Kultura

FOTOGALERIJA Zasluženi pljesak za The Maidstone Singers!

FOTOGALERIJA Zasluženi pljesak za The Maidstone Singers!

Engleski komorni zbor The Maidstone Singers održao je u nedjelju, 27. svibnja u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike koncert „Exsultate jubilate – prepjevi kršćanskih tekstova“ i svojim nastupom oduševio okupljenu publiku koja ih je na kraju nagradila dugim pljeskom.

Uime Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije dobrodošlicu zboru poželio je pročelnik vijeća dr. sc. Joško Mikuš koji je podsjetio i kako su u petak održali u Sponzi šekspirijanski koncert, a nakon Dubrovnika gostovat će u Kotoru. Voditeljica i direktorica zbora Kathryn Ridgeway izrazila je svoju radost zbog nastupa u Dubrovniku i uvela okupljene u sadržaj koncerta.

Na programu koncerta sakralne glazbe “Exsultate jubilate” The Maidstone Singersa bila su djela: A. Brucknera, M. Durufléa, E. Elgara, O. Gibbonsa, O. Gjeiloa, K. Jenkinsa, M. Lauridsena, J. MacMillana, S. Rachmaninova, A. J. Rheinbergera, C. Stanforda, T. Tallisa, M. Willson, C. Wooda i dr.

Na programu šekspirijanskog koncerta održanog u petak u Sponzi bila su djela H. Purcella, M. Harrisa, J. Ruttera, P. Sawyers, C. Wooda, B. Chilcotta, J. Bennetta, T. Morleya, G. Shearinga i L. Bernsteina.

The Maidstone Singers osnovao je Jeffrey Vaughan Martin 1998. godine, koji je tako ispunio svoju dugogodišnju želju da osnuje mali komorni zbor. Radi se o a cappella zboru koji broji 23 vrsnih pjevačica i pjevača te danas ima ustaljeni repertoar od više od 200 djela. Djela variraju od koralnih napjeva koji datiraju iz 16. stoljeća pa sve do danas te modernih aranžmana popularne glazbe i narodnih pjesama s usko povezanom harmonijom. Komornom zboru pridružuju se pozvani pjevači za opsežnije skladbe, što omogućuje zboru da izvodi etabliranija koralna remek-djela, ali i intimniji repertoar.

Premda sa sjedištem u Maidstoneu (Kent, Engleska), zbor je nastupao širom Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući nastupe na Brandenburškim koncertima u Londonu. Turneje su važan dio aktivnosti, tijekom kojih zbor predstavlja Maidstone diljem Europe. Pod vodstvom svoje dirigentice, Kathryn Ridgeway, The Maidstone Singers nastavlja putem koji je započeo Jeffrey, a koji uključuje prihvaćanje novih glazbenih izazova i suradnju s partnerima kako u Engleskoj, tako i u inozemstvu.

Angelina Tadić

 

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist