Politika

POTREBICA ‘ISPRAZNIO DUŠU’ Nisu me shvatili oni koji imaju plastične persijane, a deklarirano su ljubitelji Grada

POTREBICA 'ISPRAZNIO DUŠU' Nisu me shvatili oni koji imaju plastične persijane, a deklarirano su ljubitelji Grada

Odluku smo komunicirali s Ministarstvom kulture te smo s pravnicima detaljno ispitali provođenje odluke. Nakon što se ova odluka usvoji komunalni redari izlaze na teren i traže od svih kojim imaju posavljene bankomate predočenje Konzervatorskog odjela – rekao je gradonačelnik Mato Franković objašnjavajući izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu, a koje se tiču bankomata u povijesnoj jezgri.

– Ako takvu suglasnost ne posjeduju, komunalno redarstvo izdaje rješenje i daje rok od 30 dana za dobivanje suglasnosti. U protivnom su dužni ukloniti bankomate iz svojih prostora. Grad ne može uklanjati bankomate iz vlasničkih prostora, ali kad nakon 30 dana dođu na teren i vide da bankomat nije uklonjen, počinju se pisati kazne i to od 10 tisuća kuna vlasniku prostora te dvije tisuće kuna odgovornoj osobi u pravnoj osobi. Kazne će se pisati svaki dan pa ćemo vidjeti kome odgovara da u mjesec dana dobije 300 tisuća kuna kazni – rekao je Franković dodavši kako se na svako rješenje Grada izjavljuje žalba, a drugostupanjsko tijelo je Županija.

-U trenutku donošenja drugostupanjske odluke naše naplatno rješenje postaje izvršno ako je donesena u našu korist te u tom trenutku ovršnom ispravo sjedamo na račun te osobe. Postoji mogućnost da se ta osoba žali i na Upravni sud u Splitu i takav smo slučaj imali i u slučaju Auro Domus koja je prije pet dana izgubila protiv Dubrovačko-neretvanske županije. Dano je jasno za pravo Gradu Dubrovniku – rekao je Franković dodavši kako se u ovom slučaju radi o odluci o reklamiranju jer su bankomati ujedno i mjesta za reklamiranje.

-Jesmo li ovim onemogućili da se bankomati sutra stave na neke točkove i postave blizu izloga? – upitao je vijećnik Miho Obradović.

-Brine me jer će do ovršnosti nekog rješenja proći ipak dosta vremena. To su procedure koje traju. Odluka je za pozdraviti i za vjerovati da će dovesti do rješenja. No, ja i dalje mislim da je pravi put ograničavanje korištenja javne površine. To već imaju neki gradovi poput Visa – istaknuo je Maro Kristić. Dodao je kako bankomate jedino mogu ukloniti konzervatori, ali se jako malo, istaknuo je, donijelo takvih konačnih rješenja. Baš poput kućica Mara Hajdarhodžića, dao je primjer, na Peskariji koje su tamo i nakon sedam godina.

-Bilo bi dobro razmišljati o punktovima ako je već tolika potreba za bankomatima – predložila je Tatjana Šimac Bonačić.

-Šokiran sam da je tolika potreba za njima, jer da nisu isplativi ne bi ih bilo toliko. Zanimljiv prijedlog je dao gospodin Kristić i za budućnost moramo ići s takvim prijedlogom kojim ćemo definirati ostale površine na području grada. Bankomate trebamo imati, ali nema razloga da ne plaćaju javnu površinu ako je koriste. Idemo prvo ovo riješiti pa drugim korakom i šire područje grada – rekao je gradonačelnik.

-Bio sam jedan od onih koji je izazvao prijepore na temu bankomata, devastacija, konzervatora, bogatih poduzetnika koji su došli u ovaj grad, a ne poštuju ga – rekao je Marko Potrebica osvrnuvši se i na ‘neke koji sebi daju za pravo da jedino oni vole grad, a bili su i na nekim listama nekih građanskih opcija’.

-Bilo mi je tužno kad nisu razumjeli ono što sam govorio, a oni sami imaju plastične persijane, nadograđene zahode… A nama koji nismo imali privilegiju da imamo nekretninu unutar zidina, oduzimaju pravo da smo djeca Grada. Samo zato jer sam podsjetio gospara Ćorluku na obećanja koja je dao i da je doveo plastiku i sve živo narušio. Mržnja prema činjenici da sam HDZ-ovac bila je veća od moje poruke da ta devastacija ne valja – rekao je Potrebica. Rekao je kako je očekivao konsenzus po ovom pitanju, a nije ga dobio od onih koji su deklarirano ljubitelji grada.

-Jedini odgovoran za devastaciju je vlasnik prostora. Međusobni ugovori nas ne trebaju zanimati, niti konzervatore – rekao je Potrebica.

-Interes Grada Dubrovnika je uvijek ispred privatnog i ne postoji taj kojemu ćemo dozvoliti bilo kakav oblik devastacije – ističe Potrebica koji je dodao da bi rado krenuo čupati bankomate s onima koji su bili u provjedu jer je pobornik ‘tvrđih metoda’.

-Ovaj cirkus je nekako krenuo prije godinu dana od Zaklade Blaga djela s Algoritam – Algebra bankomatima. I vi ste tada gradonačelniče reagirali, niste bili zadovoljni – rekao je DDS-ov vijećnik Ivan Jelčić.

-Gospar Ćićo Obuljen i Zaklada su pogurali ove privatne bankomate i dali šprancu kako se ponašati. I konzervatori su se zabrojali jer ih samo devet ima odobrenja, a koliko je bankomata? Tada je gospar Obuljen izjavio da imaju konzervatorsko odobrenje i ne sumnjamo da su radili po zakonu, ali nisu radili u skladu s unapređenjem stanja kulture i povijesne baštine Dubrovnika, što je Zakladi jedna od svrha postojanja – istaknuo je Jelčić.

Jadran Barač pozvao je na oprez kako se ne bi doveli u situaciju sudskih tužbi.

-Sudska presuda je dokazala da Grad ima alate. Temeljem pravilnika o reklamiranju Grad je imao pravo sporiti se oko toga i ima pravo da se bankomati miču – rekao je Nikša Selmani. Osvrnuo se time na izlaganje gradonačelnika koji je govorio o tome kako ga Srđevci optužuju da lopticu prebacuje na Ministarstvo.

-Konzervatori očigledno nemaju moć sprovoditi svoje odluke – ističe Selmani. No, kad pogledate Zakon, rekao je, nitko ne može započeti gospodarsku djelatnost bez njihovog odobrenja.

-Često smo nemoćni, a imamo volju i to građani od nas očekuju. Hrvatskoj treba gradska policija te bismo mi provodili i ovlasti zaštite sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela – istaknuo je dalje u raspravi Potrebica naglasivši kako devastacije postoje.

Odluka je usvojena jednoglasno.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist