Kultura

FOTO/VIDEO Kako izgleda 3D skeniranje Orlandovog stupa?

U sklopu manifestacije ‘Najbolji u baštini’, a ususret Orlandovoj godini, ispred Orlandovog stupa održana je prezentacija primjene suvremenih tehnologija 3D skeniranja visoke razlučivosti u očuvanju kulturne baštine.

-Specifičan je inženjerski pristup prikupljanju podataka o kulturnoj baštini korištenjem suvremene tehnologije, za potrebe daljnjih projekata. Nije bilo problema u radu, u Dubrovniku je uvijek raditi lijepo i čast, pogotovo kad se radi o ovako vrijednim spomenicima kulture – rekao je Zlatan Novak iz tvrtke Vektra, izvođača radova na 3D skeniranju.

-Stanje Orlandovog stupa je takvo kakvo jest. Ima nekoliko uzroka. Prvo je bilo potrebno napraviti reviziju postojeće dokumentacije i izvesti inicijalno mikroskeniranje i uspostaviti godišnji monitoring. Nakon toga ćemo napraviti najbolji mogući model očuvanja. Mi smo ovim htjeli pokazati kako suvremene tehnologije mogu znatno pomoći u radu na kulturnoj baštini – izjavila je ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše.

-Ovo je vrlo važan početak procesa utvrđivanja mogućnosti obnove Orlanda. Nakon 3D skeniranja Orlandu slijedi duži proces monitoringa, gdje će se utvrditi oštećenja. Znamo da su ozbiljna, ali ne znamo koliko. Onda će savjet, koji će imenovati ministrica kulture, donijeti odluku o daljnjem tijeko obnove- istaknula je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Pročitajte još

Kristian Paskojević održao predavanje o ćirilici u dubrovačkoj diplomaciji

Dulist

MLADI DIRIGENTI IZ SVIH DIJELOVA SVIJETA Završni koncert seminara ‘Lovro von Matačić’

Dulist

U Lazaretima otvorena međunarodna konferencija o zaštiti kulturne baštine od rizika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija