PolitikaUrednički izbor

FRANKOVIĆ: Uprava PK Jug mora podnijeti ostavku! Bagerom su se iz kluba izvlačili novci

FRANKOVIĆ: Uprava PK Jug mora podnijeti ostavku! Bagerom su se iz kluba izvlačili novci

Gradonačelnik Mato Franković se osvrnuo na kaznenu prijavu protiv predsjednika PK Jug Stanka Manenice, tijekom rasprave o javnim potrebama u športu za 2020. godinu. Gradonačelnik je naglasio kako je zbog  Plivački klub Jug oštećen za 1,3 milijuna kuna zbog čega je protiv Manenice podignuta kaznena prijava, no ni on ni Uprava nisu podnijeli zbog toga ostavke. Sad se tom istom klubu opet dodjelujuju javna sredstva.

-Olako prelazimo preko nekih stvari. Prije mjesec dana Policijska uprava dubrovačko-neretvanska obavijestila je javnost o kaznenoj prijavi protiv predsjednika PK Jug za oštećenje kluba od 1,3 milijuna kuna. Ne mogu se ne sjetiti činjenice kako je cijeli mandat bivše gradske uprave obilježen presudama, osudama, kaznenim prijavama, a kad znamo da je predsjednik kluba bio vrlo aktivan u kampanji bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića još i više govori o načinu kako se upravljalo javnim novcem – rekao je gradonačelnik te nastavio:

-Unatoč činjenici da je protiv nekoga podignuta kazenna prijava zbog zloupotrebe u poslovanju ni predsjednik kluba ni uprava kluba nisu podnijeli osavke. Kao da se ništa ne događa, i unatoč tome mi ćemo dati novce PK Jugu. Djeca toga kluba ostvaruju izvanredne rezultate, a istovremeno je netko u PK Jug pronašao kasicu prasicu i iznosio novce bagerom. Predlažem, ali da vijećnici glasuju o tome, da se da preporuka Dubrovačkom savezu športova da se ustegnu sredstva do trenutka dok uprava ne podnese ostavku. Nije normalno da se oni koji su evidentno uzimali novac ponašaju kao da se ništa nije dogodilo, a mi da se pravimo ludi – rekao je gradonačelnik Franković.

-Moramo izvršiti pritisak da se da ostavka – smatra Franković.  Inzistira da se o njegovom prijedlogu glasa, jer se radi o javnom novcu.
čale mratović
Vijećnica Matija Čale Mratović rekla je kako ovo vidi kao pritisak na upravu kluba. Pitala je mogu li se sredstva uskratiti u skladu sa zakonom.

-Imali smo kolegu vijećnika koji je čak bio i pravomoćno osuđen, a bio je i predsjednik kluba i nikad mu nismo uskraćivali sredstva. Mislim da bi to bio presedan. Slažem se da je to nemorlano, ali bismo trebali imati samo kontrolu namjenskog trošenja sredstava. Čovjek, bez obzira na sve, koliko god postojale indicije, nije osuđen – smatra Maro Kristić.

Marko Potrebica pročitao je vijećnicima mišljenje Hrvatskog olimpijskog odbora koje je po pitanju PK Jug zatražio Dubrovački savez športova.

-Ogradili su se, pozvali na moral. Podržavam gradonačelnika da određenu odluku donesemo kako bi ovakvoj praksi ili izoliranom slučaju stali na kraj. Podupirem ga i u uskrati sredstava ako imamo zakonsku  mogućnost, no oni će se vjerojatno očitovati s mišljenjem. strah me je da ne budemo suci prije formalne presude – rekao je Potrebica.

Franković je rekao kako su 2016. godine u Gradskom vijeću ‘digli frku’ te su očekivali ako ništa da su riješili da se to više ne događa, a onda je stiglo izvješće da se sve to u klubu događalo od 2012. do 2018.. To se nastavilo događati, rekao je, i nakon što su roditelji istupili i nakon što su podastrti dokazi.

-Nemam ja ništa protiv ako ćete vi reći da im se isplati novac, ali to je kriva poruka – smatra Franković.

Gradonačelnik je iznio zaključak da se glasa o tome da se predlaže Dubrovačkom savezu športova suspendirati sredstva PK Jug dok postojeća uprava ne odstupi i dok skupština ne izabere novu upravu. Uz to, traži se očitovanje Upravnog vijeća Dubrovačkog saveza športova o okolnostima na isplaćeni novac Plivačkom klubu Jug, koji se evidentno, rekao je gradonačelnik, trošio za osobne potrebe.

Prijedlog gradonačelnika usvojen je s 12 glasova za i 11 suzdržanih glasova, a suzdržani su bili vijećnici DDS-a Patricija Mage Vidak i Ivan Jelčić, Mosta Dolores Lujić i Maro Kristić, SDP-a Tatjana Šimac Bonačić i Jadran Barač, HNS-a Marina Vučković Matić i Miho Obradović, HSS-ov Vido Bogdanović, Nikša Selamni s liste Srđ je Grad te nezavisna vijećnica Matija Čale Mratović.

 

 

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist