Natrag
16.2.2019 07:03

facebook

twitter

google

rss

dulist

Generali oslobođeni!

1.1.2013 @ 10:30 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Kraj godine uvijek je odlična prilika za napraviti svojevrsnu inventuru događaja koji su obilježili minulih 365 dana. To je napravio i duList u svom tiskanom izdanju, izdvojivši po mišljenju redakcije 10 događaja koji su obilježili dubrovačku 2012.

 
A oslobađajuće presude generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini, sasvima sigurno su obilježili kraj 2012. godine. To je možda jedini pozitivni događaja u Hrvatskoj, koji je nakon dugo vremena, ponovno ujedinio hrvatski narod. Nakon što je Žalbeno vijeće Haškog suda 16. studenog izreklo oslobađajuću presudu za generale Gotovinu i Markača, pale su teze o zločinačkom pothvatu, o prekomjernom granatiranju i zapovjednoj odgovornosti, s čime je Domovinskom ratu i svim nevinim žrtvama ponovno vraćeno dostojanstvo.

Sud je odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti . Iste večeri, generali su krenuli doma. Hrvatska je slavila, a u svakom većem gradu organizirane su proslave.  Podsjetimo, dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača Haški je sud 15. travnja 2011. proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj.

Također, duList je ekskluzivno donio pismo generala Ante Gotovine dubrovačkim generalima povodom 6. prosinca.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana