Kultura

FOTO ‘Viktor Mohr je čuvar hrvatske kulture’

FOTO 'Viktor Mohr je čuvar hrvatske kulture'

Družba „Braća Hrvatskog Zmaja“ održala je javnu tribinu posvećenu Viktoru Mohru, čuvaru Družbine pismohrane u komunističkim vremenima u samostanu Male braće.

Družba je osnovana u političkim složenim i teškim vremenima za Hrvate. Osnivanjem hrvatskog kulturnoga društva na domoljublju, rodoljublju, iskrenom prijateljstvu, bratskoj ljubavi je značilo važni iskorak u jačanju, razvitku, modernom oblikovanju i prosperitetu hrvatskog društva i Hrvatske – kazao je Veliki meštar Nevio Šetić, Zmaj od Istre.

Družba „Braća Hrvatskog Zmaja“ osnovana je 16. studenog 1905. godine, a osnivatelji su bili Emilije pl. Laszowski Szelga, Prazmaj Brloški i Ozaljski i Velimir Deželić.

Odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova Narodne Republike Hrvatske u ožujku 1946. godine Družba je zabranjena i raspuštena. Početkom 1990. započela je s radom, a u travnju te godine održan je i prvi službeni sastanak.

Na tribini u čast Viktoru Mohru moglo se čuti samo riječi pohvale na njegov rad i djelovanje u Družbini, kao i da je jedan od zaštitnika hrvatske kulture i baštine.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist