Aktualno

Frane Čizmić novi ravnatelj Državnog arhiva

Frane Čizmić novi ravnatelj Državnog arhiva

Frane Čizmić (HNS) novi je ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku. Njega je nakon provedenog natječaja izabrala osobno ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić (HNS).

– Nemam tu informaciju. Zbilja zasad ništa ne znam – kazao je za duList Čizmić, dosadašnji v.d. ravnatelja Prirodoslovnog muzeja. Informaciju nam je pak potvrdio dosadašnji ravnatelj Ivo Venier.
– Da, stiglo je rješenje – kazao je Venier, dodavši kako je rješenje stiglo na adresu Arhiva.

Inače, Ivo Venier je na mjesto ravnatelja došao 2008. godine, nakon što je s te pozicije smijenjen Ivo Orešković, navodno zbog posudbe Povelje Kulina Bana Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Ovakav izbor svakako ide na ruku gradonačelniku Andru Vlahušiću, kojem sada rastu šanse za vraćanje Palače Sponza, u kojoj je smješten Državni arhiv, u vlasništvo Grada Dubrovnika.

Podsjetimo, još u srpnju 2009. godine, na početku svog prvog gradonačelničkog mandata, Vlahušić je iznio ideju o vraćanju Sponze Gradu (točnije prijenosu titulara vlasništva), što je bio uvjet za financijsku pomoć od 10 milijuna kuna Državnom arhivu za uređenje nove zgrade u bivšoj vojarni u Gružu. Gradonačelnikova ideja bila je da se prostor Sponze koristi za prijeme visokih gostiju.

Međutim, tada je na ministar kulture bio HDZ-ov Božo Biškupić, koji je javno podržao ideju, ali do konačne realizacije nije došlo. Tri godine kasnije aktualna ministrica Zlatar-Violić na sastanku s ravnateljem Venierom složila se s Vlahušićevom idejom, ali s tim da arhiv ostane trajni korisnik Sponze.

Može se očekivati da će se sada, kad čelna mjesta u ministarstvu, Gradu i Arhivu drže HNS-ovci, ideja o prijenosu titulara vlasništva nad Sponzom puno lakše ostvariti.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist