Aktualno

Gogi iz Srđa otkaz nakon 37 godina rada!

Gogi iz Srđa otkaz nakon 37 godina rada!

Upravitelji Euroshopa iz Italije te iz naše centrale u Splitu su nas zvali jedan ponedjeljak, prije tri mjeseca, na sastanak. Kad smo ušli u sobu, na stolu nas je čekalo šest otkaza.

Bez objašnjenja – počinje priču o krahu Robne kuće Srđ dugogodišnja zaposlenica Euroshopa, gospođa Gordana Bonačić. Naime, ova robna kuća, dugogodišnji simbol dobre trgovačke ponude u Dubrovniku, došla je pred svoje zadnje dane. Pretvorila se tek u ostatke ostataka nekadašnjeg sjaja, a na svojoj koži truli kapitalizam su osjetili i njeni zaposlenici, koje uskoro čeka nova 'tura' otkaza. Što će se potom dogoditi s RK Srđ, pitali smo našu sugovornicu.
– Ne zna se ništa, odnosno sve zavisi kome će se prodati. Vjerojatno ima neka klauzula prema kojoj mora ostati trgovina i ne vjerujem da će se sad otvarati nešto poput kancelarija. Može se i prenamijeniti, tko zna? – ističe Bonačić i dodaje kako su na sastanak, ne znajući ništa što ih čeka, pošli 'mrtvi hladni'.
– Stvarno nismo očekivali ono što nam se dogodilo. Nas šest smo svi već izgrađene osobe, odrasli ljudi, koje je dočekao šok. Kolegi je pukao čir, kolegici skočio cukar na 11, ja sam imala grčeve… Način na koji su to izveli nas je šokirao. Da su nam bar dali neke naznake, da se psihički pripremimo. Možda bi nam bilo lakše na taj način, iako je i to teško. Očekivali smo, iskreno, da će nas bar izdržati do pune mirovine, jer svakog od nas čeka stvarno malo vremena do mirovine – ističe Bonačić.

'Zahvala' za vjernost

Takvi, nagli otkazi obično se ljudima događaju na početku njihovog radnog vijeka, stoga nas je zanimalo koliki je prosjek radnog staža (bivših) zaposlenika RK Srđ.
– Staža imam 37 godina. Tu je i kolega s 42 godine staža koji je isto dobio otkaz, kolegica s 39… Uglavnom smo svi prešli stopu za prijevremenu mirovinu, zato su nas i poslali ća! Kaže se kako obično 'tko je prvi došao, taj i ostaje, a tko je zadnji došao, taj prvi ide ća', a u nas su napravili obrnuto. Mi, koji smo tu de facto cijeli život, smo izbačeni! – naglašava.

Što će se događati s radnicima RK Srđ, čitajte u novom tiskanom izdanju duLista koji je od ove srijede na kioscima!

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist