Grad

FOTO/ZATVORENA 1047. FESTA Don Toma Lučić: ‘Sve nam je u životu poruka’

FOTO/ZATVORENA 1047. FESTA Don Toma Lučić: 'Sve nam je u životu poruka'

Ovogodišnja 1047. Festa sv. Vlaha, našeg zaštitnika, završila je u nedjelju činom spuštanja barjaka ispred Parčeve crkve u Gradu, točno u podne.

Nakon mimohoda preko Pila i Straduna trombunjeri, festanjuli i barjaktari svih uzrasta su se poklonili dubrovačkom zaštitniku uoči zatvaranja ovogodišnje Feste. Okupljenom mnoštvu se tijekom svečanosti obratio rektor crkve svetog Vlaha, don Toma Lučić.

– Sve što očima vidimo i ušima čujemo, sve nam je to poruka, i to poruka za život. Prošla je Kandelora, Dan Grada i blagdan Sv. Vlaha. Sve je to prošlo, a poruka ostaje. Za Dan Grada i za festu Sv. Vlaha kao malokad imali smo toliko visokih gostiju i uzvanika, čelništvo RH, mnogu župani, gradonačelnici, načelnici susjednih gradova i mjesta. Sve nam je to poruka. A onda svečana sjednica Gradskog vijeća u našem kazalištu, s pozdravima i zazivima Sv. Vlaha uz himnu Sv. Vlaha doimala se kao poluliturgijski čin. Sve svečano i sve uz molitvu. A onda otvaranje feste, lijep dan, Bogom dan, spremni festanjuli, barjaktari, trombunjeri i gradska glazba savršeno su odigrali svoju ulogu. I kao malokad se ovako lijepo zavijorio barjak Sv. Vlaha – rekao je don Toma.

-A onda za sam blagdan Sv. Vlaha malo lošije vrijeme, misa u katedrali umjesto van, i procesija ostaje mali žal u našim srcima, procesija nije bila. U stvari, procesija je bila; i festanjuli, i barjaktari i trombunjeri su prošli gradom u procesiji, samo nisu išle relikvije Sv. Vlaha, Sv. Vlaho nije prošao našim gradom. I to nam je poruka. Ne zaboravimo, Sv. Vlaho na našim mirima i na našim institucijama, kao i ovaj nad crkvom Sv. Vlaha ne stoji zatvorenih očiju. Sve čuje, sve vidi, i onda prema tome i prema nama ili navlači oblake ili ih razgoni. Sve nam je u životu poruka – osvrnuo se don Toma i na neuobičajene uvjete ovogodišnje Feste.

– Hvala svima i živio Sv. Vlaho! – zaključio je, i pozvao sve prisutne na misu u crkvi.

Prethodno se održalo svečano misno slavlje na Gorici sv. Vlaha na koje su se hodočasnici iz svih dijelova naše županije u svečanoj povorci uputili s Pila zajedno s barjaktarima i trombunjerima. Predvoditelj misnog slavlja bio je don Robert Ćibarić, župnik župe sv. Mihajla u Lapadu rekavši među ostalim kako ‘Dubrovnik nije samo grad svetog Vlaha, on jest sveti Vlaho’.

Festu u 2019. godini obilježilo je i presedan, kad je ‘izostalo famoso čudo od čudesa’. Naime, prvi je put procesija, najljepši i najsvečaniji dio Feste, otkazana zbog kišnog nevremena. Procesija se na neki način ipak održala jer su trombunjeri, festanjuli i barjaktari u pratnji vjernika svojih župa prošli Stradunom, no bez moći našega Parca.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović