Natrag
17.7.2018 15:31

facebook

twitter

google

rss

dulist

FRANKOVIĆ: ‘Vila Čingrija u roku od 30 dana trebala bi biti u vlasništvu Grada Dubrovnika’

11.9.2017 @ 12:48 Dulist Grad

Podijelite:

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković rekao je danas nakon sastanka s ministrom državne imovine Goranom Marićem kako bi Vila Čingrija u roku od tridesetak dana trebala biti u vlasništvu Grada Dubrovnika.

Podsjetimo, već smo u prošlotjednom broju DuLista pisali o ovoj temi. Naime, iako se o njenoj prodaji, odnosno kupnji govori već nekoliko godina, država nikako da se odluči na raspisivanje javnog natječaja. Prije dvije godine iz tadašnjeg Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, danas Ministarstva državne imovine, DuListu je odgovoreno kako će se javni natječaj za prodaju ove dubrovačke nekretnine raspisati kad budu gotove predradnje i procjena njene vrijednosti. Iz Ministarstva državne imovine do zaključenja tiskanog izdanja DuLista od srijede, 6. rujna nismo uspjeli dobiti odgovor hoće li se i kada natječaj raspisati. Iz Grada Dubrovnika su tada na naš postavljen upit odgovorili:

– Grad Dubrovnik je zainteresiran za kupnju Vile Čingrije i po raspisivanju natječaja za kupnju od strane Ministarstva državne imovine Republike Hrvatske javit će se na isti sukladno pravu prvokupa – odgovoreno nam je iz gradske uprave.

Napomenuli su i kako je Grad Dubrovnik stava ‘da se sva imovina od iznimnog povijesnog, baštinskogi kulturološkog značaja za Grad Dubrovnik treba vratiti u vlasništvo Grada Dubrovnika i Grad je zainteresiran za otkup sve takve imovine, posebice unutar povijesne jezgre i u njenoj neposrednoj blizini’.

Ministarstvo državne imovine naknadno je DuListu poslalo odgovor vezano za Čingriju. Ističu kako kompleks vile čine četiri zemljišne čestice, od kojih se dvije čestice nalaze na samoj obali.

– Postupak utvrđivanja granice pomorskog dobra je u tijeku. Dok se ne provede postupak utvrđivanja granice pomorskog dobra i dok se isti ne upiše u zemljišne knjige, s predmetnom se nekretninom ne može raspolagati – odgovor je nadležnog ministarstva.

Program ‘Projekti 100’

Interesa ima, ali… Treba podsjetiti kako je ‘Čingrija’ 2014. godine ušla u program ‘Projekti 100’ Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, kojim je država htjela za nekretnine u svom vlasništvu ispitati zainteresiranost među investitorima. No, i prije samog programa ‘Projekti 100’ interes za kupnju ove vile na Boninovu iskazao je sam bivši gradonačelnik Andro Vlahušić. Vlahušić je čak planirao u proračun za 2015. godinu uvrstiti oko 14 milijuna kuna za kupnju ove vrijedne nekretnine, no planovi su mu se, zbog tadašnjih političkih prilika u Dubrovniku, i prijevremenih izbora pomrsili.

— Park i sve javne površine trebaju se proglasiti javnima i da budu u cijelosti dostupni javnosti. Za Vilu Čingrija i prostor oko nje koristili bi model Brsalja, Nautike i Dubravke. Dakle, da imamo objekt visoke ugostiteljskoturističke vrijednosti, a da na prostoru oko vile budu male kafeterije i slastičarnice, kako bi svi mogli sjesti i uživati u prekrasnim perivojima, popiti kavu za par kuna, kupiti sitni suvenir. Bila bi to kombinacija luksuznog i skupog, što odgovara samoj kući, i nečeg dostupnog svim građanima, što bi bilo u vrtu – takve je planove imao Vlahušić za ovu vilu, a smatrao je kako bi kroz najam nakon 15 godina ‘mogli u cijelosti vratiti investiciju i Grad ne bi imao nikakav trošak’.

Inače, uz Čingriju u sklopu programa ‘Projekti 100’ na području Dubrovačkoneretvanske županije našle su se i nekretnine u Gruž, Jurjevoj Luci na Lastovu, na Zvekovici te dvije u Šipanskoj luci.

Na kraju podsjetimo i to kako je interes za Vilu Čingriju ranije iskazalo čak 18 potencijalnih investitora. Uz Grad Dubrovnik tu su bili i Casta Istanbul- Dubai (interes – butik visoke kategorije), Park hotel Stader Hof – Topić (kupnja), Diutinus d.o.o. (kupnja – turizam), Šešelja – Australija (interes), Bokan (kupnja – turistička namjena), AR Group Istanbul Turska (kupnja/ najam/koncesija – turizam), Titan nekretnine d.o.o. (interes), Dunović (kupnja, zakup, koncesija, JPP), Žniders d.o.o. (interes), Mišurac (interes), Ruting d.o.o. (interes), Adriatic Amber Domit Trade LTD (zakup ili kupnja), Escolar Fair Excellence (interes), Puljas (interes), Laurenta i Buljan (prijedlog – Međunarodna akademija znanosti i umjetnosti), KHN finance poslovno savjetovanje d.o.o Ljubljana (zamjena nekretnina – prijedlog), te Gordan Vuletić (interes).

 

 

 

 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana