AktualnoKultura

FOTOGALERIJA ELEMENTARNE ČESTICE ‘Zbog pandemije straha bit ćemo još kazališno radikalniji!’

FOTOGALERIJA ELEMENTARNE ČESTICE 'Zbog pandemije straha bit ćemo još kazališno radikalniji!'

Redatelj predstave ”Elementarne čestice” Ivica Buljan rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako se glumačka i produkcijska ekipa prvi dan upoznala s policajcima koji čuvaju događanja vezana uz predstavu te kako se zbog njih osjećaju sigurni, a ravnateljica dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara istaknula je kako se oko ”Elementarnih čestica” dogodila pandemija širenja straha.

Odgovarajući na novinarska pitanja Buljan je na konferenciji za medije povodom skorašnje premijerne izvedbe predstave koja je zbog stavova autora Michela Houellebecqa prema muslimanima i islamu, proglašena sigurnosnim rizikom istaknuo kako u nijednoj zemlji u kojoj su rađene adaptacije ”Elementarnih čestica” nikad nije bilo nikakvih problema.
”Prvi dan smo se upoznali s policijskom ekipom, poznajemo se i savršeno komuniciramo i na neki način vjerojatno zbog njih se osjećamo sigurni. Nema problema zbog toga. Prva adaptacija predstave napravljena je u Berlinu, tri godine nakon što je izašao roman, u Njemačkoj je izvedeno dosada barem pet do šest verzija, a napravljena je i filmska verzija, a da ne govorimo o Francuskoj odakle je autor. Niti u jednom trenutku se nije dogodilo povezivanje kazališnog djela s uvjerenjima autora. To se u civiliziranim zemljama nauči u osnovnoj školi”, rekao je Buljan.
”Jedna neodmjerena izjava može prouzrokovati materijalnu štetu, u ovom slučaju trošak osiguranja, a na nas umjetnike je netko sad uperio prst, a mi to sami nismo željeli. Ovdje smo mi izloženi jednoj opasnosti neprimjerenom gestom”, rekao je Buljan.
Ravnateljica dramskog programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac je istaknula kako se oko Elementarnih čestica dogodila pandemija širenja straha.
”Fenomen koji se tu dogodio jest zaraza i pandemija širenja straha. Da nije došlo do toga, a to je nešto najgore što se može događati u jednom društvu, ja bih vam rekla da se napokon netko sjetio osigurati i umjetnike, a ne samo nogomet”, našalila se Gotovac te dodala kako je ”pandemija koju nije očekivala, zaprepastila”.
Naglasila je kako je interes publike za predstavu velik sudeći prema prodaji karata, te zaključila kako se Dubrovčani ne boje za svoju sigurnost.
”Ne znam kako će Dubrovčani prihvatiti predstavu, ali sudeći prema prodaji interes je velik i ja bih stoga rekla da se Dubrovčani ne boje”, rekla je Gotovac koja je na konferenciji otkrila kako ”Elementarne čestice” nisu bile prvi izbor za adaptaciju.
”Moj prijedlog je bilo djelo ”Mogućnost otoka”, i Ivica Buljan je to na početku prihvatio. Za sedam dana me nazvao i rekao da ćemo ipak raditi ”Elementarne čestice”. Moram priznati da sam se u tom trenutku zapitala zašto tako klasičan tekst”, rekla je Gotovac.
Redatelj predstave Ivica Buljan potvrdio je kako su razmišljali o svim Houellebecqovim djelima, te kako ”Elementarne čestice” nisu htjeli izabrati jer ga ”poznaje cijela publika”.
”S druge strane, veliki pisci uvijek na kraju imaju to jedno djelo po kojem ga svi interpretiraju, a u Houellebecqovom slučaju to su upravo ”Elementarne čestice”. To je roman koji mijenja paradigmu vremena”, rekao je Buljan te dodao kako su ih kontroverze oko izvođenja predstave u Dubrovniku zbog čega je i izmještena s originalno planirane lokacije u mjestu Kupari, natjerale da budu još ”kazališno radikalniji.
”Prvo uprizorenje bilo je zamišljeno klasičnije , na tvrđavi Lovrijenac će sve imati jednaku snagu, glazba, eseji, monolozi i dijalozi, za razliku od klasičnog kazališta. Ako su išta ovi događaji napravili to je da budemo još kazališno radikalniji”, rekao je Buljan.
Inače, sigurnosrnu procjenu rizika za izvođenje predstave zatražio je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, a nakon što je Županija odbila financirati program Dubrovačkih ljetnih igara u iznosu od 650 tisuća kuna, nedostajuća sredstva osiguralo je Ministarstvo kulture koje ujedno snosi i troškove osiguranja izvedbi predstave, kao i svih okupljanja glumaca vezanih uz ”Elementarne čestice”.
Premijerna izvedba je u ponedjeljak 20. srpnja, a reprizne izvedbe na programu su 21., 22., i 23. srpnja.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist