DuList IN

FOTO/GOOD FOOD ‘Za manđaricu treba imat ruku i znat kad treba fermat’

FOTO/GOOD FOOD 'Za manđaricu treba imat ruku i znat kad treba fermat'

Radionica pripreme zaboravljenog dubrovačkog kolača manđarice održana je u petak u sklopu Good Food festivala u TIC-u na Pilama.

Poznata dubrovačka gastro stručnjakinja i autorica knjige ‘Dubrovački komini’ Jadranka Ničetić ispričala je povijest slastice i način spremanja, a vrsna slastičarka Lucija Tomašić prikazala je pripremu ovog tradicionalnog dubrovačkog kolača.

– Dubrovačka manđarica zapravo je inačica talijanske slastice biancomangiare, vrste pudinga koji potječe sa Sicilije. Od tog naziva izvedena je hrvatska riječ – manđarica. Posebnost ovog pudinga je u tome što se priprema od rižinog brašna koje se dobivalo pomoću žrvnja za rižu, a imale su ga samo imućnije dubrovačke obitelji – objasnila je Ničetić.

– Riža se u našim krajevima pojavljuje u 16. stoljeću. Neki izvori navode da je riža kod nas stigla iz Italije, drugi navode da smo je donijeli iz Osmanskog Carstva. Do dan danas simbolizira plodnost – razlog je to zbog kojeg se tek vjenčani parovi posipaju zrnima riže – rekla je Ničetić.

– Danas je puding lako pripremiti uz kupovni prašak, prije je to bio teži proces, treba za to ‘imat ruku’ i znat kad treba fermat – istaknula je Ničetić.

Manđarica je osim po rižinom brašnu specifična i po ružinoj vodici kojom se postiže posebna aroma. Može se također koristiti i rozulin – liker koji je sastavni dio još jednog dubrovačkog specijaliteta – rozate. Za izvorni okus bitno je manđaricu preliti varenikom koji se dobiva kuhanjem mošta.

– I meni i Luciji je velika želja da ovo zbilja jednostavno jelo bude uvršteno u jelovnik naših restorana, a u pozadini bi imali i jednu povijesnu priču – zaključila je Ničetić.

Evo i recepta za manđaricu!

Recept:

500ml mlijeka
90g šećera
Korica 1 limuna
2 žličice rozulina
90g rižinog brašna

Mlijeko, šećer, rozulin i limun staviti na vatru. Kad se sastojci zagriju, polako dodati rižino brašno i miješati. Kad počne kuhati neprestano miješati 8-10 minuta. Staviti u posudice koje su prethodno navlažene vodom. Ohladiti. Izvaditi van iz zdjelica. Posuti krokantom i varenikom.

Andrea Gjaja

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist