Natrag
23.4.2019 01:22

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO/IZ VODOVODA TVRDE Ispod Petke je danas ekstra djevičansko more, ali…

30.3.2017 @ 12:17 Zvonimir Pandža Aktualno
11;11

Podijelite:

Nakon detaljnog pregleda uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Lapad, koji je obavljen tijekom ožujka, ususret turističkoj sezoni, dubrovački Vodovod uvjerava javnost kako se neće ponoviti incident s fekalijama kojemu smo svjedočili prošle godine.

Tim povodom predsjednik Uprave Vodovoda Valentin Dujmović danas je sa suradnicima obišao kanalizacijski ispust s vanjske strane Petke, koji ide 1500 metara u more na dubini od 110 metara, a sve kako bi uvjerili javnost da je more čisto.

Iako je izvršena sanacija i napravljene preventivne radnje, incidenti su mogući u svakom trenutku. Rekao je to Tonči Janković, vlasnik Anafore, tvrtke specijalizirane za istraživačke radove i otklanjanje problematike na sustavima odvodnje, posebno na sustavima povijesnih jezgri od Pule do Svetog Stefana.

Posebno je naglasio kako je održavanje dubrovačkog sustava, odnosno hidrotehničkog tunela jako teško.
-Sanacija ima više faza. Prva i osnovna stvar jest prava i pravovremena detekcija problema koja u ovom slučaju traje i do sedam dana, a otklanjanje problema i do deset dana. Kad imate detekciju problema, onda se moraju organizirati specijalci i složeni timovi da bi se ovakav složen sustav kakvog imamo u Dubrovniku sanirao. Trebate, dakle, pravovremeno organizirati specijalce, specijalna vozila, detektore… da bi mogli reagirati i napraviti ovo što vidimo, a to je ekstra djevičansko more – rekao je Janković, dodavši ipak kako opasnost uvijek prijeti.

– Riječ je o starom tunelu 420 metara ukopanom u živoj stijeni koja je nezaštićena. Bilo koji lagani tektonski poremećaj ili samo odvaljivanje tjemenih kamenih komada mogu oštetiti i ponovno prouzročiti začepljenje. No, s obzirom na preventivu koja je sad izvedena i sve predradnje, čišćenje sustava i saniranje pojedinih opasnih kamenih gromada, mislim da možemo spremno čekati sezonu, ali ako se nešto i dogodi, moramo shvatiti da je to incident – rekao je dalje Janković, naglasivši kako je jedino pravo rješenje za Dubrovnik novi hidrotehnički tunel koji će u cijeloj svojoj dužini ispod Petke biti dostupan specijalnim vozilima za detekciju problema.

Prema riječima predsjednika Uprave Vodovoda Valentina Dujmovića, projekt za novi hidrotehnički tunel skoro je gotov, a nakon izdavanja građevinske dozvole projekt će se aplicirati za financiranje iz EU fondova. Riječ je o zahvatu ‘teškom’ 200 milijuna kuna koji će se odraditi za tri do šest godina. A do tada, uvjerava Dujmović, sadašnji sustav ‘može sasvim normalno funkcionirati’.

-Uz preventivni pregled kanalizacijskog ispusta, ove smo godine riješili i Uvalu Lapad, gdje smo zamijenili cjevovode kako i tamo ne bi dolazilo do neželjenih događanja ili ispuštanja kanalizacije u more. Pregledali smo sve kanalizacijske crpne stanice kako bismo se uvjerili da će ova sezona proteći kako treba, bez incidenata – rekao je Dujmović.

Kako je istaknuo Vicko Begović iz Vodovoda, tijekom netom završenih istražnih radnji dolazilo je do izlijevanja otpadnih voda, o čemu je javnost bila obaviještena.
-Nakon radova u hidrotehničkom tunelu i na dijelu podmorskog ispusta na dubini od 60 metara gdje smo zamijenili dio cjevovoda i napravili njegovo ispiranje, dobili smo sigurnost da ćemo idućih nekoliko godina imati normalno održavanje, pristup i funkciju podmorskog ispusta hidrotehničkog tunela – rekao je Begović.

Komentari

O autoru: Zvonimir Pandža


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana