

Gostovanje Slobodana Prosperova Novaka za kraj Mjeseca hrvatske knjige
Hvar,25112009,GLOBUS Slobodan Prosperov Novak radnoj sobi Instituta Grga Novak u Brusju Foto:Tom Dubravec

U godini u kojoj je književnik Slobodan Prosperov Novak objavio čitav niz svojih novih knjiga i izdanja, Dubrovačke knjižnice odlučile su ga pozvati da sudjeluje u ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige, u petak, 15. studenoga 2019., u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 18 sati, a na taj način obilježit će se i prvih pet desetljeća njegova profesionalnog književnog rada.

Poklopio se taj poziv s činjenicom da se njemu upravo ove godine navršilo pola stoljeća od početka književnog rada i objavljivanja, kako sam kaže, u časopisima i kod izdavača za odrasle. Dakle prvih pet desetljeća profesionalnog književnog rada Slobodana Prosperova Novaka bit će obilježeno na književnoj večeri u Dvorani od zrcala.

Najprije će govoriti o knjizi ‘’Pisac i vlast’, poetika Marina Držića u izdanju Školske knjige, a koja će biti prvi put predstavljena u Gradu. Zatim o tri knjige posvećene Hrvatskoj književnosti srednjeg vijeka koje su se nedavno pojavile kao prve u velikoj kolekciji pod naslovom ‘’Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti’’. Pred sam dolazak u Dubrovnik, Novaku je u Splitu objavljena monografija ‘’Sveti Jeronim Dalmatinac. Život i djela’’ što je svojevrsna najava 1600. obljetnice ovoga velikog čovjeka koja će se proslaviti u čitavom svijetu, a naročito svečano u njegovoj domovini Hrvatskoj. Uz to ovih dana ušla je u tisak nova Novakova knjiga ‘’Vlado Gotovac. Život i djelo’’, a već mu je dva mjeseca kod slavnog bečkog izdavača Hollitzer monografija na engleskom jeziku koju je napisao u suradnji s Viktorijom Franić Tomić i Enniom Stipčevićem, a koja se bavi utjecajima venecijanske opere na dramsku književnost Dubrovnika u XVII. i XVIII stoljeća. I konačno pred odlaskom u tiskaru je pet autorovih golemih svezaka o hrvatskoj književnosti u razdoblju ranog novog vijeka (1450 -1800) u već spomenutoj ediciji Kanonski korpus. Sve ovo učinilo nam se sasvim dovoljnim razlogom da se u Dubrovniku gdje je autor proživio djetinjstvo i mladost i u Gradu kojem je posvetio najveći dio svojih djela obilježi njegov polustoljetni književni rad.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist