Aktualno

FOTOGALERIJA POVIJESNI TRENUTAK Potpisan 420 milijuna eura vrijedan ugovor za Pelješki most

FOTOGALERIJA POVIJESNI TRENUTAK Potpisan 420 milijuna eura vrijedan ugovor za Pelješki most

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric te direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, potpisali su u utorak u Dubrovniku 420 milijuna eura vrijedan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje projekta ‘Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom’, kojim je predviđena izgradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta.

Resorni ministar Butković ovom prilikom je istaknuo kako će ovaj projekt biti simbol Hrvatske.
– Svjedočimo potpisivanju najvećeg infrastrukturnog projekta, Pelješkog mosta. On će biti simbol Hrvatske i ujediniti naciju. Malo je ovakvih dana i trenutaka kada se potpisuju ovakvi projekti koji su od značaja za našu domovinu. On uključuje nekoliko faza, a do 2022. godine očekujemo završetak cijelog projekta. Zahvaljujem se i EK ga je prihvatila, natječaj je u tijeku i ako ne bude problema oko žalbi na jesen krećemo s izgradnjom. U posljednjih godinu dana intenzivirali smo se u pripremi ovog projekta, a u tom razdoblju napravili smo ključne korake. Ipak treba reći kako je tome prethodilo sati i sati rada, a očekuje nas provedba projekta koju svi moramo dobro pratiti – rekao je ministar Oleg Butović.

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je kako potpisom današnjeg ugovora završavaju sve sumnje oko toga hoće li Pelješki most graditi.
– Hrvatske ceste danas kao korisnik sredstava dodijeljenih ugovorom o bespovratnim sredstvima dobivaju 420 milijuna eura za financiranje projekta ‘Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom’ kolokvijalno znanog kao Pelješki most, no radi se o kompletno novoj cestovnoj infrastrukturi i povratak na državnu cestu D8 kod mjesta Doli. Nema više nikakvih argumenata za sumnjanje u završetak projekta, a najveća ‘rak rana’ dosad bila je upravo financiranje. Osigurani su novci za potpunu realizaciju –  rekao je Škorić.
Upitan kad će početi radovi, odgovorio je kako se početak radova očekuje na jesen.
– Znate i sami kako su Hrvatske ceste s projektom počele u lipnju 2016. godine, potpisivanjem graničnog postupka javne nabave za ugovaranje u dvije faze. Prva je završena, u tijeku je drugi stupanj, a rok je 17. srpnja. Ukoliko ne bude dodatnih zahtjeva za produljenjem, očekujem da bismo do tada mogli dobiti sve ponude. U svakom slučaju na jesen očekujemo radove –  rekao je on.
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako je riječ o geostrateškom projektu od najvećeg značaja.
– Ovo je geostrateški projekt od najvećeg interesa, a značajnije korištenje europskih sredstava bit će okosnica mog mandata. O Pelješkom mostu smo se svega nagledali, nazivali su ga iluzijom za budale i pokušavali progurati nekakve trajekte. Pelješki most nikad nije imao alternativu, on je san svih žitelja juga Hrvatske. Sa sjetom ćemo se prisjećati današnjeg dana kad budemo otvarali Pelješki most i želim čestitati svima koji su vjerovali u ovaj projekt budućnosti –  rekao je Franković.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao je kako su svi oni koji su dovodili u pitanje ovaj projekt tijekom godina bili ili kratkovidni ili zlonamjerni.
– Ovo je milenijski projekt i nismo još svjesni što on znači za Hrvatsku. Svi oni koji su ga dovodili u pitanje su bili ili kratkovidni ili zlonamjerni. U našem gradu je bilo par politikanata koji su govorili iz navike suprotno od onoga što većina misli. Hrvatska je uvijek razumjela što znači taj most. Zahvaljujući Vladi i EK mi smo na početku njegove realizacije. Sretan sam što je došao današnji dan. Mi imamo puno problema, ali ovo je projekt svih projekata. Drago mi je da je i Vlada zauzela stajalište da je to prioritetni projekt –  rekao je Dobroslavić.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist