Politika

FRANKOVIĆ JELČIĆU Zbog vaše političke odgovornosti Grad je platio 800 tisuća kuna za torpediranje Šiše

FRANKOVIĆ JELČIĆU Zbog vaše političke odgovornosti Grad je platio 800 tisuća kuna za torpediranje Šiše

Gradsko vijeće podržalo je prijedlog Upravnog vijeća Javne ustanove Rezervat Lokrum o razrješenju Ivice Grileca ravnateljem ove ustanove. Za vršitelja dužnosti ravnatelja izabrana je Nikolina Grković.

Ivan Jelčić (DDS) rekao je: ‘Sad bi trebao biti sretan jer smo došli do onoga što smo govorili prije dvije godine, a to je da gospodin nije bio sposoban za obavljati taj posao’.

-Žao mi je što je Lokrum izgubio dvije i pol godine. Prošlu sjednicu je gradonačelnik rekao da je loš ravnatelj – rekao je dalje Jelčić dodavši kako su ga kod imenovanja Grileca zasmetale riječi gradonačelnika da je Grilec izabran za ravnatelja jer je član HDZ-a.

-Upravno vijeće je između pet kandidata izabralo uskoro bivšeg ravnatelja debatom od 20 minuta. Kakvo je to Upravno vijeće koje nije vidjelo da postoji i sposobniji kandidat. ovim činom možda bismo trebali razmisliti i o kompetencijama Upravnog vijeća i njihovoj odgovornosti – rekao je dalje te dodao da će svatko biti bolji od dosadašnjeg ravnatelja te da nema ništa protiv da v.d. bude Nikolina Grković.

-Možda bi ravnatelje trebalo početi birati po nekom drugom principu. Nije velika tajna, barem je takva percepcija, da su takvi natječaji namješteni – rekao je Jelčić. Predložio je gradonačelniku izmjene zakona prema kojima bi jednostavno gradonačelnik predložio osobu za ravnatelja, Gradsko vijeće o tome glasovalo bez ‘šarade’ natječaja.

-Pa kud baš vi o političkim podjelama. U trenutcima kada kvalificirana većina odlučuje o imenovanju osobe za ravnatelja javne ustanove preuzima i političku odgovornost. To sam rekao kad se Ivica Grilec imenovao za ravnatelja. Lokrum nije izgubio ništa, puno toga dobroga je napravljeno. On nije poštivao procedure i tu se pokazuje politička odgovornost onoga tko ga je predložio ovom Gradskom vijeću. Nećemo prijeći preko tog malog propusta, koji ima moralnu problematiku. Neće se prijeći preko toga kao poruka svima drugima – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Na to se osvrnuo na situaciju s imenovanje ravnatelja Lokruma i Linđa.

-Ne znam hoćete li se sjetiti da ste isto tako vi znali preuzeti u određenim trenutcima političku odgovornost. Nemojmo zaboraviti onu trgovinu ili podjelu Tevšić-Matušić, kad je izvisila izvrsna ravnateljica Josipa Pavlović jer nismo htjeli podržati gospodina Tevšića. Preuzmite odgovornost i za stanje u Linđu koje smo zatekli. Nemojmo zaboraviti ni UGD, sjećate se tamo problema. Znamo kako je navedeni gospodin došao i čija politička odgovornost je bila uključena. Nemojmo zaboraviti ni davno odrađen slučaj Šiše koji je torpediran i za kojega je ovaj grad platio 800 tisuća kuna penala zbog torpeda. I to je bila nečija politička odgovornost – rekao je Jelčiću Franković.

-Ne bih sebi mogao pogledati u lice budući da sam ovdje vikao i iščuđavao se kako su se mogli Lazareti obnoviti i tek potom raspisati javna nabava. To bi bila katastrofa. Zna se na kome leži politička odgovornost za imenovanje Ivice Grileca. Treba smoći snage i hrabrosti istog tog i maknuti i to smo napravili – rekao je Franković.

-Kunići ne pripadaju Lokrumu napravili problem. Zbog toga je javna ustanova išla u zbrinjavanje kunića sukladno zakonu. Trebalo bi ih se svesti na najmanji broj zbrinjavanjem – rekao je Franković odgovarajući Jelčiću na pitanje o kunićima.

-Ravnatelj Grilec je od mene dobio ocjenu dovoljan jer sam očekivao više. Lokrum je sjajno mjesto i može biti pluća grada – rekao je dalje gradonačelnik.

Miho Obradović izrazio je zabrinutost za vijećnika Rossettija, kad je rekao kako nema veze, nije bilo nikakve financijske štete, Lokrum je čist.

-Ako je očistio Lokrum i karikiram ukrao neke pare, što ima veze, što je ukrao, sredio je Lokrum. Po meni su to dvije različite stvari – rekao je između ostalog Obradović. Na to mu je odgovorio Marko Potrebica.

-Nemojmo ostavljati sumnju da je čovjek uzeo novce, a sve radi naših jeftinih političkih odnosa. Držimo dignitet čovjeka kojega mijenjamo – rekao je Potrebica.

-Dobro se zna da ja nisam gazio mrtvog konja ni prošli put. I ne komentiram njega, nego brzopletu izjavu gospara Rossettija. Nisam u nijednom trenutku rekao da je nešto ukrao – rekao je Obradović.

Nikša Selmani ističe kako izgleda da su jedini odgovorni i krivi zečevi.

-Nemojmo se zavaravati. Već 30 godina trpimo jednu vladavinu trgovačko-političkih ‘dealova’. Imamo i probleme stranačkih podobnosti – rekao je Selmani te naglasio kako su mediji jedini iz kojih je moguće senzibilizirati javnost.

-Gradonačelnik Franković je letvicu podigao svojom reakcijom i vjerujemo da možemo dobiti kvalitetnija rješenja – rekao je Selmani.

-Google je zapamtio da je prije 4 i pol godina nastala većina u Gradskom vijeću koja se sastojala od HDZ-a, Srđa, Mosta i DDS-a. Tada smo donosili političke odluke i imenovali neke ljude. Tada je došlo na red imenovanje v.d. ravnatelja Lokruma te je iz naših šina ispao DDS jer se dogovorio s Vlahušićem. Naime, mi nismo htjeli prihvatiti Tevšića, a on ga je prihvatio u zamjenu za Linđo. Mi smo tada prihvatili vaš izbor, a on se zvao Ivica Grilec – odgovorio je Selmaniju gradonačelnik.

Odgovorio mu je i Marko Potrebica.

-Doći ćemo na zadnje izbore kad je uvaženi profesor etike objavio jedan post sa starom slikom Pila i napisao da horde pobješnjelih Hercegovaca dolaze glasati u grad. To je bila laž i obmana najgore vrste. I onda vi nama spočitavate neke etičke postupke – rekao je Potrebica.

Ne znam da je ijedan trenutni ravnatelj javne ustanove član HDZ-a, rekao je gradonačelnik u daljnjem tijeku rasprave.

Ivica Grliec razriješen je dužnosti ravnatelja uz suzdržani glas Rikija Rossettija (DUSTRA), a Nikolina Grković imenovana je vršiteljicom dužnosti ravnatelja.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist