Kultura

FOTOGALERIJA U Milanu se slavi Dubrovnik, glavni ‘krivci’ Marin Držić i Ruđer Bošković

FOTOGALERIJA U Milanu se slavi Dubrovnik, glavni 'krivci' Marin Držić i Ruđer Bošković

Generalni Konzulat Republike Hrvatske u Milanu u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Gradom Milanom, povodom 25. obljetnice diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Talijanske Republike te Dana Državnosti Republike Hrvatske ovog utorka upriličava bogat kulturno umjetnički program u Milanu posvećen gradu Dubrovniku.

Među ostalim, povod ovom lijepom, cjelodnevnom događaju, su i dvije važne obljetnice u ovoj godini. Prva je 230. obljetnica smrti Ruđera Boškovića, a druga pak 450. obljetnica smrti Marina Držića, dvojice hrvatskih velikana rođenih u Dubrovniku koji su značajan dio svog rada ostvarili u Italiji.

Republika Hrvatska predstavila se tako u Milanu, talijanskoj metropoli u kojoj se povijesno nasljeđe skladno prožima s najsuvremenijim svjetskim dostignućima, kroz Dubrovnik, grad iznimne političke, diplomatske i kulturne vrijednosti, svjetski poznatog kulturnog nasljeđa, a koji je jedan od najprivlačnijih gradova Mediterana.

Iva Pavić, generalna konzulica RH u Milanu najavila je kako će se i ovim primjerom u budućnosti i dalje svjedočiti bogatim hrvatsko talijanskim povijesnim vezama, međusobnim prožimanjima kroz stoljeća i recipročnim utjecajem na svim poljima društvenog života koji se danas ostvaruju između Hrvatske i Italije i u europskoj dimenziji.
Grad Milano i Nacionalna milanska knjižnica na Breri ove su godine već otvorili svoja vrata za jačanje suradnje s Gradom Dubrovnikom, pa je i ovaj bogat kulturni program rezultat nedavne posjete Milanu izaslanika Grada Dubrovnika, Nikše Matića kao i ravnateljice Gimnazije Dubrovnik Katarine Tolja, uz podršku hrvatskog predstavništva u Milanu koje vrijedno surađuje s oba grada.

Svečani program obilježavanja započeo je ispred crkve Santa Maria Podone u centru Milana gdje se svečano otkrila spomen ploča Ruđeru J. Boškoviću, na inicijativu GKRH u Milanu i MVEP-a, a posvećena je svim Hrvatima i talijanskim prijateljima Hrvatske.

Veliki astronom, fizičar, diplomat i jezuit rođen u Dubrovniku 1711. godine, preminuo je u Milanu 1787. godine, te je sahranjen upravo u spomenutoj crkvi.

Ceremoniju otkrivanja spomen ploče koncertom je uveličao duo Vox Ragusei – mezzosopranistica Diana Hilje i pijanistica Ivana Marija Vidović. Umjetnice su izvele djela A. S. Sorkočevića ‘Preghiera’, D.Pejačević ‘Ave Maria’ i J. Gotovca ‘Oda zemlji’.

Na ovom lijepom događaju sudjelovali su Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika, Romana Vlašić, direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika, te župan Nikola Dobroslavić, kao i brojni prijatelji Dubrovnika i njegove povijesti.

Uslijedio je posjet predstavnika hrvatskih institucija i predstavnika Grada Dubrovnika Parku Indro Montanelli. Tamo je položen vijenac na spomenik Ruđera Josipa Boškovića, djelo slavnog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.
Dana proslave nastavlja se večeras bogatim programom u milanskoj palači SeiCentro, a kako je bilo danas, pogledajte u našoj fotogaleriji!

Foto: MNJ

Pročitajte još

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist