Peškafondo

Gari ne gari

Naš grad ima jedani jedinstven bioritam. Od svetog Vlaha počinje se buditi. Dakako da sve ovisi i o datumu kada ‘pada’ Uskrs, ali s Festom baš okrenemo novi sezonski kalendar, grad je u ‘niskom startu’.

Turističke tvrtke na veliko su krenule u potragu za novim sezonskim radnicima, u restoranima se traže novi majstori od kuhače. Pripreme su u punom jeku. Ali gdje je glavni čovjek od turizma u državi, zašto on zaobilazi Dubrovnik!? Nova hrvatska Vlada nedavno je obi­lježila svojih prvih stotinu dana man­data, a najvažniji ministar, barem što se Dubrovnika tiče, Dubrovnika, turi­stičkog ‘šampiona’, Dubrovnika, svjet­ski prepoznatljive turističke meke, još uvijek nije našao za shodno posjetiti nas. Ne mislim pri tom na turistički posjet, šetnju po zidinama, obilazak muzeja, besplatno gostovanje u nekom od visokokategornika, već pravi radni sastanak s turističkom strukom grada. Predstavnicima županijske i gradske turističke zajednice, vlasnicima hotela, predsjednicima strukovnih turističkih i ugostiteljskih grupacija. Još nije sti­gao na red od svih pustih turističkih hrvatskih meka u Dubrovniku orga­nizirati tematski sastanak o pripremi za sezonu. Na kojem bi se upoznao s problemima, jer njih unatoč iznimnim rezultatima uvijek ima, na kojem bi pohvalio, potapšao ljude po ramenu, rekao neku mudru i pametnu, ali još važnije pokušao razumjeti Grad i pred­ložiti poneku državnu potporu.

No Gari, bez obzira što nosi takvo ime, nig­dje ‘ne gari’. Nije mu preša spustiti se do grada. Valjda mu je s neruke, daleko. A baš on, prekaljeni turistički znalac, mora znati kad se turistička sezona pri­prema. Sada. Jučer.

Na naš nedavni upit Ministarstvu turizma kada bi mogli očekivati mini­stra Cappellija odgovorili su nam kako će nas ministar ‘svakako posjetiti’. Ne sumnjamo da bi mogao jednim udar­cem ubiti dvije muhe pa se prošetati do Grada za vrijeme Vlahove Feste. Kao da tad svima nije i preko glave proto­kola i visokih uzvanika koji su se došli prošetavati po Stradunu, a ništa kon­kretno raditi. Uostalom, kad je ovoliko čekao dovoljno bi mu bilo pustiti svog državnog tajnika od turizma doma. Jer Frano M. od uhodavanja u posao i silnih obveza odavno nije điravo po Gradu.

Ma šalu na stranu. Trebamo bit svjesni kako od Franove uhljebničke reinkarnacije u Ministarstvu turizma nećemo vele profitirati, tako da neće imati prilike istrijanskom ministru posložiti prioritete, od kojih bi mu jedan imperativno trebao biti Grad. U cijeloj ovoj priči ostaje žalosna spo­znaja kako Dubrovnik, a tako i Hrvat­ska, ne mogu napraviti veliki i zna­čajan iskorak prema naprijed dok se ministri ne prestanu revijalno pojav­ljivati na lokacijama gdje je samo bitno doći, i biti viđen. Nas se uredno i veoma konkretno sjete za Festu, za otvaranje Igara i u političkim izbor­nim kampanjama. U ostalom dijelu godine prema Dubrovniku se pona­šaju – daleko od očiju, daleko od srca. Ili prevedeno, ‘snađi se druže’.
Adio vam

Pročitajte još

Sad je red na županiji!

Dulist

#POZITIVA Ima li turizma bez mase!?

Barbara Đurasović

Da mi je (p)ostat’ načelnik!?

Barbara Đurasović

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija