Aktualno

GONG Vlahušiću argumentirajte ili se ispričajte

GONG Vlahušiću argumentirajte ili se ispričajte

Povodom prošlotjednih insinuacija o financijskim posljedicama odluke na referendum u Dubrovniku, a koje je prvo potaknuo ni više n i manje nego sam gradonačelnik Vlahušić, oglasio se i GOGN priopćenjem.

– Ni tjedna dana nakon što su u javnost puštene insinuacije o financijskim posljedicama odluke na referendumu u Dubrovniku, i dalje nisu poznati nikakvi konkretni argumenti na kojima se one temelje. Budući da se radi o prvom lokalnom referendumu na inicijativu građana za kojeg je gotovo izvjesno da će se održati, GONG izražava žaljenje zbog činjenice da javnim prostorom i dalje vladaju jeftini politički i medijski spinovi, umjesto točnih, potpunih i pravovremenih informacija.

U međuvremenu, svjedočili smo izjavama potpredsjednika Vlade Branka Grčića, pa i premijera Zorana Milanovića kojima su, umjesto odgovornog javnog komuniciranja, pojačali dojam neizvjesnosti u odnosu na nepotkrijepljene prijetnje o naknadi štete kao posljedice demokratskog postupka. Takav je dojam poguban po demokratsku atmosferu odlučivanja u kojoj bi građani i građanke Dubrovnika trebali donijeti informiranu odluku o budućnosti njihovog Grada.

GONG stoga poziva sve strane da iznose točne i provjerene informacije kao temelj za kvalitetnu javnu raspravu temeljem koje će građani donijeti svoju odluku. S obzirom da u informacijama koje su dostupne javnosti ne vidi utemeljenja za spomenute insinuacije, GONG poziva nadležne da argumentiraju na čemu ih temelje ili da se javnosti ispričaju za iznošenje neistinitih tvrdnji.

GONG također podsjeća da politika nije puka igra moći pojedinaca i stranaka te stoga dijeli razočaranost zbog pravne nesigurnosti, neispunjenih obećanja i dovođenja u zabludu. Uzroke problema, međutim, ne treba tražiti u građanima koji tek u rijetkim okolnostima imaju priliku odlučivati, već u njihovim predstavnicima koji su izabrani na temelju obećanja koja su potom odlučili ignorirati. Stoga, GONG poziva građane da iskoriste svoje građansko pravo, glasaju na referendumu i na taj način sudjeluju u donošenju odluke koja će odrediti njihovu budućnost – navodi se u priopćenju GONG-a. 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist