Hrvatska

FRANO MATUŠIĆ Za cjelogodišnji turizam važne su kvalitetne investicije i smještajni kapaciteti

FRANO MATUŠIĆ Za cjelogodišnji turizam važne su kvalitetne investicije i smještajni kapaciteti

‘Hrvatski turizam – sadašnjost i budućnost’ naziv je susreta turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade RH na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma koji se održavaju u Hvaru.

Zamišljen kao interaktivna rasprava predstavnika Vlade i turističkih djelatnika, ovaj je susret odgovorio na niz pitanja; razvija li se hrvatski turizam u pravom smjeru, koja je vizija hrvatskog turizma budućnosti, na koje će se turističke proizvode stavljati fokus, gdje pronaći stručnu radnu snagu te kako aktivirati hrvatske turističke potencijale.

Okruglim stolom moderirao je poznati televizijski voditelj Damir Smrtić, a uz državnoj tajnika u Ministarstvu turizma Frana Matušića, o razvoju turizma u Hrvatskoj ojačanom međuresornom suradnjom, na ovom su okruglom stolu raspravljali potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar državne imovine Goran Marić, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tajana Huzak te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Tom prigodom Frano Matušić izjavio je kako su rezultati kao i brojke ostvareni u ovoj turističkoj godino odlični posebice u razdobljima izvan ljetnih mjeseci u kojima se bilježi dvoznamenkasti rast turističkog prometa. Pri tome je naglasio kako je jedan od temeljnih ciljeva Ministarstva turizma razvoj cjelogodišnjeg turizma te kako su za to izuzetno važne kvalitetne investicije i kvalitetni smještajni kapaciteti. Također je istaknuo kako su dosadašnji uspjesi turizma rezultat razvoja različitih turističkih proizvoda i ponuda kao i boljeg prometnog povezivanja s brojnim zemljama u svijetu, a na što će se stavljati naglasak i u budućnosti.

Predrag Štromar je istaknuo da se turizam temelji na atraktivnosti prostora, očuvanju okoliša i kvalitetnim radnicima. Također je naglasio kako u Hrvatskoj postoji 550 planiranih turističkih zona što ukazuje na izuzetno velik potencijal za nadogradnju turizma.

Oleg Butković osvrnuo se na digitalizaciju hrvatskog pomorskog sektora kojom će se administracija ubrzati te na novost kako će se kroz zakonodavne izmjene omogućiti da jahte koriste stalni vez čime će se taj segment gostiju dulje zadržavati u Hrvatskoj, a zahvaljujući tome će rasti i prihodi u cjelokupnom pomorskom sektoru. Osim toga, a vezano uz Zakon o pomorskom dobru, ministar Butković najavio je decentralizaciju upravljanja pomorskim dobrom. Goran Marić izjavio je kako veliki rast hrvatskog turizma tek slijedi. Budućnost vidi u povezivanju poljoprivrede s hrvatskim turizmom, a najveći prostor za napredak vidi u aktiviranju državne imovine za koju je veliki dio projekata upravo u pripremi ili u fazi realizacije.

Tajana Huzak osvrnula se na Zakon o otocima te istaknula važnost poticanja razvoja lokalnih zajednica na otocima, a navedenim zakonom će se stvoriti uvjeti za kvalitetniji razvoj gospodarstva na otocima. Ante Lončar osvrnuo se na anketu provedenu prošle godine od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te je anketa pokazala kako je 24 tisuće osoba zainteresirano za rad u turizmu. Napomenuo je kako su već krenuli u pripremu sljedeće turističke sezone te kako se kontinuirano radi na edukaciji, podizanju digitalnih vještina te prekvalifikacijama..

Prethodno susretu turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade održao se 18. Hrvatski turistički forum u organizaciji Hrvatske gospodarske komore „Ljudski potencijali – izazovi hrvatskog turizma“ na kojem se govorilo o promociji i poticanju dualnog obrazovanja, rješavanju pitanja nedostatka radne snage i razvoja ljudskih potencijala.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist