DuList IN

FOTO/VIDEO Sasvim drukčija božićna atmosfera u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik!

Božićni domjenak i predstavljanje božićnog drvca Marijane Vukić Pende održalo se ovog utorka u centralnoj dvorani Umjetničke galerije Dubrovnik.

Uz to ugodna i topla atmosfera, uz upaljeni kamin, vratila je duh nekadašnjih slavljenja festi u gradu, a kako je bilo, možete provjeriti u našim videima.

Dubrovačka je umjetnica provela pet dana u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik radeći na božićnom drvcu čija je osnova metalna konstrukcija izrađena u TUP-u čime umjetnica i dalje nastavlja svoje dugogodišnje djelovanje u svrhu prezentacije i očuvanja svega onoga što je TUP nekoć bio Dubrovčanima.

Tvornica koja se danas zove ”tvornica ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda” u dubrovačkom je kolektivnom sjećanju duboko ukorijenjena te se ovdje još i danas proizvodi i izvozi, ali u manjim razmjerima. Upravo u ovim proizvodnim pogonima Vukić Pende pronalazi inspiraciju reciklirajući proizvodni asortiman: željezo, bakar, crni grafit, industrijsku prašinu, plastiku, koje onda koristi kao ready made materijal za svoje skulpture. U svojim kiparskim radovima umjetnica naglašava ulogu svjetlosti, odnosno njenu prisutnost i odsutnost.

Umjetnička galerija Dubrovnik, prepoznajući kvalitetu radova koji izborom materijala nameću jednu društvenu kontekstualizaciju i postavljanje brojnih pitanja o industriji, prošlosti i sadašnjosti te na kraju i o ulozi umjetnosti, pozvala je dubrovačku umjetnicu Vukić Pende kako bi izradila posebno božićno drvce u Centralnoj dvorani Vile Banac.

Vila Banac, gdje je smještena današnja Umjetnička galerija Dubrovnik uspostavlja dijalog s radovima Vukić Pende jer i sama zgrada, nekadašnji dom dubrovačkog brodovlasnika Boža Banca čija je gradnja završena 40-ih godina 20. stoljeća, predstavlja spoj tadašnje visoke industrije i promišljene arhitekture.

Biografija:
Marijana Vukić Pende rođena je 1973. godine u Dubrovniku. Upisuje se 2002. godine na Accademia delle Belle Arti u Veneciji gdje je pohađala kiparsku klasu prof. Andrea Grassija i Roberta Pozzobona. Diplomirala je kod prof. Nicole Cisternina s radom ”Arte e musica contemporanea” 2008. godine. Izlaže od 2003. godine te je održala šest samostalnih i sudjelovala na dvadesetak skupnih izložbi. 2008. godine bila je na rezidencijalnom boravku u Frankfurtu (Kulturamt Frankfurt), a javna skulptura joj je postavljena na graničnom prijelazu Sant Andrea Standrez – Gorizia, Slovenija – Italija. Živi i radi u Dubrovniku.

 

Pročitajte još

KAKO SE MAŠKARAVAJU NAŠI POZNATI? Kreativnim maskama i originalnim idejama čuvaju duh karnevala

Dulist

Male maškare na Grudi oduševile i staro i mlado

Dulist

ATELIER LELLA DESIGN Dubrovačka dizajnerica Džemila Dilberović otvorila vrata svoje nove butige

Dulist.hr

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija