HrvatskaPolitika

Glasovalo samo 2,13 % Hrvata u BiH

Glasovalo samo 2,13 % Hrvata u BiH

Vrlo mali odaziv na birača zabilježen je u BiH, gdje pravo glasa ima oko 264 tisuće hrvatskih državljana koji tamo žive.
 

Prema podacima sa svih glasačkih mjesta prikupljenim u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu glasovalo je tek nešto više od 5.600 Hrvata. To je tek 2,13 posto od ukupnog broja registriranih birača, a očekuje se kako bi ih u nedjelju na biralištima ipak moglo biti više.

Inače, svih trideset birališta na kojima se u Bosni i Hercegovini tijekom dana moglo glasovati za novi saziv Hrvatskog sabora zatvoreno je u 19 sati, potvrdila je Hini koordinatorica izbora za poručje BiH Marijana Mikulić.

Najveći odziv bio je na biralištima u Mostaru gdje je glasovalo nešto više od tri i pol tisuće birača, u Sarajevu ih je glasovalo nešto manje od tisuću i pol, u Tuzli 461 a Banja Luci tek 155.?

Prvoga dana izbora za sedmi saziv Hrvatskog sabora koji se zbog vremenske razlike u inozemstvu održavaju danas i sutra, prema podacima kojima raspolaže Državno izborno povjerenstvo (DIP), od ukupno 411.758 birača koji imaju pravo glasa, dosad je na birališta u 52 države na 124 biračka mjesta izašlo njih 9.342.

Istodobno, u Njemačkoj su u Berlinu, Hamburgu, Muenchenu, Stuttgartu, Duesseldorfu i Frankfurtu glasovala 2.402 birača.

Prvoga dana glasovanja, u Kini je glasovalo 15 birača, na Novom Zelandu je na jednom biračkom mjestu u Aucklandu glasovalo 13 birača, dok su prema dosad prikupljenim podacima u australskim gradovima Canberra, Sydney i Perth glasovala 473 birača. Podaci za Melbourn se još čekaju.

Prema podacima kojima raspolaže DIP, do danas u 17 sati u Srbiji je glasovalo ukupno 264 birača, u Albaniji osam, Argentini 17, Belgiji i Indoneziji po jedan, u Rusiji 38, u Švedskoj 40, u Ukrajini tri, te Irskoj 17.

Do 19 sati DIP raspolaže podacima o glasovanju birača u Alžiru (14), Bugarskoj (25), Češkoj (4), Danskoj (27), Egiptu (10), Francuskoj (62), Mađarskoj (20), Slovačkoj (27), Sloveniji (21), Španjolskoj (2), Švicarskoj (194), te Velikoj Britaniji (1).

Za ostala se biračka mjesta još čekaju podaci, navode u DIP-u.
 

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist