Aktualno

Generalu Bobetku nagrada za životno djelo

Generalu Bobetku nagrada za životno djelo

Povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana Svetog Leopolda Bogdana Mandića, danas su na svečanoj akademiji uručene nagrade ovogodišnjim laureatima.

Posmrtno, nagrada za životno djelo pripala je pokojnom generalu Hrvatske vojske Janku Bobetku, zapovjedniku Južnog bojišta.

Nagradu za životno djelu (pojedincu u obliku diplome i novčane nagrade od 25.000 kuna) dodijeljena je don Petru Mikiću, župniku župe Kraljice neba i zemlje u Pločama.
 
Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju (pojedincu u obliku diplome i novčane nagrade u iznosu od 15000 kun)a dodijeljena  je dr. Nadi John, doktorici iz Dubrovnika.

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju pripala je Družbi sestara služavki Malog Isusa Samostan svete obitelji iz Metkovića, a nagradA za doprinos ugledu i promociji Županije u zemlji i svijetu pripala je klapi Ragusavecchia.

Izvanredno, Nogometnom klubu Neretvanac iz Opuzena dodijeljena je nagrada za iznimna postignuća u proteklom razdoblju.
 
– Dubrovačko-neretvanska županija dokazala je da županije mogu ispuniti ulogu koju im je zakonodavac namijenio, da mogu odgovoriti potrebama građana i gospodarstva glede regionalne samouprave na svom području. Ispunjavali smo svoje zadaće s punom ozbiljnošću i odgovornošću, na svim područjima djelovanja županije: u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi, županijskim i lokalnim cestama, prostornom planiranju, upravljanju pomorskim dobrom, podupiranju gospodarstva, privlačenju ulaganja, gospodarenju otpadom. Pomagali smo razvoj Sveučilišta, brinuli smo o mladima, ali i o trećoj životnoj dobi.Posebno smo brinuli o stradalnicima iz Domovinskog rata i svim braniteljima.Štitili smo i njegovali vrednote iz Domovinskog rata, kao vrhunske vrednote hrvatske povijesti. Štitili smo tradicionalne vrijednosti našega naroda i njegova prevladavajućeg svjetonazora. Brinuli smo o manjinskim zajednicama i njihovim potrebama – istaknuo je u svom govoru župan Nikola Dobroslavić.

– Uveli smo županiju, unatoč ratnim razaranjima koja smo pretrpjeli, među 5 najrazvijenijih hrvatskih županija. No, mi želimo više, naši sugrađani zaslužuju više. Postigli smo opću suglasnost oko strateških pitanja za ovu županiju: Mosta i prometnog povezivanja uopće, pravednog rješenja granica, statusa županije. Razvoj ove županije i Dubrovnika ne može se osmišljavati i provoditi nigdje drugdje osim ovdje. Nikome ne možemo prepustiti brigu o našoj sadašnjosti i budućnosti. Naše interese najbolje možemo braniti mi sami, za to imamo sva opravdanja, ali i potrebne sposobnosti – rekao je župan dodavši kako Dubrovačko-neretvanska županija mora, u svakom budućem područnom ustroju u Hrvatskoj, biti jedinica regionalne samouprave, a Dubrovnik njeno administrativno središte.

– Razlozi koji su u stvaranju regionalnog ustroja rukovodili našega prvog Predsjednika vrijede i danas. Dubrovnik ne može biti ničija podregija, u kruni hrvatskoga grba treba ispraviti samo boju, nikako i mjesto Dubrovnika u toj hrvatskoj kruni – naglasio je čestitavši svima Dan županije, blagdan Sv. Leopolda Bogdana Mandić.

– Neka nam cvjeta najljepša hrvatska regija – Dubrovačko-neretvanska županija – poručio JE.

Uz prigodni program, na svečanoj akademiji govorili su gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, i saborski zastupnik Branko Bačić. 

U ime laureata, okupljenima se zahvalio don Petar Mikić.

– Zahvaljujem u ime svih laureata. Obećavam da ćemo poraditi na boljem i ljepšem sutra, naše drage Domovine. Nećemo Vas iznevjeriti – istaknuo je. 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist