Kultura

FOTO U Rupama otvorena izložba ‘Devet baba po ledu se valja’

FOTO U Rupama otvorena izložba 'Devet baba po ledu se valja'

U žitnici Rupe otvorena je u petak u podne izložba Muzeja i galerija Konavala ‘Devet baba po ledu se valja’ autorice Jelene Beželj. Izložba obrađuje temu starih i skoro zaboravljenih konavoskih božićnih običaja te ih istovremeno želi oteti zaboravu.

-Drago mi je što smo dobili priliku prikazati stare, ali lijepe konavoske blagdanske običaje. Izložba je prvi put prikazana prije godinu dana u Zavičajnom muzeju u Konavlima te smo primijetili da je javnost sjajno reagirala. Izložbom smo htjeli podsjetiti naše ljude na tradiciju i običaje, ali i istaknuti da su prije ključni bili ljubav, sreća i zajedništvo – rekla je autorica izložbe Jelena Beželj iz Muzeja i galerija Konavala.

-Sva vremenska razdoblja u pripremi Božića započinjala su i završavala s ‘babama’, a to su prikle od posljednjeg tijesta u kačuliću što se baci na ulje. Konavoske su prikle dosta veće od dubrovačkih. Značajan je pritom broj 9, jer se ‘babe’ prigaju devet puta kroz blagdansko doba. Tako je i izložba dobila naslov – objasnila je Beželj.

-Ova izložba je prvo gostovanje Muzeja i galerija Konavala u Dubrovačkim muzejima, a Dubrovčani se ovako mogu prisjetiti starih I dobrim dijelom zaboravljenih običaja -kazala je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

-Cijenimo rad Dubrovačkih muzeja te Muzeja i galerija Konavala, a nadam se da će se naša suradnja nastaviti. Očekujem da će izložba imati veliku posjećenost, a Županija će dvije vrijedne kulturne ustanove nastaviti I dalje podržavati – rekla je v.d. pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost i sport Dubrovačko-neretvanske županije Ana Čeović.

Dizajnerica izložbe je Nora Mojaš, a autorica likovnog postava je Anita Arbulić.

U popratnom programu nastupio je mlađi tamburaški sastav Foklornog ansambla Linđo.

Izložba ostaje otvorena do 14. prosinca 2017. godine.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist