Aktualno

Godina srušenih rekorda za Zračnu luku Dubrovnik

Godina srušenih rekorda za Zračnu luku Dubrovnik

Zračna luka Dubrovnik prigodnim je druženjem s predstavnicima medija obilježila kraj višestruko uspješne i rekordne 2012. godine.

– Nedvojbeno je jasno da je 2012. godina bila najuspješnija u povijesti u svim segmentima, i to s ponosom ističemo. Uz to, proslavili smo 50 godina tvrtke te primili tri vrijedna priznanja. Srušili smo rekord iz 1987. godine, ostvarili i financijsku dobit – kazao je glavni direktor ZLD Roko Tolić.

Zračna luka je ove godine, u 50.-oj godini svog postojanja, putničkim prometom od 1,48 milijuna putnika srušila rekord zabilježen davne 1987. godine, a u odnosu na 2011. godinu riječ je o rastu od 9,71 posto. U 2012. također je zabilježen rast u ukupnim prihodima s 225,1 milijun kuna, što je 9 posto više nego lani. Ukupni rashodi očekuju se u iznosu od 193,7 milijuna kuna, što je povećanje od 7,8 posto u odnosu na prošlu godinu. U 2012. godini tako se očekuje dobit nakon oporezivanja od 25,1 milijuna kuna, 9,3 posto više nego lani.

– S rezultatima smo izuzetno zadovoljni. Odražavaju sklad poslovanja i dogodine bi također trebalo ovako nešto očekivati – istaknula je financijska direktorica Ane Brautović Deranja.

– Ova godina bila je iznimno dobra, a naš porast u poslovanju pratio je porast u turizmu. Oprezno smo planirali 6 posto rasta, a ostvarili smo 10 i možemo biti presretni – kazao je komercijalni direktor i zamjenik glavnog direktora Frano Luetić.

Prvo mjestu u broju putnika drže Britanci s 321 tisuću putnika, a slijede ih Nijemci (159 tisuća) i Francuzi (157 tisuća). Po gradovima predanječi London (187 tisuća), ispred Pariza (91 tisuću) i Manchestera (58 tisuća). Zračnom lukom Dubrovnik ove godine prošlo je i 189 tisuća domaćih putnika.

Glavni direktor ZLD Roko Tolić izjavio je kako su izazovi u budućnosti tvrtke „golemi i nikad veći“, prije svega zbog ulaska u Europsku uniju i poslovnih odluka koje prate prilagodbu.

– Želimo pokušati u najvećem iznosu privući sredstva iz europskih fondova. Znamo da ta zadaća nije nimalo lagana ni jednostavna, jer aplikacija na EU fondove nije samoposluga. Krenuli smo na vrijeme i dokumentacija je na vrlo visokoj razini pripremljenosti. Sve što smo dosad postigli, učinjeno je svojim sredstvima i na to smo posebno ponosni – izjavio je Tolić.

– Danas je na žalost defetizam popularan, ali mi smo spremni plivati ako treba i protiv struje. U svom segmentu posla želimo ponuditi optimizam, ne samo svojim poslovnim partnerima, već i cjelokupnoj javnosti – zaključio je Tolić.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist