Županija

FOTO/DANI PELJEŠKIH PODRUMA Tko je degustirao pelješka vina i delicije?

FOTO/DANI PELJEŠKIH PODRUMA Tko je degustirao pelješka vina i delicije?

U posljednja tri dana na Pelješcu se održavala deseta, jubilarna manifestacija Dani otvorenih vrata peljeških podruma u organizaciji udruge Pelješki vinski puti, Plavac mali, HGK Županijske komore Dubrovnik i Županijske obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije.

Sve je započelo u Orebiću okruglim stolom “Budućnost vinskog turizma na Pelješcu” koji je vodila i modelirala mr.sc. Dijana Katica te predavanjem i upoznavanjem o Prvoj Etičnoj banci u Hrvatskoj. Nakon toga održana je „Brudetijada“ odnosno natjecanje u spravljanju dalmatinskog brodeta koje je održano u krugu Vatrogasnog doma.

Održana je i kušnja mladih vina od strane dvanaest mladih enologa. Zabavni program u Trpnju popraćen je uz grupu „Gusari“ i KUD Poskočica iz Ponikava, Klape Nava iz Orebića i Klape Divna iz Trpnja.
Subota je bila dan za obilazak vinarija i vinskih podruma Pelješca ljubitelja Plavca malog iz cijele Hrvatske. U Stonu u Kneževom domu prezentirana su vina s područja općine Ston: PZ Stoviš, vina Ćurlin, vina Vlašić, vina Barović, vina Željka Ledinića, uz pratnju grupe Gusari te nastup HGD Biranj iz Kaštela i Klape Nava iz Orebića.
Nakon dočeka u Stonu krenulu se u obilazak. Prva degustacija je počela u vinariji Ledinić, Marlais,
Vukas te vinariji Andrović, Miloš, PZ Putniković i vinariji Dubrava.

Nakon obilaska i degustacije Plavca malog krenulo se skupno na predstavljanje vinara u Zadružnom domu u Janjini. U domu su bila ponuđena vina Pelješki vrhovova PZ Janjina, vina Bezek, vina Grgurević, OPG Šegović, Edivo d.o.o. te vina Kunjšić uz zakusku vinskog gulaša, bakalara i grupu Gusare te nastup HGD Biranj.

Kulminacija kompletnog događanja održala se u Potomju gdje su se zaustavili svi autobusi i brojni parkirani automobili koju su posjećivali vinarije te krenuli u kušnju vina Madirazza, vina Miličić, vina Matković, vina Matuško, vina PZ Dingač, vina u OPG Marine i Borisa Violića, vina Žužul, vina Jurica Violić, u Kuni vina PZ Kuna 1898 i PZ Postup iz Donje Bande, a pelješki specijaliteti mogli su se kušati na OPG-u Antunović.
Završna manifestacija održana je u vinariji Madirazza do ranih jutarnjih sati uz Trio Gušte.

Nakon sugestije da ovakvih manifestacija treba biti više puta u godini pelješki vinari su se odlučili na održavanje još jedne manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma koja bi započela uoči prvog svibnja u trodnevnom aranžmanu gdje bi se gostima osim obilazaka vinskih podruma ponudili i pelješke slastice i delicije i autohtona jela na OPG-a i, konobama i restoranima Pelješca a pod sloganom “Kamo na izlet – u pelješke vinske podrume”
Pokrovitelji su bili Hrvatska turistička zajednica, TZŽ-e Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Turističke zajednice i Općine Pelješca: Ston, Janjina, Trpanj i Orebić.

Slobodan Rosić

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist