Aktualno

FOTO/VIDEO Svečano postrojavanje Hrvatske vojske u Gružu

FOTO/VIDEO Svečano postrojavanje Hrvatske vojske u Gružu

Uplovljavanjem raketne topovnjače ‘Dubrovnik’, na kojoj je bila vrhovna zapovjednica Oružanih snaga i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović s ostalim visokim dužnosnicima, započela je u Luci Gruž središnja svečana proslava 25. obljetnice VRO ‘Oslobađanje juga Hrvatske’.

U Luci Gruž upriličeno je svečano postrojavanje postrojbi Hrvatske vojske, po uzoru na svečano postrojavanje koje upriličeno 29. listopada 1992. godine kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman stigao na oslobođeno dubrovačko i hrvatsko tlo.  Svečanosti obilježavanja prvi put u Dubrovniku pridružili su se borbeni avioni, koji su preletjeli Gruž, a nakon prigodnih govora slijedi i atraktivan program Krila Oluje.

Gradonačelnik Mato Franković prisjetio se riječi koje je tadašnji dubrovački biskup mons. Želimir Puljić izrekao 1. listopada 1991. godine kada je počeo nemilosrdan napad na Dubrovnik.

–Od tog dana više ništa nije bilo isto. Dubrovnik, grad kulture i bogate povijesti, postao je grad stradanja, smrti i nesigurnosti. Brojni su izgubili svoje živote braneći ovaj slavni grad. Put do slobode bio je krvav i težak – rekao je gradonačelnik dodavši kako nas suze obitelji poginulih podsjećaju na podnesenu žrtvu, a sve kako bismo mi danas živjeli u slobodnom gradu.

–Više od godinu dana bjesomučno je napadan naš grad. Pod zaštitom našeg nebeskog zaštitnika sv. Vlaha Dubrovnik je opstao i ostao kao nepokoreni grad. U tišini ovog grada, u njegovim mirima kao naši anđeli spavaju istinski velikani, djeca čiji su životi zaustavljeni tijekom agresije – Andrea, Nikolina, Marija, Đuro, Hrvoje, Katarina, Romano, Luko, Šimo, Dolores, Vlaho, Tonči, Maris, Maro, Miho, Orsat – rekao je Mato Franković istaknuvši kako su njihovo djetinjstvo i njihovi snovi prekinuti, ali kako će njihova imena zauvijek ostati živjeti u našim srcima Posebno se zahvalio braniteljima, svima onima koji su sudjelovali u obrani našega grada.

–Dubrovnik vam nikad neće biti dovoljno zahvalan. Neka nam živi slobodarski Dubrovnik, vječna i jedina domovina Hrvatska – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Nazočnima se obratio i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, kazavši kako su nedovoljno organizirani i slabo naoružani branitelji uspjeli obraniti uže područje Dubrovnika te neprijatelja zaustaviti na crti Ston – Bistrina – Stupa, ali nisu mogli sami vratiti zaposjednuto područje.
–U proljeće 1992. na južno bojište stigle su 1. i 4. brigada te je krenulo oslobađanje. Te dvije brigade bile su udarna pesnica operacije pod vodstvom generala Janka Bobetka. Neprijatelj je potjeran s cijelog hrvatskog juga. Ponosni smo na naše 163. i 116. brigadu, policiju, Odred naoružanih brodova i ostale dragovoljačke i pričuvne postrojbe, kao i na neretvanske branitelje koji su osvojili veliku količinu oružja u akciji ‘Zelena tabla – mala bara’. U obrani i oslobađanju hrvatskog juga poginulo je 465 branitelja. Klanjamo se njihovoj žrtvi, a ta tužna brojka govori koliko je operacija bila zahtjevna. Ima li ta operacija mjesto koje joj pripada među slavnim osloboditeljskim operacijama u Domovinskom ratu? T treba propitati, jer to zaslužuju poginuli, ranjeni i živi sudionici. Slava i hvala osloboditeljima. Njihovu hrabrost i žrtvu pamtimo. Sloboda nema cijenu, sloboda se ne prodaje ni za svo zlato – rekao je među ostalim župan.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako je hrvatska policija na dubrovačkom području dala nemjerljiv doprinos u pružanju otpora neprijatelju i oslobođenju svoje zemlje.

-Na samom početku stali smo na hrvatske granice i štitili smo hrvatski teritorij, a početkom ratnih djelovanja specijalne i temeljne jedinice policije bile su uključene u sva borbena djelovanja duž dubrovačkog područja, od Crne Gore do rijeke Neretve. Prije formiranja Hrvatske vojske upravo je policija držala prvu borbenu liniju od Konavala do Stona, a nakon formiranja HV-a policija je ostala na borbenim položajima. Postrojbe specijalne policije čvrsto su držale položaje sve do završetka Domovinskog rata. Neovisno o čestim topničkim napadima, uz ratne zadaće policija je obavljala i sve svoje redovne policijske poslove, održavajući javni red i mir. Domoljublje je bilo prevaga u zajedničkim operativnim akcijama HV-a i policije te u pobjedi u Domovinskom ratu – rekao je Milina, istaknuvši kako je u Domovinskom ratu na južnim bojištima život izgubilo 43 službenika DUPN, a na bojištima diljem Hrvatske ukupno 761 pripadnik MUP-a.

-Hvala svim braniteljima na obrani Dubrovnika i oslobađanju juga Hrvatske. Hrvatska ne bi bila ista bez svog bisera Dubrovnik. Posebna hvala i slava poginulim suborcima te zahvala njihovim obiteljima. Agresor je ubijao grad i htio ga zauzeti, ali nisu uspjeli. Dubrovnik je ustrajao, kao i uvijek u povijesti. Obranili su ga njegovi branitelji i građani. Dubrovnik nije bio sam, već je uz njega bila cijela Hrvatska. današnji dan ne obilježavamo radi mržnje i neprijateljstva, nego da se ne zaboravi ono najbolje: hrabrost, junaštvo, odlučnost i zajedništvo. Porazili smo, pobijedili i potjerali agresorsku vojsku i njihove pomagače s krunicom i čvrstom vjerom te ovom dijelu Hrvatske donijeli slobodu i mir. Bila je to jedna od vrlo značajnih pobjeda u kolajni hrvatskih pobjeda u Domovinskom ratu. Danas su Oružane snage RH sposobne izvršiti sve misije i zadaće u skladu s Ustavom i zakonima RH te u suradnji sa saveznicima u NATO-u i EU –  rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, inače sudionik operacija na jugu Hrvatske.

Saborski zastupnik Branko Bačić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića iskazao je zahvalnost svim sudionicima akcije.

-U životu svakog naroda pa tako i našeg, postoje dani kad spremnost za žrtvu za slobodu, svoj narod i domovinu, postaje najuzvišeniji cilj za koji smo spremni položiti i vlastiti život. Takvom izazovu mogu odgovoriti samo najhrabriji. Pobjedom smo dokazali kako se sloboda ne može oduzeti narodu te kako se za nju vrijedi boriti te je braniti. Za to vrijedi živjeti – rekao je Bačić.

Potpredsjednik Vlade RH te ministar obrane Damir Krstičević kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

–Čast mi je biti danas ovdje u Dubrovniku i čestitati vam 25. godišnjicu oslobađanja juga hrvatske u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, u moje osobno ime i kolega, ministra unutarnjih poslova Damira Božinovića i ministra branitelja Toma Medveda. Želim istaknuti samo jednu stvar: ključ naše pobjede ste upravo vi, hrvatski branitelji, pripadnici gardijskih brigada, pričuva i taktičkih skupina pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana te zapovjednika južnog bojišta Janka Bobetka… Upravo ste vi oni koji se zaslužni za oslobađanje južnog bojišta. I na tome vam hvala – rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

–Prijavkom kojeg je 29. listopada 1992. prijavio zapovjednik južnog bojišta Janko Bobetko prvom hrvatskom predsjedniku Franju Tuđmanu o izvršenju zadaće oslobađanja juga i deblokade Dubrovnika, ulilo nam je vjeru kako ćemo i ostale dijelove Hrvatske osloboditi i to smo kasnije i učinili. Kroz operacije oslobađanja juga, na kršu, kamenu… Izgradili smo pobjednički karakter hrvatskih policajca i vojnika. Dokazali smo i potvrdili kako je hrvatski policajac pobjednik istaknuo je Krstičević i dodao kako posebnu počast treba istaknuti jednom od najzaslužnijih ljudi, zapovjedniku obrane Dubrovnika i zamjeniku Janka Bobetka – generalu Nojku Marinoviću kojeg je i pozvao da se obrati okupljenoj javnosti.

– U slobodarskom gradu koji još od postanka, pjeva ode slobodi i koji se danas vije na svome stijegu natpis Libertas. Operacija koja je dovela do oslobađanja juga hrvatske je započeta 10. veljače, tada su prve klice toga sjemena posađene. 1 i 4 brigada bili su nositelji, a ne umanjujući ulogu drugih postrojbi, moram istaknuti ONB, 163 brigadu, odred naoružanih brodova koja je cijelu 91. godinu iznijela na svojim leđima – rekao je Marinović te istaknuo kako nam ‘danas serviraju kako se vodio građanski rat’.

–Devet tisuća Srba se borilo za domovinu u kojoj danas živimo. Operacijom je oslobođeno 2 tisuće i sto četvornih kilometara odnosno 8 posto teritorija. A kad je stvorena razboritošću, mora imati svjetlu budućnost – istaknuo je Marinović.

Na kraju svima se obratila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je naglasila kako je ispunja ponosom što se može danas svima obratiti kao predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga čije se veličanstvene pobjede danas prisjećamo. Pozvala je sve nazočne da velikim pljeskom odaju počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu, Gojku Šušku i generalu Bobetku, koji su prije 25 godina upravo u Gružu postrojili pobjednički postroj hrvatskih branitelja koji su izvršili zadatak oslobađanja juga Hrvatske. Ali i zapovjedniku obrane Dubrovnika Nojku Marinoviću i svim znanim i neznanim junacima hrvatskog juga koji su, rekla je predsjednica, bili malobrojniji i slabije opremljeni od neprijatelja, ali hrabriji i motiviraniji.

– Hrvatski vojnici nisu iznevjerili povjerenje svoga predsjednika i vrhovnog zapovjednika. Provedbom niza operacija neprijatelju je Hrvatska vojska jasno demonstrirala odlučnost u obrani svoje domovine, a te su pobjede pokazale jedinstvo Hrvatske te navijestile i ostale pobjede – rekla je predsjednica dodavši kako nas je zajedništvo i jedinstvo spasilo u Domovinskom ratu. Hrvatsku državu, rekla je, stvorili su hrabrost i žrtva svih oni koji su svoje živote dali u obrani hrvatskog juga.

Podsjetimo, u operacijama oslobađanja juga Hrvatske poginula su 262 hrvatska branitelja, 8 ih je umrlo od posljedica ranjavanja, 11 ih je preminulo od posljedica sudjelovanja u operacijama, a 2 se vode kao nestali. Žrtvu za domovinu podnijelo je i 19 civila.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist