Zanimljivosti

FOTO/U UMJETNIČKOJ ŠKOLI Mladi sudjelovali u stvaranju najveće uskočke kape ‘Crvenkape’

FOTO/U UMJETNIČKOJ ŠKOLI Mladi sudjelovali u stvaranju najveće uskočke kape 'Crvenkape'

U dvorištu Umjetničke škole Luke Sorkočevića brojni su sudjelovali u stvaranju najveće Uskočke sinjske kape Crvenkape.

Riječ je o projektu višegodišnjem i interdisciplinarnom projektu kulturne i kreativne industrije naziva Crvenkapica. Svoje su poruke učenici škole ispisali na tkanini i na taj način simbolično doprinijeli stvaranju ‘divovske’ Crvenkape. Njegova autorica umjetnica Marija Zudenigo, inače rodom iz Senja, ističe kako se kapa na ovaj način, kao segment kulturne baštine, želi promovirati i brendirati.

-Trebat ću skupiti 14 tisuća pačvoraka ili prevedeno 2 i pol tisuće metara crvene tkanine puta tisuću metara i od toga napraviti divovsku Crvenkapu. Drago mi što učenici energetski sudjeluju u njenom stvaranju – govori nam autorica.

Nije sigurna kako će projekt na samom kraju izgledati jer kako ističe, projekt nju vodi, a ne ona njega. Naime, ova jedinstvena kapa gradi se i stvara putujući kroz Hrvatsku te svakom novom destinacijom otkriva povezanost kape s tim prostorom. Tkanina od koje će se stvoriti kapa, prošarana je raznim porukama koje su ostavili brojni mladi, djeca i učenici iz Senja, Ljubuškog, Otočca Siska… Iz svih dijelova u kojim su Uskoci ostavili svoj trag. Tako sastavljenu kapu od komada crvenih tkanina različite teksture kao umjetničku instalaciju postavit će na tvrđavu Nehaj u Senju.

Treba istaknuti kako mladi hrvatsku dizajneri paralelno rade na nosivoj uskočkoj kapi koja može biti značajan odjevni komad kao i – kravata, govori nam Zudenigo.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist