Politika

Gojun: Vićan je ucijenio Muratti

Gojun: Vićan je ucijenio Muratti

Potpredsjednik dubrovačkog SDP Mladen Gojun mišljenja je da je nezavisni vijećnik Pero Vićan ucijenio predsjednicu Gradskog vijeća i SDP-a Olgu Muratti ostankom na funkciji

ako podrži imenovanje Milata i Delić Gozze za ravnatelje Orkestra i Galerije.Potvrdio je kako misli da je riječ o klasičnoj trgovini.

– Ovo nije prvi put da se ignoriraju zaključci gradskog odbora – rekao je Gojun, i dodao:
– Ovdje se ipak radi o ucjeni koalicijskih partnera, a izvorište je uvijek u tom tajnom poslovnom ugovoru.
Uz Gojuna na presici su bili i zamjenik gradonačelnika Niko Šalja, te predsjednice upravnih vijeća Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Umjetničke galerije Dubrovnik Marija Kisić kamić i Ana Miličić Kordić.

Kako je objasnio Šalja, imenovanje Damira Milata i Vesne Delić Gozze za ravnatelje ovih kulturnih ustanova, ne umanjujući ničiju vrijednost, doneseno je suprotno odlukama upravnih vijeća i drugih tijela koja su sudjelovala u procesu izbora.

– Mi se s takvim odlukama ne slažemo – rekao je Šalja objasnivši kako je SDP dao svojim vijećnicima suglasnost glasovanja za odluke koje im predlože upravna vijeća ustanova, ne ulazeći u to kakve će to odluke biti i tko su kandidati.

– Takav dogovor uslijedio je i na koordinaciji, ali u 5 do podne odluka se promijenila. Odbor za izbor i imenovanja je predložio druge kandidate, te su odluke u suprotnosti s odlukama upravnih vijeća – objasnio je Šalja.

Zapravo je slučaj Pera Šiše i Antuna Maračića potaknuo pitanje smislenosti cijele procedure izbora ravnatelja budući da je jedina i zadnja odluka očito na Odboru Gradskog vijeća, koji, iako pravno i formalno procedura nije povrijeđena, ne poštujući odluke upravnih vijeća omalovažava struku.
– Moje osobno mišljenje je da Pero Šiša nije razriješen dužnosti ravnatelja na način na koji je treba biti razriješen, jednako kao što nije pošten ni način na koji je za ravnatelja imenovan Damir Milat – rekla je Kisić Kamić.

– Procedura izbora ravnatelja u Galeriji je, slikovito rečeno, išla glatko i kandidat je prošao sve potrebne instance. No, na kraju se dogodilo iznenađenje, iako procedura formalno nije povrijeđena, ali jest suštinski – rekla je Miličić Kordić.

Na pitanje novinara Ana Miličić Kordić rekla je kako i ona i kolegica joj Kisić Kamić ozbiljno razmišljaju od odstupanja s dužnosti predsjendica upravnih vijeća, no o svemu će javnost biti na vrijeme obaviještena.
I što sad?

Šalja nije želio govoriti o raskolima, dvjema strujama u SDP-u, a o svemu će se razgovarati na Gradskom odboru.

– Razmišljamo o svim varijantama no sve stavove ćemo usuglašavati na gradskom odboru i ostalim tijelima stranke. Ja sam samo jedan od 18 članova GO – rekao je Šalja dodavši kako se o izglasavanju nepovjerenja Olgi Muratti nije razgovaralo.

A od Muratti je dobila prije sjednice objašnjenje: Mi smo procijenili da je ovako dobro“.
– Pitao sam tko smo to 'mi' – rekao je Šalja, komentiravši i njenu izjavu kako se glasovalo po savjesti.
– Zašto se i dosad nije glasalo po savjesti nego po koalicijskom dogovoru. Glasanje po savjesti do sad nije bilo praksa – komentirao je Šalja, naglasivši kako je ova koalicija brak iz računa koji ne može potrajati.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist